Ministru ungar, la 100 de ani de la Trianon: Zi de doliu național. Am rămas în viață în pofida unei tentative de omor reușite

Ultima actualizare: 04-06-2020 17:01
Ministru ungar, la 100 de ani de la Trianon: Zi de doliu național. Am rămas în viață în pofida unei tentative de omor reușite
Hungary Today

Naţiunea maghiară este singura care a reuşit miracolul de a rămâne în viaţă în pofida unei tentative de omor reuşite şi îndeplinite, a declarat ministrul care conduce Cancelaria Prim-ministrului, Gergely Gulyás.

 

Afirmația a fost făcută joi la conferinţa de presă online a guvernului, cu ocazia centenarului semnării Tratatului de Pace de la Trianon, transmite MTI.

”Cu 100 de ani în urmă Ungariei i s-a impus semnarea dictatului de pace de la Trianon, în urma căruia ţara a pierdut două treimi din teritoriul său, iar un maghiar din trei s-a trezit dincolo de graniţă, fără să se fi mutat de acasă”, a declarat Gergely Gulyás.

“Ne aplecăm capul în faţa victimelor maghiare ale secolului pe care l-am lăsat în urmă, ne gândim la toţi cei care au fost executaţi, întemniţaţi sau ruinaţi pentru că au fost maghiari. Ne gândim la cei care, în secolul care a trecut, au trebuit să-şi jertfească viaţa din iubire pentru patrie, pentru că în aceşti 100 de ani ataşamentul faţă de patrie a păstrat ţara şi nu pe cei care au rămas credincioşi patriei”, a mai spus ministrul.

 

Zi de doliu, dar și de solidaritate națională

 

Gergely Gulyás a spus că ”ziua de doliu naţional” este, de 10 ani încoace, şi Ziua solidarităţii naţionale, pentru că în urmă cu zece ani a devenit posibilă obţinerea cetăţeniei maghiare pentru cei de dincolo de graniţe, acest drept fiind exercitat de aproape 1 100.000 de maghiari din alte ţări.

“La 90 de ani după Trianon am creat din nou posibilitatea de a crea o legătură de drept comun între maghiari şi maghiari, între statul ungar şi cetăţenii săi”, a afirmat ministrul.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO