Bebelus mort la SJU Piatra Neamt; fratele sau geaman, transferat la Iasi. Medic: Este infectie nosocomiala, cu Klebsiella

Ultima actualizare: 27-07-2016 07:45

Bebelusul nascut prematur si dus de urgenta la Iasi dupa ce fratele lui geaman a murit la doar 8 zile de la nastere se simte mai bine si asimileaza mancarea.

Medicii care-l au in grija sunt optimisti, dar spun ca il vor tine sub observatie o perioada. In timp ce mai multe anchete incearca sa faca lumina in acest caz, seful spitalului din Piatra Neamt, unde s-a petrecut tragedia, sustine ca nu e niciun motiv de panica si ca ce s-a intamplat acolo, se intampla in toata lumea. Romania este pe primul loc in Europa, la capitolul mortalitate infantila.

Copilul este internat la Maternitatea Cuza Voda din Iasi, unde a ajuns dupa de fratele lui a murit, se pare, din cauza unei infectii luate in spitalul din Piatra Neamt. Medicii spun ca cel mic a inceput sa ia in greutate.

Anca Bivoleanu, Maternitatea Cuza Voda Iasi: "Copilul este echilibrat, nu este pe aparat de ventilatie, deci nu necesita suport ventilator suplimentar, deci respira singur si na, asteptam sa creasca"

Adica sa treaca de 2.500 de grame in greutate. Asta in conditiile in care s-a nascut la 2 kilograme si o varsta a sarcinii de 34 de saptamani.

Intre timp, mai multe anchete si echipe de control sunt la Spitalul din Piatra Neamt. Managerul institutiei aflate in subordinea Consiliului Judetean sustine ca moartea copilului nu este "ceva deosebit".

Alexandru Juncu, manager Spitalul Piata Neamt: "Nu as vrea sa se creeze panica in randul populatiei din Piatra Neamt ca ceea ce se intampla la Spitalul Judetean este o catastrofa sau ca este ceva deosebit fata de ceea ce se intampla in lume."

Totusi Sefa sectiei de Neonatologie de la Piatra Neamt a spus la randul ei ca medicilor le e teama sa raporteze infectiile nosocomiale, pentru ca sunt sanctionati.

Culmea este ca Romania are cele mai putine infectii nosocomiale raportate la mia de locuitori.

Anca Bivoleanu, Maternitatea Cuza Voda Iasi: "Rata infectiei nosocomiale cu Klebsiela este intre 28 si 25%. Aceasta datorita faptului ca s-a creat o rezistenta la acest germen, chiar organizatia Mondiala a Sanatatii trage un semnal ca in anul 2020 va exista un copil care va deceda la fiecare minut de infectii nosocomiale"

In schimb Romania este pe primul loc in Europa la mortalitatea in randul copiilor cu varsta de pana la un an. La noi mor de peste doua ori mai multi copii decat in tarile care au raportat infectii nosocomiale mai mari ca ale noastre.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO