Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor: Peste jumătate din măştile verificate aveau neconformităţi

Ultima actualizare: 05-11-2020 15:47
Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor: Peste jumătate din măştile verificate aveau neconformităţi
Inquam/ Octav Ganea

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) afirmă că peste jumătate din măştile de protecţie verificate în ultima săptămână aveau neconformităţi legate de etichetare, de modul de comercializare.

 

ANPC a anunțat joi că a controlat peste 500 de firme și a dat amenzi în valoare de 1,75 milioane de lei.

”Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) supraveghează piaţa de materiale de protecţie încă de la începutul stării de urgenţă şi de alertă cauzate de pandemia cu Covid-19. Astfel, doar în ultima săptămână, au fost controlaţi 504 operatori economici, la nivelul întregii ţări, constatându-se abateri la 275 dintre aceştia. Au fost verificate măşti în valoare de 3,65 milioane de lei, constatându-se abateri la echipamente individuale de protecţie (EIP), în valoare de 2,1 miioane de lei, (aproximativ 58%)”, transmite ANPC.

Ca urmare a neregulilor constatate, comisarii ANPC au dispus aplicarea de 382 sancţiuni din care 114 avertismente şi 268 amenzi contravenţionale, în valoare de 1,75 milioane de lei pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor.

La acestea s-au adăugat măsuri complementare, constând în oprirea temporară de la comercializare a peste 31 milioane de măşti şi oprirea definitivă de la comercializare a mai mult de 90.000 de măşti.

 

Au fost găsite și măști interzise la comercializare

 

În cursul acţiunilor de control s-au constatat o serie de abateri, printre care: lipsa totală sau parţială a elementelor de informare-caracterizare de pe eticheta produsului, lipsa înscrierii instrucţiunilor de utilizare, lipsa menţionării compoziţiei materialului utilizat, lipsa traducerii în limba română a informaţiilor si instrucţiunilor pe etichetele de produs.

Lipsa afişării sau afişare neconformă a preţurilor.
În cadrul acţiunilor de control au fost avute în vedere şi notificările RAPEX ale statelor membre cu privire la măşti. În acest context, au fost găsite la comercializare produse notificate prin sistemul RAPEX, acestea fiind oprite definitiv de la comercializare.

Din cauza numărului mare de măşti existente pe piaţă, verificările în acest domeniu continuă, la nivelul întregii ţări, până la încheierea stării de alertă.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO