Au lasat comentarii jignitoare pe Facebook la un clip cu un echipaj de politie in misiune. Amenda pe care o vor primi acum

Ultima actualizare: 17-02-2017 07:10

Initiativa fara precedent a politistilor locali din Targu Jiu. Acestia impart pliante din care oamenii afla ca pot fi sanctionati daca folosesc un limbaj necuviincios pe retelele de socializare.

Actiunea vine la scurta distanta dupa ce cativa tineri au fost invitati si la politie pentru ca au comentat pe Facebook un fimulet in care un echipaj aflat in misiune tragea pe dreapta soferii. Ei risca sa fie amendati cu 1.000 de lei. Cei care ii acuza invoca decizia Inaltei Curti de Casatie, potrivit careia Facebook-ul este spatiu public.

Imaginile cu agentii aflati in misiune au fost surprinse si postate pe Facebook de un sofer, nemultumit ca a fost tras pe dreapta. Comentariile au inceput sa curga iar 7 utilizatori au fost identificati si chemati la sediul Politiei Locale pentru ca postarile lor au fost considerate jignitoare.

Gabriel Parvulescu, cel care a postat imaginile: "Eu m am legat efectiv de faptul ca foloseau abuziv girofarul si cum au inteles sa faca slalom printre masini total aiurea."

Politistii locali nu se lasa si invoca hotararea inaltei curti de casatie si justitie din 2014 care spune ca Facebook este spatiu public. Iar o posibila amenda ar putea fi data coform articolului 2 din legea ordinii publice.

1) savarsirea in public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, amenintari cu acte de violenta impotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natura sa tulbure ordinea si linistea publica sau sa provoace indignarea cetatenilor ori sa lezeze demnitatea si onoarea acestora sau a institutiilor publice

Alexandra Petrita, purtator de cuvant al Politiei Locale Targu Jiu: "Profilul personal pe Facebook, chiar daca e accesibil doar prietenilor, adica unui grup restrans de persoane, tot public este, oricare dintre prieteni putand distribui informatiile postate de titularul paginii, aspecte pe care reclamantul le cunoaste."

Pentru ca oamenii sa constientizeze ca anumite comentarii le pot face probleme politistii locali au pornit chiar o campanie.

Ce avem voie si ce nu avem voie sa facem in online? Sunt chestiuni lasate la libera noastra alegere, atata timp cat nu exista o institutie care sa cenzureze internetul. Dar daca nu suntem atenti, o simpla postare ne poate duce in fata instantei.

Bogdan Manolea, jurist: "De exemplu, daca spui maine vrem sa incendiem cladirea guvernului, poate imbraca aspectele unei fapte penale, poti sa spui insa si niste lucruri care sa lezeze demnitatea sau onoarea unei persoane si atunci s-ar putea sa fii dat in judecata in civil si sa ti se ceara daune pentru ceea ce ai spus intr-un spatiu public."

Ionut Oprea, specialist in Facebook: "Ar trebui sa tinem cont de cel putin aceleasi lucruri de care tinem cont si in orice alt spatiu public. Afara, mai mult, asta este un spatiu in care lucrurile pe care le spui raman fixate, le poate vedea oricine si le poate salva."

Nu trebuie sa uitam, insa, de dreptul fundamental la libertatea de exprimare.

Lucian Mindruta, jurnalist: "Ce am vazut acolo la primarie seamana cu ideea de a le sugera oamenilor sa fie mai potoliti, nu numai pe social media, ci in general si nu sunt de acord cu asta. Sa fii potolit in social media nu inseamna sa fii incatusat. Sa fii civilizat in social media inseamna sa iti spui parerile cu toata forta de care esti in stare, fara sa fii vulgar, fara sa fii violent si fara sa fii abject, dar libertatea trebuie pastrata."

Conform ultimelor date furnizate de Facebrands, in Romania exista 9 milioane 600.000 de utilizatori de Facebook, ceea ce inseamna 44% din populatia tarii.

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO