Povestile celor care au indurat frigul pentru a se ruga la moastele Sf. Dimitrie. "Am plecat desculta, sa scap de dusmani"

27-10-2014 08:21


Noaptea de duminica a fost a treia la rand in care pelerinii au indurat frigul pentru a se ruga la raclele cu moastele sfinte de pe Dealul Mitropoliei.

A fost insa o noptea sfanta, spun credinciosii, pentru ca luni il praznuiesc pe Sfantul Dimitrie cel Nou, iar ruga de dinainte a fost puternica. Sute de credinciosi care si-au petrecut toata noaptea de duminica in frig, la coada, sunt pregatiti sa mai indure si luni o zi cu temperaturi de iarna. Chiar si asa, in ultimele 3 zile de pelerinaj, pe Dealul Mitropoliei, au urcat aproximativ 35 de mii de credinciosi.

In miez de nopate, o batrana firava a cedat in fata frigului si a cerut ajutorul voluntarilor de la Crucea Rosie. Cu papucii rupti, dar impinsa de necazuri, la 83 de ani, a plecat singura cu trenul de la Vaslui sa se inchine la moastele sfinte de pe Dealul Mitropoliei.

Discutie reporter-femeie batuta:

Femeie batuta: "Am plecat desculta numai sa scap de dusmani”
Reporter: “Ce dusmani aveti?”
Femeie batuta: “Ginerele surorii mele. O bate pe sora mea, ii bate pe toti”
Reporter: “Va bate si pe dvs?”
Femeie batuta: “M-a baut si pe mine de multe ori..."

Cu aceeasi credinta in suflet au venit si alte femei. Numai rugaciunea, spun ele, le mai salveaza.

"Am necaz cu AJOFM-ul de Vaslui. Nu lucrez din 2005, acum m-am pensionat si mi-au facut o imputatie de 30 de milioane pe motiv ca as fi lucrat pe perioada somajului. Nu-i adevarat", spune o alta femeie venita sa se roage la moaste.

"Acum patru ani am fost operata de cancer la colon, chiar in ziua de 14 octombrie - de Sfanta Paraschieva. Ea m-a ajutat si mai traiesc si acum. Operatiile astea nu te iarta, cand auzi de cancer..., cancer...", povesteste o alta credincioasa.

Drumul catre raclele sfinte nu l-a simtit usor niciunul dintre pelerini. Aceasta tanara bolnava are nevoie de operatie in strainatate si, in disperare, a venit sa atinga actele medicale pe la moaste, in speranta ca va reusi.

“Le trecem pe la moaste, macar sfintii sa ne tina in viata, sa ne vindecam”, spune aceasta.

Si duminica noapte, cand temperatura a scazut pana la 4 grade Celsius, de la poalele dealului Mitropoliei si pana in varf, credinciosii au asteptat si 3-4 ore la coada. Nimeni insa n-a cedat, iar pentru luni sunt pregatiti sa infunte o noua zi friguroasa. Sfantul Dimitrie cel Nou va fi praznuit, iar pelerinii raman la slujba.

VIDEO PROTVPLUS.RO