Au început pregătirile pentru zacuscă. Rețetele tradiționale din Mureș
S-a dat startul pregătirii celui mai iubit preparat din cămară: zacusca! În gospodăriile din Transilvania, ceaunele bolborosesc de zor cu amestecul din legume făcut după rețete tradiționale. Oaspeți au venit și din județele învecinate să guste din zacusca
Localnică: „Pregătim o zacuscă cu vinete și o zacuscă cu fasole, o rețetă tradițională pe care doar soția o știe, eu sunt cel care o aprovizionez cu materia primă. Pentru zacuscă mergem undeva la 15 kg de vinete.”
În această gospodărie din Grindeni, județul Mureș, ceaunele bolborosesc de dimineață. Legumele adunate din grădină au fost mai întâi coapte la foc din lemn de esență tare, apoi amestecate.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
„Focul pentru zacuscă trebuie să fie nici prea tare, nici prea încet, dar să fie un foc constant”, explică gospodina.
„La bază avem ceapă, gogoșari, ardei kapia și morcovi și puțin suc de roșii. Când începe să se îngroașe, învârtim din când în când să nu se prindă de fundul ceaunului. Când vedem că uleiul se ridică deasupra, adăugăm fasole”, explică ea.
Și gospodinele știu că lucrurile bune merită așteptate, așa că au răbdare și supraveghează ceaunele ore întregi.
Eniko Chiorean, gospodină: „Legumele s-au copt bine, sunt foarte gustoase și zacusca este foarte bună. Până acum am făcut cam vreo șase porții care însumează un număr de 300 de borcane.”
Zona este cunoscută pentru preparatele tradiționale din legume sau fructe, iar zacusca, vedeta toamnei, e preferata celor care ajung în Grindeni.
„Mă duce cu gândul la bunica mea, care de câte ori mergeam acolo era borcanul de zacuscă pe masă. Zacusca de fasole mie îmi place, o mănânc fără pâine, fără nimic. Fac în fiecare an, nu cantități mari. Mâncăm iarna, mai servim prietenii, de sărbători”, spune ea.
„Întâi am mâncat jumătate de blid de zacuscă cu vinete, a fost foarte bună, acum asta cu fasole și ea la rândul ei este foarte bună. Și bunica mea făcea acasă”, adaugă Emilia.
În această parte a Transilvaniei, renumită este și zacusca cu hribi sau ghebe.