Festival cu produse artizanale în Timișoara. Zeci de producători au venit cu bere, cidru sau brânzeturi
Ne întoarcem ușor la tradiții la pâinea frământată cu mâna și coaptă în țest, ori la zacusca preparată în cazan.
Interesul pentru produsele artizanale a crescut în ultimii ani. E limpede când ne uităm la numărul mare de târguri. Dar și la numeroșii clienți.
Un astfel de eveniment este găzduit în acest weekend la Timișoara.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Atraşi de aroma de pâine abia scoasă din cuptor, clienţii au venit ca vrăjiţi la standul doamnei Emilia. Pâinea a fost pregătită pe loc la acest festival de produse artizanale din Timișoara.
Emilia Popa - producător local: ”Pâine, sare, apă caldă și drojdie, este tot ce avem nevoie pentru o pâine așa cum o vedeți de frumoasă. Dar contează să o lași la dospit, să crească, focul să fie potrivit și să o faci cu suflet”.
Vizitator: ”Am mâncat o ciorbă de fasole superbă, o cremă de leurdă și o pâine nemaipomenită”.
Pe o felie de pâine merge de minune zacusca. Şi aceasta a fost preparată pe loc, la ceaun, de un producător din Valea Jiului.
Cornel Băroi - producător de zacuscă: ”Doar din vinete, capia, ceapă, și un pic de ulei, sare, bulion și foi de dafin. Făcută la un foc mic, cu răbdare și cu suflet”.
Festivalul a atras zeci de producători din vestul țării: de bere, cidru sau brânzeturi artizanale. Chiar dacă, de multe ori, aceste produse sunt mai scumpe decât făcute industrial, cumpărătorii nu s-au lăsat aşteptaţi.
Femeie: ”Este o varză gustoasă, eu am venit de la Iași, așa că încerc să văd care e tradiția locului”.
Femeie: ”Avem foarte multe produse, trebuie doar să le descoperim. Să le dăm valoare și astfel se formează acea legătură specială între producător și consumator”.
De altfel, interesul pentru produsele artizanale a crescut în ultimii ani.
Mihaela Vețan – organizator: ”Ar trebui să fie mai des astfel de evenimente. E vorba de calitate, de gust. În momentul în care participi la degustări, îți dai seama că sunt total diferite”.
Festivalul "La Pas" ține şi duminică. Pe lângă degustări şi cumpărături, sunt şi proiecții de film și concerte.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: timisoara, festival, produse traditionale,
Dată publicare:
15-10-2023 08:08