Târgul de „slow food” din Ținutul Buzăului, vizitat de celebrul Charlie Ottley. Ce a zis de zacusca cu trufe
Tot mai mulți turiști merg la sfârșit de săptămână în Ținutul Buzăului, atrași de preparatele delicioase și sănătoase, pregătite de producătorii locali.
În weekend-ul abia încheiat a avut loc Piața Artizanilor, locul unde mai mulți antreprenori locali au dus tot felul de bunătăți bio pentru cei interesați.
Prezent a fost și realizatorul TV Charlie Ottley, care s-a arătat îndrăgostit de produsele locale.
Piața Artizanilor s-a deschis în weekend la Berca, chiar la intrarea în Ținutul Buzăului. După o toamnă bogată, standurile producătorilor certificați ecologic au fost pline cu tot felul de bunătăți.
Fermier: „Avem pastramă de miel, mieluții noștrii crescuți la noi în curte, și avem și cotlete de berbecuț, și o pitușcă de vițel și purcel.”
Cornel Dinicu producător local: „Aici avem o brânză raclet, care e o brânză maturată timp de trei luni, se topește primul strat și vine turnat peste cartofi dulci.”
Mâncarea preparată pe loc din ingrediente bio i-a atras pe vizitatori. Vedete au fost și alte produse tradiționale din zona Buzăului, cum ar fi cârnații de Pleșcoi și babicul. Artizanii au venit inclusiv cu brânză și miere naturală de albine.
Irina Morariu, turistă: „Mi se pare și un loc de încredere, unde putem să cumpărăm produse locale, de calitate, și susținem și oamenii care se străduiesc să facă lucruri de calitate.”
Thorsten Kirschner, organizator: „Vin din ce în ce mai mulți vizitatori din afara Buzăului. Oameni care vin special pentru piața artizanală, eu cred că vor altceva ... produse artizanale, vor o atmosferă plăcută, vor muzică mai așa, fără balamuc, unde să socializeze”.
Prezent a fost și realizatorul TV Charlie Ottley, care a venit la Buzău și a rămas surprins de aromele tradiționale. „Senzațional! Foarte bun!” a spus Ottley, gustând din zacusca cu trufe.
Ancuța Mocănașu producător produse slowfood: „A testat produsele pe care noi le avem expuse aici la târg și preferata lui a fost zacusca cu trufe.”
Ottley a promovat Ținutul Buzăului într-un documentar ce a apărut acum câteva zile pe o platformă de streaming.
Charlie Ottley, realizator TV: „Cred că trebuie să sprijinim fermierii și producătorii locali, în alte țări avem ferme și magazine peste tot. Oamenii se strâng în acele locuri, își fac cumpărăturile și întorc banii direct în economia locală.”
Comunitatea ”Slow Food Buzău Land”, cea care a inițiat Piața Artizanilor, reuneşte fermieri, producători de alimente, pensiuni şi restaurante din Ţinutul Buzăului.