Piețele mari din afara orașelor au prețuri aproape la jumătate la legume. Cât cheltuim pentru un borcan de zacuscă ”de casă”
Urmează perioada conservelor, iar piețele sunt pline de gospodine care caută cele mai bune legume, la prețuri decente.
Anul acesta sunt preferate piețele mari, din afara orașelor. Prețurile sunt aproape la jumătate, așa că oamenii fac economii importante.
Într-o piață en-gros din localitatea Dezmir - Cluj, gospodinele își aleg cu grijă produsele pentru proviziile de iarnă.
Majoritatea clienților vin din Cluj-Napoca, așa cum este și o femeie care a îndesat mai mulți saci cu vinete în mașină. Are planuri mari, vrea să gătească o sută de borcane de zacuscă.
Reporter: „Economisiți bani?”
Femeie: „Mult mai ieftin. Cam jumătate de preț, la multe."
Femeie: „Gogoșari și ardei.”
Reporter: „Sunt prețuri mai bune decât în oraș?”
Femeie: „Mai, cu mult. La jumătate prețul. Merită. O zacuscă făcută în casă este mai bună."
Femeie: „Cam aproape 50% din cât am da la piață în oraș. ”
Această famillie însă, a venit de la peste 20 de kilometri depărtare.
Bărbat: „E distanță, dar merită. E mult mai ieftin. Cam la jumătate de preț. Kapia am cumpărat cu 5,5 și la noi e 12 lei.”
Pentru opt borcane de zacuscă, de exemplu, de aproximativ 375 de ml, cheltuim în jur de 25 de lei pentru legume, dacă le cumpărăm din piețele mai mici, de la en-gros, direct de la producător.
La prețul legumelor adăugăm ulei și condimentele, care ne pot costa încă aproximativ șapte lei.
Pentru vinete vom plati 9 lei, 8 lei vom da pentru ardei kapia, 2,5 lei pentru ceapă, și aproximativ 5 lei pentru roșii.
Dacă nu includem cheltuiala cu energia, ajungem să dăm aproximativ 4 lei pe un borcan făcut în casă, dacă vom cumpăra produsele dintr-o piață en-gros, sau 7,5 lei dacă le luăm dintr-un oraș mare.
În piețele agroalimentare din orașe, însă, prețurile sunt de obicei mai mari și găsim diferențe și de peste 50%.
Prețuri medii/kilogram legume în piață en-gros vs piață municipiu-reședință de județ:
Vinete: 3 lei/5-6 lei
Roșii: 3 lei / 8-9 lei
Ardei kapia: 4 lei /8-9-10 lei
Ardei gras roșu: 4 lei /8-9-10 lei
Castraveți: 3 lei / 5-7 lei
Fasole verde: 6 lei / 11-12 lei
Morcovi: 3,5 lei / 5-6 lei
Ceapă galbenă: 2,5 lei /5-6 lei
Unii preferă să nu bată drum mai lung, pentru că au încredere în marfa luată de la producătorii cunoscuți.
Bărbat: „20 de kg. În congelator și pentru zacuscă.”
Reporter: „Nu mergeți mai departe, să cumpărați en-gros?”
Bărbat: „Nu, pentru că piața e bogată aici. De aici iau de câțiva ani, de la doamna.”
Cei mai comozi optează însă să meargă la băcănii, deși prețurile sunt pe măsură.
La raft, un borcan de 280 grame cu zacusca de vinete facută după metoda tradițională și cu legume de la producatori costa 24 de lei.
Pentru zacusca cu hribi, vom plăti la fel, însă cea cu păstrăv costă 35 de lei.
Prin comparație, în magazinele alimentare, găsim un borcan și la 8 lei, dar de cele mai multe ori aceste produse sunt gătite cu pastă de legume, și nu cu legume proaspete.