Românii preferă să cumpere zacusca gata făcută și se înscriu pe liste de așteptare la băcănii. Cât costă un borcan

×
Codul embed a fost copiat

Delicioasa zacuscă, vedeta conservelor de toamnă, este întâlnită acum mai des pe rafturile magazinelor și în coșurile de cumpăraturi.  

Pentru că pregătirea ei cere timp și pricepere, multe doamne preferă să o cumpere gata făcută, mai ales că oferta este diversificată.

Avem minim 8 tipuri de zacuscă, bineînțeles diversificate”.

Zacusca este printre cele mai sănătoase și gustoase conserve și unul dintre preparatele favorite ale românilor din anotimpul rece. În această perioadă toate gospodinele aleargă să își umple cămările. Și au de unde alege, pentru că au apărut numeroase sortimente.

Pe lângă zacusca clasică de vinete coapte și ardei, tot mai populară a devenit acum zacusca din ciuperci. Gospodinele cumpără pentru a pune la cămară zacuscă din hribi, ghebe, gălbiori sau trâmbița piticului, o ciupercă mai puțin cunoscută, de culoare neagră.

Citește și
placinte
Mii de vizitatori au redescoperit gustul de acasă la târgul ”Iașiul în bucate”. ”Caut amintirile copilăriei”
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Și zacusca de țelină este populară. Doamna Nina o prepară după o rețetă  străveche. Este preferata familei și a clienților pentru că are un gust dulce, parfumat și ușor picant.

Vânzătorii din piață spun că se vând mai puține legume decât în anii trecuți

Doamna Nina: ”Se pune ceapa să se caramelizeze, se adaugă țelina crudă dată prin răzătoare, după ce țelina se înmoaie se adaugă sucul de roșii, se adaugă piper, sare. Toate legumele se pun crude, nu se coc, nu se fierb și rămâne un gust așa dulceag”.

În unele cazuri, clienții se trec pe liste, nu cumva să rămână fără zacuscă.

Marius, proprietar băcănie: „Avem o listă de precomenzi de câteva zeci de borcane înainte să ne apucăm să facem. Oamenii încearcă să fie prevăzători și să se treacă pe liste, să nu rămână fără”.

Un borcan cu zacuscă artizanală costă între 20-35 de lei la băcănie, în funcție de ingrediente. Pe de altă parte, comerciantii din piețe recunosc că anul acesta n-au vândut legumele pentru zacuscă la fel ca în anii trecuți. La piață, un kg cu vinete sau ceapă costă 5 lei, iar ardeiul poate ajunge și la 10 lei.

Vânzătoare piață: Mai puțin fată de anii trecuți.

Reporter: Mai puțin? De ce credeți?

Vânzătoare: Din lipsa banilor, lipsa spațiului”.

Specialiștii spun că trebuie să fim atenți la cum preparăm zacusca și de unde o cumpărăm, mai ales pe cea de vinete, pentru că ne poate crea probleme digestive, dacă nu este gătită corect.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Piețele mari din afara orașelor au prețuri aproape la jumătate la legume. Cât cheltuim pentru un borcan de zacuscă ”de casă”
Piețele mari din afara orașelor au prețuri aproape la jumătate la legume. Cât cheltuim pentru un borcan de zacuscă ”de casă”

Urmează perioada conservelor, iar piețele sunt pline de gospodine care caută cele mai bune legume, la prețuri decente.  

Mii de vizitatori au redescoperit gustul de acasă la târgul ”Iașiul în bucate”. ”Caut amintirile copilăriei”
Mii de vizitatori au redescoperit gustul de acasă la târgul ”Iașiul în bucate”. ”Caut amintirile copilăriei”

Ieșenii au avut ocazia să guste din plăcintele și din zacusca făcute după vechile rețete moldovenești. Au fost mii de vizitatori la târgul „Iașiul în bucate”.

De ce zacusca nu este, de fapt, de post. Este interzis de Biserică să o consumi în fiecare zi din Postul Paștelui
De ce zacusca nu este, de fapt, de post. Este interzis de Biserică să o consumi în fiecare zi din Postul Paștelui

Deși mulți creștini consumă des zacusca în timpul postului, aceasta este, de fapt, interzisă în anumite zile din această perioadă.

De ce pot fi mai scumpe produsele românești. „A cumpăra un produs românesc înseamnă a-ți ajuta vecinul”
De ce pot fi mai scumpe produsele românești. „A cumpăra un produs românesc înseamnă a-ți ajuta vecinul”

Cautăm din ce în ce mai multe produse românești, arată statisticile, și de multe ori chiar le preferăm în locul celor aduse din alte țări, fie că vorbim de legume, fructe sau brânzeturi, dulceață, zacuscă, ori murături.

Zeci de producători locali au umplut tarabele din Târgu Mureș de Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești
Zeci de producători locali au umplut tarabele din Târgu Mureș de Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești

Dulceață de usturoi, zacuscă îndulcită cu miere, biscuiți cu lavandă sau brânză cu chilli, coniac sau ciocolată.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.