Andrei Rosu, primul roman care a traversat inot Canalul Manecii. A parcurs 50 de km in 20 de ore, in apa de 13 grade

Ultima actualizare: 03-07-2015 06:58

Marti dimineata, Andrei Rosu a devenit primul roman care a traversat inot Canalul Manecii, considerat un Everest pentru inotatori.

Reusita a fost realizata in 20 de ore si 44 de minute de inot continuu, la o temperatura a apei de 13 grade Celsius. Impresionant este si faptul ca traversarea a avut loc dupa o cursa in care a alergat 140 de kilometri.

Fost membru al trupei Gaz pe Foc, Andrei Rosu lucreaza in prezent in domeniul financiar si isi dedica timpul liber ultra-maratoanelor. Cursa facuta de Andrei Rosu a avut loc in cadrul competiei Enduroman arch to arc - cel mai greu ultratriatlon din lume.

Mai intii, romanul a alergat de la Londra la Dover 140 de kilometri, in 18 ore. Dupa o pauza de jumatate de zi, Andrei a pornit in cea mai mare provocare a vietii sale: traversarea canalului Manecii.

A inotat din partea engleza a Canalului si a ajuns, dupa 20 de ore si 44 de minute, pe coasta franceza. In total, a inotat aproape 50 de kilometri.

Andrei Rosu: "Cel mai greu a fost sa ma acomodez cu valurile, desi m-am antrenat in ape deschise, niciodata in astfel de conditii, cu valuri atat de mari. Mi-a fost frig, am fost intr-o permanenta stare de frig. Ultimele 10 ore ma gandeam doar cum o sa fie cand o sa ajung sub dus si pentru prima data in ultimele 6 luni o sa fac o baie cu apa calda pentru ca pana acum, pentru a-mi pregati corpul, am facut numai dusuri reci, am inchis caldura asta iarna."

Desi i-a fost greu, Andrei nu s-a oprit nicio clipa. Un medic i-a fost alaturi dintr-o barca.

Vasile Osean, medicul lui Andrei Rosu: "Singurul ajutor pe care il primea era partea de hidratare, respectiv alimentare, care se facea din barca, aruncandu-i un recipient din barca."

La scurt timp dupa cursa, Andrei a descris pe Facebook momentele grele prin care a trecut:

Andrei Rosu: "Am vomat de 42 de ori, din cauza raului de mare. Organizatorii mi-au spus ulterior ca la 50 m-ar fi obligat sa ma retrag. Bratul stang nu a mai fost functional dupa km 40, iar curentii ne-au 'ajutat' sa parcurgem ultimii 4 km in... 8 ore!"

Andrei Rosu: "Se vedeau toate orasele acolo, dar din cauza curentului practic 8 ore am inotat paralel cu tarmul si devine frustrant."

Traversarea Canalului este insa cel mai frumos cadou pe care si l-a facut de ziua sa, la implinirea varstei de 39 de ani. Culmea este ca fostul membru al trupei Gaz pe foc s-a apucat de inot recent - acum 4 ani.

Din cauza curentilor, canalul Manecii este considerat cel mai dificil canal pentru inotatori. Acum, dupa doar o jumatate de ora de somn, romanul trebuie sa parcurga alti 288 de kilometri pe bicicleta. In 13 ani de la prima editie, doar 15 oameni din intreaga lume au reusit sa termine acest ultratriatlon, care reprezinta traseul de la Londra la Paris prin alergare, inot si pedalat.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO