Amenzi uriașe pentru cei care aruncă gunoiul în stradă. Cum sunt descoperiţi de autorităţi

29-10-2019 18:28

Obişnuiţi să aruncaţi gunoiul la întâmplare sau nu nimeriţi de fiecare dată tomberonul? Gândiţi-vă de două ori înainte să mai faceţi asta.

Dacă nu vă pasă de natură, poate va pasă de bugetul familiei, pentru că de astăzi cine lasă resturi în alte locuri decât cele special amenajate, riscă 6.000 de lei amendă. În plus, cei prinşi în fapt sunt obligaţi să cureţe locul.

Ca să stârpească fenomenul, în multe oraşe din ţară autorităţile au montat camere de supraveghere. Astfel, i-au prins pe cei care au aruncat deşeuri în altă parte decât în pubele şi i-au amendat. O femeie din Timişoara a fost surprinsă de camere în timp ce abandona mai mulţi saci cu gunoi pe marginea unui drum.

Femeie: "Ăsta e nivelul nostru de educaţie, nivelul nostru de civilizaţie, ce să mai spun. Peste tot e aşa, gunoi, gunoi. Au pus camere, dar probabil că nu le este teamă oamenilor."

Femeie: Mama mia, e dezastru.
Reporter: Aţi mai văzut pe undeva?
Femeie: Nu, nu foarte urât.

Dacă până acum amenda varia între 1.000 şi 2.000 de lei, acum vinovaţii vor da triplu.

Alina Caluseru, comisar-sef Garda de Mediu Timiş: ''De la 3.000 la 6.000 de lei pentru persoanele fizice, iar în cazul agenţilor economici rămân neschimbate. Legea nou modificată prevede şi aplicarea în mod expres a unei sancţiuni complementare, constând în obligarea constravenientului la a curăţa zona, a valorifica deşeuri în spaţii speciale, ceea ce presupune suportarea costurilor de către acesta.''

De la începutul anului, comisarii Gărzii de Mediu Timiş i-au taxat pe vinovaţi cu peste 1.300.000 de lei. La rândul lor, poliţiştii locali au dat peste 2.300 de amenzi.

Dana Seracin, purtător de cuvânt Poliţia Locală Timişoara: ''De menţionat, faptul că multe dintre aceste situaţii au fost depistate cu sprijinul camerelor de supraveghere montate în diferite zone din oraş, în diferite locuri în soecial acolo unde este cunoscut faptul că se formeza astfel de rampe clandestine de deşeuri. Astfel de situaţii sunt depistate zilnic."

Reporter: De când e canapeaua aia de cane acolo?
Bărbat: De azi noapte.
Reporter: Aveţi idee de unde e?
Bărbat: De la numărul 22, dar la poarta aia.
Reporter: Şi au aruncat-o aici?
Bărbat: Eu ştiu,. or fi făcut curăţenia de toamnă.

În ţări ca Germania sau Austria, cine îşi lasă gunoiul în loc nepermis ajunge să plătească şi 1.500 de euro.


VIDEO PROTVPLUS.RO