Afacerile de pe litoral, salvate de voucherele de vacanță. Cu cât au scăzut încasările din cauza pandemiei

Ultima actualizare: 07-09-2020 19:51

Turiștii și-au programat vacanțele spontan anul acesta și au venit mai puțini pe litoral, astfel că încasările au fost cu până la 40 % mai mici.

 

Asta arată datele unui studiu efectuat de una dintre cele mai mari agenții de turism din țară. Afacerile de la malul mării au fost salvate de voucherele de vacanță.

Numărul turiștilor de pe litoral a scăzut cu aproximativ o treime vara aceasta, iar încasările au fost și ele reduse, arată datele centralizate în studiu. Hotelierii spun că abia la final de sezon au făcut profit.

Iulian Tenie, director hotel: “Rata noastră de ocupare în ansamblu pe acest sezon a fost undeva la 60-65 % global ca să zic așa, cu un început mult mai slab, dar cu un final mult mai bun. Ajutați de vremea favorabilă, închidem cu o rată de ocupare de aproape 100 la 100“.

Ionuț Nedea, director litoralulromanesc.ro: “În perioada mai – iunie au fost practic suspendate vânzările. Turiștii, mulți dintre ei, au rezervat după ce au ajuns la destinație, am avut situații în care rezervările s-au făcut din recepțiile hotelurilor“.

 

Au ales ofertele de ultim moment

Turiștii au ales mai mult ofertele de ultim moment, în detrimentul rezervărilor cu mult timp înainte de sejurul lor.

Reporter: V-ai decis pe ultima sută de metri?
Femeie: Să știți că da, tot din cauza pandemiei“.

Litoralul românesc a fost destinația numărul unu în această vară. Cei mai mulți turiști au venit din Capitală, peste 38%. Pe locul al doilea este Timișul, cu 5,24% urmat de Iași, Prahova și Cluj.

București - 38,11 %
Timiș - 5,24%
Iași - 5,11%
Prahova - 4,52%
Cluj - 4,42%

Raluca Hatman, expert turism: “Pentru locuitorii din vestul țării era mult mai simplu să plece undeva în vacanță în străinătate, ei doar treceau granițe, pe când anul acesta au venit spre litoralul românesc, este valabil și pentru cei din Iași“.

Adina: “Poate chiar de 20 ani nu am mai venit pe litoralul românesc până să primesc tichete de vacanță“.

Sergiu: “Venim de la Cluj, dar noi ne oprim pe drum, nu venim direct la mare. Ne oprim la Brașov, ne mai oprim pe traseu. Două zile ne ia până ajungem“.

Pentru sezonul următor, operatorii din turism vor să introducă o poliță de asigurare pentru cei care se îmbolnăvesc și vor să anuleze vacanța, astfel încât să își poată recupera banii deja achitați.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
ShARE ÎN BUCATE
Păstrăv cu morcovi și sos cu gogonele

33:36
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 10 octombrie 2021

42:19
Alt Text!
Hai să fim super!
Best Of Hai sa fim Super!

25:12
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 7 Octombrie 2021

27:26
Alt Text!