Klaus Iohannis reactioneaza dupa protestele masive de duminica: "Solicit Guvernului sa abandoneze demersurile"

×
Codul embed a fost copiat

Presedintele Romaniei Klaus Iohannis a scris luni la pranz pe Facebook un mesaj pentru cei care au iesit duminica in strada, pentru a protesta fata de legea gratierii.

"Guvernul nu poate sa treaca peste vointa cetatenilor, care este suverana. Vocea oamenilor nu mai poate fi ignorata! O democratie solida este una in care majoritatile nu abuzeaza de drepturile lor doar pentru ca detin, vremelnic, puterea.

Solicit Guvernului sa abandoneze demersurile privind gratierea si modificarea Codurilor penale. Romania are doar de pierdut din prelungirea acestei situatii care a scos zeci de mii de romani in strada", a scris seful statului pe reteaua de socializare.

Aproape 90.000 de oameni au protestat duminica seara in toata tara! Numai in Bucuresti aproximativ 45.000 de tineri, parinti cu copii si bunici au vrut sa se faca auziti si au participat la una dintre cele mai ample manifestatii din ultimii ani.

Duminica, 29 ianuarie, intr-o demonstratie pasnica, zeci de mii de oameni si-au strigat nemultumirea dupa ce ministrul justitiei Florin Iordache a anuntat ca sustine in continuare cele doua ordonante de urgenta privind gratierea si amnistia.

Citește și
Proteste in Capitala impotriva ordonantelor de urgenta - 12
Zeci de mii de oameni, la protestul din Bucuresti fata de Legea gratierii. GALERIE FOTO cu mesajele manifestantilor
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Oamenii s-au oprit si au scandat in fata sediului Consiliului National al Audiovizualului, la Ministerul Justitiei, la sediul Avocatului Poporului, dar si la Guvern.

Imaginile surprinse duminica seara in Bucuresti sunt impresionante si arata amploarea manifestatiei. Mii si mii de oameni si-au dat intalnire in centrul Capitalei. Initial, multimea s-a adunat in Piata Universitatii, in jurul orei 17. Protestatarii au pornit apoi in mars spre Piata Unirii si Piata Constitutiei.

Protestatari: "Cine nu sare nu vrea schimbare!"

Fata: "Nu dorim ca toti cei care au fost incriminati pentru coruptie si pentru alte fapte de acest gen sa fie eliberati."

Protestatari: "Romania cere, fara gratiere!"

Ovidiu Oanta, duminica seara: "Ca sa va dati seama cat de multi oameni sunt acum in strada trebuie doar sa va ganditi ca cei pe care ii vedeti acum sunt in Piata Unirii, iar acolo, in Piata Universitatii, la mai bine de doi kilometri distanta, inca sunt oameni care asteapta sa porneasca in mars."

Protestatari: "Justitie, nu coruptie!"

Copii, tineri, varstnici - pregatiti cu pancarte si steaguri - au iesit in strada cu mesaje clare.

Tata cu fetita: "Nu mai vrem sa imigram. Vrem sa traim in tara asta, dar nu se poate asa. Nu asta este prioritatea. Sa inceapa din alta parte."

Tanar: "Mi se pare o bataie de joc la adresa Romaniei. Noi tinerii vrem o tara normala, iar ei pur si simplu isi bat joc de noi."

Batran: "Sa tina seama de ce vor oamenii. E bine ca ies. Asta e singura solutie. Trebuie discutat, dar de ce ne grabim? In orice caz, nu trebuie sa scape hotii."

Dupa ce au protestat mai bine de o ora in Piata Universitatii si au scandat impotriva celor doua controversate ordonante, miile de romani au pornit intr-un mars spre Consiliul National al Audiovizualului si Ministerul Justitiei, minister ce a promovat actele de clementa si cele prin care se incearca, spun ei, dezincriminarea mascata a abuzului in serviciu si a conflictului de interese.

Protestatari la CNA: "Demisia!"

Urmatoarea oprire a fost la Ministerul Justitiei.

Protestatari la Ministerul Justitiei: "Hotii!"

Protestatari la Palatul Parlamentului: "Hotii!"

Oamenii au vrut sa isi strige nemultumirea si in fata sediului Avocatului Poporului, dar nu au reusit sa ajunga chiar langa sediul institutiei. Urmatorul punct pe traseul stabilit de manifestanti a fost Palatul Victoria.

Cea mai buna dovada ca au fost zeci de mii de persoane care au iesit in strada sa-si spuna nemultumirile este Calea Victoriei, care a fost plina pana la refuz. Si Bulevardul Natiunile Unite a fost foarte aglomerat, iar coada a continuat prin fata Palatului Parlamentului, pana la Piata Unirii.

Femeie: "Am venit sa sustin romanii care de cateva saptamani deja demonstreaza impotriva nedreptatilor pe care acest popor le sufera, impotriva partidului aflat la guvernare si a liderilor lui."

Unii au venit la Bucuresti special ca sa participe la demonstratie.

Tanara: "Ne-am saturat sa fie tara furata si cei care fura sa scape nevinovati. Venim de la Barlad special pentru asta. Trebuie sa ma gandesc mereu la un viitor in alta tara, in loc sa ma gandesc la un viitor in tara mea. Suntem furati si vor sa scape basma curata."

Protestatari: "La inchisoare, nu la guvernare!"

Reporter, duminica seara: "Este deja o ora de cand multimea scandeaza aici, in fata Palatului Victoria. Oameni de toate varstele s-au adunat, spun ei, ca sa strige pentru un viitor corect."

Protestul s-a incheiat in jurul orei 21:30 - fara incidente, potrivit fortelor de ordine.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Anuntul facut de Grindeanu despre legea Gratierii, in timp ce zeci de mii de oameni protestau.
Anuntul facut de Grindeanu despre legea Gratierii, in timp ce zeci de mii de oameni protestau. "Adoptam solutia cea mai buna"

Premierul Sorin Grindeanu a declarat ca i-a cerut ministrului Justitiei sa prezinte concluziile care se vor desprinde dupa dezbaterea publica legata de gratiere si modificarea Codurilor penale.

Zeci de mii de oameni, la protestul din Bucuresti fata de Legea gratierii. GALERIE FOTO cu mesajele manifestantilor
Zeci de mii de oameni, la protestul din Bucuresti fata de Legea gratierii. GALERIE FOTO cu mesajele manifestantilor

Proteste in toata tara impotriva ordonantelor de urgenta propuse de Guvernul Grindeanu privind gratierea, modificarea codului penal si dezincriminarea abuzului in serviciu.

45.000 de oameni au protestat in Capitala fata de Gratiere. Au
45.000 de oameni au protestat in Capitala fata de Gratiere. Au "vizitat" CNA, Ministerul Justitiei si s-au oprit la Guvern

Pentru a doua duminica la rand, zeci de mii de romani au iesit in strada si au protestat fata de Legea gratierii pregatita de ministrul Justitiei.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.