"Romania este un loc foarte bun!". Cati imigranti dintre cei 60 prins la granita cu Serbia vor sa ramana la noi in tara

Ultima actualizare: 11-02-2016 07:11

Romania a inregistrat primele cereri de azil, dupa valul de imigranti care sufoca Europa. 12 pakistanezi si 5 somalezi dintre cei 60 de migranti prinsi la frontiera cu Serbia au cerut protectie din partea statului roman.

Pentru cinci dintre ei a fost deja declansata procedura acordarii azilului. Ceilalti vor ramane in custodie publica pana cand instantele judecatoresti vor decide expulzarea lor in tara natala.

Toti cei 60 de imigranti prinsi luna trecuta pe un camp din judetul Timis risca pana la trei ani de inchisoare pentru trecerea frauduloasa a frontierei.

Autoritatile i-au localizat cu ajutorul camerelor de termoviziune dupa ce fugisera la noi din Serbia. Cum vecinii refuza sa ii primeasca inapoi, strainii sunt acum in custodia publica a Inspectoratului pentru Imigrari. 17 sunt decisi sa ramana in Romania.

Ermina Mihai, purtator de cuvant Inspectoratul General pentru Imigrari: “Din cei 17, cinci au intrat in procedura de azil, ceea ce inseamna ca au fost separati de restul si vor avea o alta viata pana li se decide soarta”

Zece dintre solicitantii de azil au aparut luni in fata judecatorilor Curtii de Apel Bucuresti pentru prelungirea custodiei.

Imigrant: "Romania este un loc foarte bun!"

Refugiatii pakistanezi au intrat in procedura de verificare, evident cu ajutorul serviciilor secrete.

Migrantii cazati de acum la Bucuresti nu au voie sa iasa din oras pentru ca deocamdata autoritatile nu stiu cu cine au de-a face cu adevarat.

Au primit cartele telefonice si tin legatura cu familiile de-acasa.

Desi cei din Pakistan au plecat cu bani suficienti ca sa ajunga in occident, nu pot folosi niciun eurocent. Banii le-au fost luati temporar si sunt tinuti in seif pana in momentul in care li se va decide soarta.

Oficalii IGI se plang de lipsa de reactie si cooperare a ambasadei pakistanului la bucuresti. fara ajutorul reprezentantei diplomatice, imigrantii clandestini nu pot fi identificati, iar fara pasapoartele emise de sectia consulare nu pot fi expulzati din Romania.''

Cei care nu mai vor in vestul Europei dar nici sa ramana aici vor fi imbarcati intr-un avion cu destinatia Islamabad.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO