Epopeea unei incarcerari fara vina. Drumul spre libertate al unui roman, din Franta pana in Romania

Ultima actualizare: 01-08-2012 23:59

Botosaneanul incarcerat fara vina in Franta a ajuns acasa abia la o saptamana dupa ce a fost eliberat. Drumul spre tara a fost unul anevoios. Dupa eliberarea din Franta, autoritatile din Germania au vrut sa-l aresteze din acelasi motiv.

Marius Murariu e fericit ca a ajuns cu bine, insa e hotarat sa porneasca un adevarat razboi impotriva autoritatilor care l-au nedreptatit.

Marius nu credea ca mai ajunge acasa. Mama lui s-a rugat in permanenta si n-a renuntat la speranta.

Marius a iesit pe portile inchisorii din Lille, fara niciun ban in buzunar. Colegii de celula care i-au auzit povestea au strans 110 euro si i-au dat sa-si plateasca drumul. Romanul a stat intr-o comunitate de tigani care i-au dat din mancarea lor.

Urcat intr-un microbuz spre Romania, Marius a fost oprit la granita cu Germania, unde autoritatile au vazut ca pe numele lui exista un mandat de arestare. Dupa ce au inteles cu greu ca este vorba de o eroare, Marius era din nou liber, dar fara niciun ajutor. A facut autostopul si, in final, un sofer de TIR din Suceava l-a luat cu el la drum. In tot acest timp ambasada nu i-a acordat niciun sprijin.

Impreuna cu avocata lui, Marius se pregateste sa-si faca dreptate. Vor sa dea in judecata statul francez, dar si pe cel roman.

Pe numele lui exista o condamnare la doi ani de inchisoare pentru talharii comise in 2003 pe teritoriul francez. Cu toate ca acesta nu a pus niciodata piciorul in aceasta tara.

In luna mai, el a fost ridicat in baza unui mandat european de arestare, fiind incarcerat in inchisoarea din Lille. Dupa 109 zile, autoritatile franceze si-au dat seama de eroarea facuta, iar pe 2 septembrie Marius a fost eliberat.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO