Suntem un popor de inventatori. In ultimii doi ani, creatiile unor romani au schimbat lumea in bine

inventatori romani in ultimii 2 ani

Om fi saraci, dar nu la idei! Romanii sunt printre cele mai inventive popoare din lume, mai ales daca ne gandim cati lei da statul pe cercetare: 1,6 miliarde. Din fericire, mai exista si investitori privati – dar tot nu-s suficienti pentru cate idei avem.

Lipsa unei sustineri mai substantiale din partea statului nu-i descurajeaza pe cercetatorii si inventatorii romani, care stiu nu doar sa creeze, ci si sa faca rost de bani pentru creatiile lor. Fiindca, in fond, o inventie care ramane doar in stadiul de proiect si nu e produsa nu prea foloseste nimanui. Iata, pe scurt, cum au reusit romanii inventivi sa schimbe lumea in ultimii ani.

Arata ca esti inventiv! Ai idei de aplicatii, ai facut cateva si vrei sa te cunoasca toata Romania? Inscrie-le aici pe www.smartnation.ro

Suntem primii la reparat oameni
Sangele artificial, obtinut de medicii de la Universitatea “Babes-Bolyai” din Cluj, a fost testat de curand cu succes pe animale si ar putea fi una din cele mai extraordinare inventii. Cand va fi 100% sigur pentru oameni, va salva viata celor care au pierdut mult sange in accidentele grave sau pe teatre de razboi, dupa cum explica seful echipei de cercetatori: "Pentru o zi sau cateva ore va permite organismului sa functioneze pana cand isi regenereaza propriul sange”.

Bolnavii de diabet ar putea scapa de injectiile cu insulina gratie tot unei inventii romanesti: pancreasul artificial. E vorba de un dispozitiv foarte mic continand celule pancreatice care se implanteaza in corpul bolnavului si face inutil tratamentul cu insulina. Testele pe oameni au inceput deja de anul trecut.

Citește și
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

innova

Probabil cea mai revolutionara inventie medicala romaneasca din ultimii ani este un dispozitiv – practic un tub de mici dimensiuni – care permite regenerarea nervilor sectionati in urma unor traumatisme. Premiata cu aur la Targul de Inovatii "Innova" de la Bruxelles, inventia nu numai ca ar putea inlocui cu succes grefele de nervi, dar va reduce costurile unui astfel de tratament, dat fiind ca tubul realizat de romani si considerat „ultima frontiera in microchirurgie” costa doar 100 de lei. Cercetatorii premiati cu aur la Bruxelles cauta acum un investitor care sa scoata produsul pe piata.


Tren de ultima generatie, in tara intarzierilor de 5 ore
Si desi pare greu de crezut, in tara trenurilor intarziate s-a construit chiar anul acesta una dintre cele mai inovative garnituri de tren din lume. Botezata „Hyperion”, atinge 160 km/h,, adica ar ajunge din Capitala la Brasov intr-o ora. Iar confortul este mult peste cel al garniturilor CFR. Cu bani veniti de peste hotare, trenul a fost deja fabricat si, daca avem noroc, poate va si circula vreodata in tara unde a fost inventat.

Vezi aici cum arata trenul romanesc ultra-modern:

 

O alta echipa de cercetatori romani a creat cablul care nu se strica de la inghet si nici nu trebuie curatat, pe care o firma privataa a inceput deja sa il produca. Sigur ati auzit si de Roboscan, una din cele mai laudate inventii romanesti din ultimii ani: o tehnologie unica in in lume, care poate radiografia in cateva minute fuzelajul si aripile unui avion, pentru a gasi obiecte de contrabanda, arme, bombe sau substante interzise ascunse in aeronava. Scannerul de avioane a fost facut doar cu bani privati, dar ulterior statul roman a cumparat mai multe dispozitive, pe lista de clienti inscriindu-se inclusiv Pentagonul.

Nu toate inventiile sunt insa complicate, opera unor colective numeroase de oameni de stiinta. Romanii se descurca sa realizeze inventii extraordinare si cu ce au prin casa.


Inventie de frica hotilor
De exemplu, Ion Boarna, un inginer din Craiova a mesterit, de teama hotilor, lacatul care nu poate fi spart. A fost si el surprins cand inventia sa a luat o medalie de argint la faimosul salon de la Geneva iar acum a inceput sa o vanda prin tara – desi chiar si el recunoaste ca vin comenzi mai ales de peste hotare. Oricum, inventia i-a asigurat o sursa stabila de venit.

lacat


Tot anul acesta, un profesor de fizica din Iasi a realizat „curcubeul artificial” folosind o pompa si niste furtune iar un profesor de la Facultatea de Constructii din acelasi oras a construit casa extensibila care poate fi folosita pentru adapostirea sinistratilor, dar si pe post de rulota iar cand nu mai aveti nevoie, se strange intr-un colet usor de transportat. In Alba Iulia s-a inventat trotineta-chopper iar la Deva, un tanar a realizat bicicleta cu motor cu reactie doar din sponsorizari private.


Cum ajung inventiile romanilor sa fie si produse
Cei mai ingeniosi au fost insa patru tineri din Timisoara care au creat pianul ce poate rezolva probleme de matematica, pentru care au luat primul loc la o competitie internationala de inventica din Calgary – si un cec in valoare de 4.800 de dolari.

Iata cum arata inventia lor, care i-a cucerit pe canadieni

 

 

Si pentru ca inventiile nu aduc doar faima, ci si bani, mai ales daca gasesti un investitor care vrea sa iti produca inventia, tinerii romani sunt din ce in ce mai pasionati de domeniu. Doar in ultimul an au creat aplicatii „sanatoase” de smartphone pentru dieta, controlul glicemiei sau gestionarea stressului, dar si robotul care vorbeste, depoziteaza medicamente si ii poate pazi pe cei mici atunci cand sunt la scoala. Si n-ar mira pe nimeni daca zilele acestea ar aparea un Steve Jobs al Romaniei!

Iar daca ai si tu o inventie si nu stii cum sa faci ca sa afle despre ea toata lumea, poti sa o inscrii pe site-ul Smart Nation. Daca inventia ta e buna, poate sa fie produsa!

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Pentru o bucata de pamant, doi barbati si-au batut fratele pana l-au ucis. Unde era sotia lui cand a avut loc tragedia
Pentru o bucata de pamant, doi barbati si-au batut fratele pana l-au ucis. Unde era sotia lui cand a avut loc tragedia

Pentru o bucata de pamant s-a ajuns la moarte de om. S-a intamplat in localitatea Teliciu din Bistrita unde un barbat de 42 de ani care a fost batut crunt de doi frati iar dupa o saptamana de agonie s-a stins.

Confide, aplicatia care asigura confidentialitatea totala a mesajelor. Cum poate fi citit acest text
Confide, aplicatia care asigura confidentialitatea totala a mesajelor. Cum poate fi citit acest text

O companie americana a realizat o aplicatie originala pentru iPhone, care permite confidentialitatea totala a mesajelor primite.

O noua metoda prin care politistii pot prinde infractorii. Ce arata imaginile din ochii victimelor
O noua metoda prin care politistii pot prinde infractorii. Ce arata imaginile din ochii victimelor

Politistii vor avea de acum o noua metoda prin care vor putea obtine indicii despre diferite infractiuni: ei vor observa obiectele sau chipurile reflectate in ochii victimelor.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.