"Casa Evantai", inventia unor romani, premiata la un concurs international. A fost creata in 7 zile
Casa extensibila ar putea fi o solutie pentru sinistrati sau pentru cei care au nevoie de adapost.
Proiectul pus la punct de un profesor de la Facultatea de Constructii din Iasi a obtinut premiul I la un concurs de inventii din Macao, Malayesia.
Locuinta poate avea aproximativ 100 de metri patrati, in functie de cerinte.
Daca aveti si noi inventii in domeniul stiintei sau tehnicii, puteti participa la concursul Smart Nation, unde cele mai bune proiecte vor fi premiate.
"Aceasta solutie tehnica poate functiona ca garsoniera, apartament cu 2 camere, pana la o suprafata de 99 de metri patrati. Utilitatea este la moda. Poate fi folosita si in cazuri speciale, cunoastem ce s-a intamplat si anul acesta, respectiv casele pentru sinistrati", explica profesorul Alexandru Stanila.
Este vorba de un container de 6 metri lungime si 2,5 metri latime, care poate fi transportat cu un camion la destinatie.
Acolo, containerul se extinde si ajunge la o suprafata de 3 - 4 ori mai mare.
"Dupa cum vedeti, poate fi transportat pe o platforma de camion, se autolifteaza, se face coborarea pe platforma, se declanseaza procedura de expandare, in interior sunt pozitionate elementele de mobilier", precizeaza profesorul.
Materialele folosite pentru constructia casei sunt unele rezistente, asa ca intregul ansamblu este unul destul de greu.
Containerul care devine o casa de 46 de metri patrati cantareste 10 tone, iar cel de 99 de metri patrati 22 de tone.
"Pretul este de sub 300 de euro pe metrul patrat. Cu cat suprafata constructiei este mai mare, cu atat pretul este mai mic. Spre exemplu, un modul de 99 de metri patrati scade sub 30.000 de euro", spune profesorul Alexandru Stanila.
Proiectul, care a primit medalia de aur in Malayesia, a pornit mai intai ca o gluma de la cativa artisti din Canada, care cautau o casa pe care sa o poata plimba peste tot, de la munte, la mare.
"Initial am primit o tema de la o echipa de artisti din Canada, care cautau o structura denumita Art House, iar intr-un weekend a fost dezvoltata aceasta idee si apoi intr-o saptamana am pus la punct toate detaliile si am putut sa intram in EuroInvent", spune inginerul Oana Stanila.
Casa extensibila este dotata cu panouri fotovoltaice care produc curent suficient pentru un frigider si cateva becuri. Celelalte utilitati cad in sarcina proprietarului. Profesorul iesean spune ca locuinta-evantai este garantata cel putin 20 de ani.