Cercetatorii din Cluj au inventat sangele artificial. Solutia contine apa, saruri si o proteina
O reteta de sange artificial, care contine o proteina din viermi marini si care a fost creata de cercetatorii clujeni a avut rezultate incurajatoare in testele preliminare pe soareci.
O echipa de cercetatori de la Facultatea de Chimie a Universitatii "Babes-Bolyai" (UBB) din Cluj, condusa de conf. dr. Radu Silaghi-Dumitrescu, face, de sase ani, cercetari de laborator pentru a produce sange artificial, util in cazul unor interventii chirurgicale in care se pierde mult sange sau in cazul accidentelor, potrivit Mediafax.
Silaghi-Dumitrescu a declarat ca specialistii clujeni au reusit sa creeze o reteta de sange artificial - care nu are culoarea rosie, ci poate deveni chiar incolor -, iar testele preliminare pe soareci au rezultate incurajatoare.
Solutia contine apa, saruri si o proteina - hemeritrina, extrasa din viermii marini, iar in unele preparate se adauga albumina, o alta proteina, ca agent de protectie fata de agentii de stres.
"Din 2007 lucram la aceste experimente si avem si o finantare speciala din partea Ministerului Educatiei si Cercetarii. Ideea este un deziderat la care s-au gandit multi in lume, sangele artificial, care trebuie sa aiba o caracteristica pe care o consider importanta, si anume rezistenta la stres.
Unicitatea vine din proteina unor viermi marini, care se numeste hemeritrina, tot pe baza de fier, ca hemoglobina din sangele nostru, dar care este mult mai rezistenta la factorii de stres.
Noi credem ca acesta este secretul succesului si motivul pentru care toti cei care au incercat sa produca sange artificial au esuat in testele clinice din cauza reactiilor secundare ce implica factorii de stres din sange, cum ar fi apa oxigenata, al carei nivel din sange depinde mult de boli, stres, efort fizic", a detaliat cercetatorul clujean.
Potrivit acestuia, la testele de laborator retetele se dovedesc rezistente la factorii de stres mecanic si chimic, iar in testele preliminare pe animale par sa nu dezvolte toxicitatea care apare in alte produse.
"Rezultatele preliminare pe soareci sunt incurajatoare. Soarecii tratati cu sangele artificial «Made in Cluj» au ramas indiferenti, si asta e tot ce ne dorim, nu dorim sa fie mai bine ca inainte, ci, pur si simplu, sa nu prezinte semne de inflamatie, de boala. Scopul final este sa nu existe reactii de respingere a sangelui artificial de catre organismul uman, care exista acum la anumite produse", a explicat Radu Silaghi-Dumitrescu.
Potrivit acestuia, dupa finalizarea testelor pe animale, cand specialistii vor fi convinsi suta la suta ca nu exista nicio dovada de toxicitate, se va putea incerca testarea pe oameni.