Premiera medicala in Romania. Pancreasul artificial care i-ar putea scapa pe diabetici de insulina
Mari sperante pentru sutele de mii de bolnavi de diabet, care-si fac zilnic injectii cu insulina. Pancreasul artificial va fi testat pentru prima data in Romania, pe 5 bolnavi.
Medicii de la Institutul Fundeni le vor introduce in organism un dispozitiv de marimea unei pudriere, in care vor fi implantate celule pancreatice, prelevate de la un donator aflat in moarte cerebrala. Pana acum dispozitivul a fost testat doar pe animale de laborator.
Primul bolnav care doreste sa testeze pancreasul artificial e o tanara de 35 de ani, dependenta de injectiile cu insulina de 10 ani.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Femeia s-a inscris in programul experimental prin care ii va fi implantat un dispozitiv ce contine celule pancreatice recoltate de la un donator.
Recoltarea celulelor s-a facut dintr-un pancreas prelevat de la un barbat aflat in moarte cerebrala.
Celulele izolate si testate in laborator sunt apoi transferate in interiorul unui dispozitiv, unde exista o solutie extrasa din alge marine, care le protejeaza de atacul de respingere a celulelor sistemului imunitar.
Pancreasul artificial astfel creat e realizat dintr-un dispozitiv de membrane biologice, care au rolul unor filtre. Dispozitivul se implanteaza intre piele si muschi in zona bazinului si intra astfel in contact cu tesuturile organismului.
Prin sistemul de membrane se va face transferul de nutrienti: glucoza din sange catre celulele pancreatice si invers, eliberarea insulinei in sange.
Singura interventie externa care sa ajute celulele pancreatice sa functioneze este o injectie cu oxigen, o data pe zi.
Daca procedura nu are efectul dorit, pacientul poate sa se intoarca la tratamentul cu insulina, fara alte riscuri sau complicatii.
Perioada de testare pe oameni va fi indelungata, pentru ca medicii sa vada cum este tolerat de bolnavi pancreasul artificial si daca sunt efecte secundare.