Ion Boarna, olteanul premiat la Geneva, dupa ce a inventat un lacat unic ca sa-si apere magazinul

lacat

ROMANII, CAMPIONI LA INVENTIVITATE | Povestea inventatorilor romani premiati la Salonul de Inventica de la Geneva continua pe Stirileprotv.ro cu inventia unui oltean ambitios, care a ajuns sa fie laudat si premiat international.

"STITI CUM ESTE CU INVENTATORII? NU STAI SA TE GANDESTI LA CE SA INVENTEZI, CI INVENTEZI DIN NEVOIE"

Asa incepe povestea lui Ion Boarna, un oltean, inginer de profesie, extrem de indemanatic, care din dorinta de a-si proteja magazinul de potentialii hoti a reusit sa construiasca un lacat ce, se lauda el, nu poate fi spart in mai putin de jumatate de ora.

Din nevoie, in anul 2006, de teama ca magazinul sau sa nu fie spart de hoti, Ion Boarna a venit cu o idee ingenioasa. Sa construiasca un lacat imposibil de spart de un hot de rand, care ar fi vrut sa-i umble neinvitat prin magazin. Inventia sa, aparent o joaca la inceput, a devenit pe parcurs pentru olteanul inventator o poveste de succes, cum rar gasesti nu numai in Romania, ci pretutindeni.

"Nu erau neaparat hoti, dar vis-a-vis de magazin traiau niste baieti care toata ziua erau sus pe grilaje si am zis sa fac un lacat mai rezistent. Stiti cum este cu inventatorii? Nu stai, te gandesti la ce sa mai inventezi, ci inventezi din nevoie", povesteste barbatul.

Citește și
valentin boanta premiu geneva
Povestea lui Valentin Boanta, de la hacker condamnat, la inventator premiat international in 2013
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

CUM FUNCTIONEAZA LACATUL PREMIAT INTERNATIONAL

lacat geneva
"Lacatul compact", asa cum l-a denumit, nu numai ca este rezistent, dar a ajuns celebru prin Craiova.

"Pana si politistii stiu ca este rezistent. Nu poate fi spart de nimeni in mai putin de jumatate de ora. Poate fi doar taiat cu flexul, dar nu poate fi taiat cu o foarfeca de metal sau sparg cu ciocanul, asa a fost construit. Hotii fug de el.", spune, mai in gluma, mai in serios, Ion Boarna.

In brevetul de la OSIM, barbatul si-a descris inventia ca fiind "un lacat compact, fixat pe ansamblul toc-usa, destinat impiedicarii accesului persoanelor neautorizate. Lacatul conform inventiei este alcatuit dintr-un corp avand forma paralelipipedica, ce este prevazut cu o gaura nestrapunsa, cu o gaura lunga, nestrapunsa, in care se introduce o tija prevazuta cu o degajare, cu o gaura strapunsa, in care sunt introduse: o piesa de blocare, un butuc de siguranta, cunoscut, prin actionare, blocheaza tija lacatului, o gaura verticala, strapunsa, in care se introduc un arc si o piesa de retinere, pentru blocarea tijei lacatului in pozitia deschis, o gaura frontala, strapunsa, in care se introduc un opritor pentru limitarea rotatiei piesei de blocare, si o placa de obturare, ce se introduce in gaura pentru fixarea butucului de siguranta."

In limbaj simplu, pentru cei care isi pun lacate la usi, si nu le construiesc, Ion Boarna spune despre inventia sa ca este "rezistenta la ploaie, nu rugineste precum alte lacate, care se blocheaza. Nu poate fi miscata, tinuta in palma, sa se desfaca folosind, stiti, sprayurile de la frigidere".

DE LA UN PROPRIETAR DE MAGAZIN IN CRAIOVA, LA INVENTATOR PREMIAT INTERNATIONAL

Drumul lui Ion Boarna de la un magazin din Craiova la inventator premiat international la Salonul de Inventica de la Geneva a fost realmente neasteptat. Daca in 2006 a inceput sa lucreze pentru "Lacatul compact", in 2010 a obtinut brevetul de inventie la OSIM, avand intre timp alte doua sisteme similare de securitate a usilor, pentru ca putin timp mai tarziu sa ajunga la Salonul de Inventica de la Bucuresti cu lacatul sau.

"Mi-au dat o masa la care sa stau, sa-mi asez inventia. Nu am platit nimic sa ajung acolo, m-au costat doar sederea in Bucuresti si ce mi-am luat de mancare", povesteste acesta.

La Salonul de Inventica de la Bucuresti a cunoscut-o pe Gabriela Canureci, femeia care avea sa-i schimbe in bine destinul ambitiosului inventator din Craiova. Aceasta i-a propus sa-i promoveze inventia si in afara tarii, iar de acolo si pana la Geneva a mai fost un singur pas.

"Eu ma asteptam sa ajung intr-un orasel mai mic, dar nu la Geneva, va dati seama." - Ion Boarna.

La Salonul de Inventica de la Geneva, cel mai mare de acest fel din lume, Ion Boarna si-a trimis fiul sa-l reprezinte, iar de acolo s-a intors cu un premiu extraordinar, medalia de argint.

SE PREGATESTE DE O NOUA INVENTIE, IN TIMP CE ISI VINDE LACATUL LA BUCATA PRIN TARA

lacat geneva
Medalia obtinuta la Geneva i-a adus inventatorului si faima locala, dar si nationala. Nu atat de mare, pentru ca niciun oficial din Romania nu i-a dat un telefon sa-l felicite. In schimb, cei interesati sa-si securizeze usile cu lacatul sau indestructibil il suna din toate colturile tarii.

"Ma suna pentru o comanda, cate un lacat, doua. Trebuie sa duc, spre exemplu, doua bucati la Bucuresti, voi trece pe acolo.", spune Ion Boarna, care, pentru viitor, are si alte proiecte, care spera el sa aiba acelasi succes: "Astept sa ma mai linistesc cu lacatul si apoi am un alt plan, dar nu pot sa-l spun acum, realizati."

Dintr-un fost inginer proprietar de magazin in Craiova, Ion Boarna a ajuns un inventator premiat international, telefonul incepe sa ii sune tot mai des pentru o comanda, iar fiecare bucata vanduta inseamna un pas in fata pentru viitor.

Pentru Ion Boarna, 2013 pare sa fi fost un an perfect. Doar pare, pentru ca acesta nu crede in perfectiune, motiv pentru care in fiecare zi cauta sa se reinventeze.

"Nu exista perfectiunea. Acesta nu este un lacat perfect. Este insa un lacat perfectionat, mult peste ce exista in momentul de fata"

Citeste povestile inventatorilor romani premiati anul acesta la Geneva, pe sectiunea CAMPIONI LA INVENTIVITATE

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
Inventiile Universitatii din Sibiu care au ajuns premiate de Europa si Asia. Ce probleme ar rezolva
Inventiile Universitatii din Sibiu care au ajuns premiate de Europa si Asia. Ce probleme ar rezolva

Universitatea Lucian Blaga din Sibiu a fost o aparitie placuta si apreciata de catre toti cei prezenti anul acesta la Salonul International de Inventii de la Geneva.

Povestea lui Valentin Boanta, de la hacker condamnat, la inventator premiat international in 2013
Povestea lui Valentin Boanta, de la hacker condamnat, la inventator premiat international in 2013

Valentin Boanta nu traieste in libertate. Condamnat la 5 ani de inchisoare pentru ca a inventat un sistem de copiere a cardurilor, acesta priveste cum una dintre inventiile sale impotriva fraudelor bancare a facut numele Romaniei auzit in toata lumea.

Cum functioneaza inventia romanilor care au luat aur la Geneva. Armata americana, interesata
Cum functioneaza inventia romanilor care au luat aur la Geneva. Armata americana, interesata

VIDEO."Roboscan 2M Aeria" a adjudecat pentru Romania marele premiu al celei mai prestigioase competitii de inventica din lume. Este prima oara cand un concurent a reusit sa adjudece de doua ori Marele Premiu in istoria Salonului de Inventii de la Geneva.

Recomandări
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite

Preşedintele francez Emmanuel Macron a pledat joi pentru o apărare europeană mai puternică şi mai integrată.

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1
Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1

Potrivit News.ro, procurorii au decis, joi, trimiterea în judecată a primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, care este acuză de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

Șeful Finanțelor anunță dublarea încasărilor la Fisc în primul trimestru, de la 55,7 miliarde de lei la 97,1 miliarde
Șeful Finanțelor anunță dublarea încasărilor la Fisc în primul trimestru, de la 55,7 miliarde de lei la 97,1 miliarde

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a avut încasări de 97,1 miliarde lei în primul trimestru al acestui an, în creştere cu 41,8 miliarde de lei faţă de perioada similară a anului trecut, a anunţat ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.