"Romanii cred ca rusii sunt mai destepti decat americanii". Ce spune unul din cei mai influenti analisti din SUA
George Friedman, directorul agentiei de analiza Stratfor, a fost in vizita la Bucuresti la o zi dupa Joe Biden. Unul dintre cei mai influenti analisti geopolitici din lume, Friedman a tras cateva concluzii ingrijoratoare despre relatia Romania-SUA.
George Friedman este unul dintre acei analisti pe care ii asculta politicienii si generalii de la Washington. Fondator si director al Strategic Forecasting, mai pe scurt Stratfor, una din cele mai apreciate agentii de analiza din SUA, Friedman a venit la Bucuresti la doar o zi dupa vizita vicepresedintelui american Joe Biden.
Romanii, un popor echilibrat
Despre noi, George Friedman are de spus aproape numai de bine. “Ce e remarcabil la romani e cat de putin remarcabili sunt. Au iesit dintr-un cosmar creat de unul dintre ei si totusi au reusit sa isi gaseasca echilibrul”, scrie analistul american de origine maghiara.
Tot el atrage insa atentia asupra fricii traditionale a romanilor de imperiul de la rasarit: “Cand Rusia intra in actiune, in inimile romanilor patrunde teama. Cand Rusia intra in actiune si germanii se implica si ei, cel mai intunecat cosmar al romanilor prinde viata”, scrie Friedman, care considera ca intr-o asemenea situatie romanii cauta un aliat “suficient de indepartat ca sa nu ii ocupe”.
Ce spune Robert Kaplan, analistul-sef al Stratfor, despre Romania
Pariul pe americani
Un rol perfect pentru Statele Unite, cel putin teoretic. Fiindca la nivel practic, Friedman crede ca romanii “au pariat masiv pe faptul ca americanii isi vor respecta angajamentele”, insa nu au incredere ca pariul lor e cel bun.
Cum le dau lectii vanatorii romani de munte puscasilor marini americani
Rusii nu ne pot cuceri, dar ne pot manipula
Friedman atrage atentia si asupra importantei resurselor Romaniei: “Nu exista o alternativa energetica simpla la Rusia, dar o alternativa poate fi carpita din mai multe surse pentru a suplini macar partial energia ruseasca. Romania poate contribui cu productia sa de energie si cu alte resurse. Lucrurile nu sunt insa atat de simple pe cat par. Romania are peste hotare reputatia unei tari unde licentele de exploatare se acorda dupa un proces extrem de complex si care nu inspira incredere” spune analistul, facand aluzie atat la exploatarea gazelor de sist, cat si la Rosia Montana.
Radu Pirca
Sursa: Stratfor, stuff.co.nz
Etichete: Rusia, Ucraina, NATO, gaz, romania,
Dată publicare:
27-05-2014 15:43