Joe Biden in Romania: "Puteti conta pe noi. Punct." Mesajul sau despre actiunile Rusiei in Ucraina

×
Codul embed a fost copiat

Zi foarte importanta pe plan politic si extern pentru Romania. Marti, 21 mai 2014, vicepresedintele SUA, Joe Biden - al 2-lea om cel mai puternic din administratia Obama - a sosit la Bucuresti intr-o vizita oficiala.

Sinteza declaratiilor lui Joe Biden:

- Este o cinste sa vad trupele noastre lucrand impreuna, vreau sa-i cunosc pe toti cei care fac ca alianta noastra sa ramana puternica.

- Fortele americane au gasit in Romania aliati de nadejde, tara noastra fiind un partener serios si ferm din prima zi.

- In ultimii 25 de ani am cunoscut Romania si am vazut cum ati parcurs drumul de la tiranie la libertate.

Citește și
Joe Biden
Joe Biden, intr-un interviu pentru MEDIAFAX: "SUA pot ajuta Romania sa-si reduca dependenta de petrolul si gazele rusesti"
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

- Le datoram recunostinta romanilor morti in Afganistan. In Romania fortele americane au gasit aliati de nadejde. Este un parteneriat serios si ferm din prima zi.

- Romania lucreaza sa asigure 2% din PIB pentru inarmare, asa cum ar trebui sa faca toate statele NATO.

- "Puteti conta pe noi. Punct."

- Rusia nu doar ca a incalcat suveranitatea Ucrainei, dar a incalcat cea ce am condamnat in ultimii zeci de ani: frontierele Europei nu trebuie sa mai fie vrodata schimbate sub amenintarea armei.

- "Natiunile NATO nu sunt niciodata singure."

- Multumesc tuturor trupelor care continua sa isi faca datoria.

Sinteza declaratiilor ministrului Apararii, Mircea Dusa:

Joe Biden si Mircea Dusa

- Romania a devenit un furnizor de securitate in zona.

- Sprijinul american a fost decisiv, din punct de vedere al donatiilor si al colaborarilor bilaterale.

- Trupele noastre au coperat umar la umar, doresc sa va multumesc pentru cooperarea eficienta si sprijinul constant.

- Situatia din Ucraina continua sa prezinta ingrijorare, mai ales pentru partenerii estici.

Update, ora 15:25: Joe Biden a sosit la Baza Aeriana 90, de soldati americani si romani, unde va sustine un discurs, alaturi de Ministrul roman de Interne, Mircea Dusa.

Update, ora 14:52: Avionul vicepresedintelui american, Joe Biden, a aterizat la Bucuresti. Este prima vizita a unui oficial american de rang inalt in Romania, in ultimii 5 ani.

Biden va sustine un discurs intr-un hangar al bazei aeriene 90, de la Otopeni, inainte de a se indrepta catre Bucuresti.

Vicepresedintele american Joe Biden, la Bucuresti

"Au venit americanii!" - Miza vizitei in Romania a vicepresedintelui SUA

Numarul doi de la Casa Alba a venit la noi pe fondul uriaselor tenisiuni din Europa de Est: Rusia a anexat Crimeea, iar Ucraina este in pragul razboiului civil. In tot acest context, Romania, tara membra NATO, adaposteste baze americane, scutul anti-racheta, dar si avioane de vanatoare ale Aliantei. Joe Biden a venit sa ne asigure, o data in plus, ca Romania este in siguranta, sub umbrela NATO.

Vicepresedintele Statelor Unite a sosit in capitala Romaniei la bordul unui Boeing C32, o varianta speciala a intercontinentalului 757. Avionul care poarta numele de cod "Airforce Two" este o fortareata zburatoare, configurata pe masura nevoilor celui de-al doilea om din administratia americana.

Spre deosebire de summitul NATO din 2008, prezenta vicepresedintelui american la Bucuresti nu a dat peste cap circulatia pe DN1. Cu toate acestea, SPP si Secret Service au lucrat, de cateva saptamani, la un plan de securitate, pe cat de invizibil, pe atat de eficient, ceea ce nu e de mirare, cata vreme vorbim de al doilea om in ierarhia Statelor Unite, cea mai mare putere a planetei.

Vicepresedintele SUA, Joe Biden, a venit la Bucuresti cu misiunea de a aborda subiecte de actualitate precum relatiile economice bilaterale, situatia din Ucraina si regiune, securitatea energetica, dar si combaterea coruptiei si intarirea institutiilor democratice romanesti. Vizita lui este cea mai importanta a unui oficial american in Romania in ultimii 5 ani, cand tot vicepresedintele SUA a venit la Bucuresti, in octombrie 2009.

Casa Alba a anuntat ca Joe Biden, care vine impreuna cu sotia sa, Jill Biden, va avea intrevederi cu presedintele Traian Basescu si cu premierul Victor Ponta. Totodata, Biden se va adresa reprezentantilor societatii civile si se va intalni cu soldati romani si americani.

Circulatia rutiera in Bucuresti se va desfasura normal

In cele doua zile ale vizitei, circulatia rutiera se va desfasura in conditii normale in Bucuresti si nu vor fi dispuse restrictii majore de trafic. Politia Rutiera va asigura masuri de fluidizare a traficului rutier si solicita conducatorilor de autovehicule sa respecte semnalele si indicatiile politistilor rutieri, sa foloseasca autovehiculele personale cat mai putin pentru a evita blocajele in trafic si sa opteze pentru mijloacele de transport in comun, sa nu opreasca si sa nu stationeze decat in locurile special amenajate, sa isi pastreze calmul, sa nu blocheze intersectiile si sa nu claxoneze abuziv in cazul in care se afla in zone aglomerate, precizeaza sursa citata.

"Autoritatile implicate au in vedere ca masurile de securitate instituite sa nu afecteze buna desfasurare a activitatilor cotidiene ale locuitorilor din Capitala. De asemenea, conteaza pe sprijinul cetatenilor si multumesc acestora pentru intelegerea acordata cu privire la acest eveniment important pentru Romania", se mai arata in comunicat.

Pe de alta parte, premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului de Interne, Gabriel Oprea, sa se asigure ca vizita vicepresedintelui SUA, Joe Biden, se va desfasura in conditii de siguranta maxima.

Coruptia, eternul subiect pe agenda intrevederilor romano-american

Potrivit unui comunicat al Casei Albe, Biden va discuta in Romania si in Cipru (22-23 mai) despre nevoia intensificarii legaturilor economice, intarirea institutiilor democratice in regiune si despre securitatea energetica a Europei. La Bucuresti, oficialul american va reitera angajamentul SUA fata de apararea colectiva a NATO si va transmite apreciarea Washingtonului fata de contributia Romaniei la securitatea globala si regionala.

Insarcinatul cu afaceri al ambasadei SUA la Bucuresti, Duane Butcher, a explicat ca Joe Biden va aborda si problema luptei impotriva coruptiei. Romania a facut progrese imense in combaterea coruptiei, dupa cum s-a vazut in ultima perioada, si este important ca momentul acesta "sa nu se piarda", a afirmat Butcher, precizand ca vicepresedintele american va veni la Bucuresti si pentru a insista pe acest subiect.

"Un alt motiv al vizitei este de a incuraja Romania sa se concentreze pe eforturile de combatere a coruptiei, de a avea institutii independente puternice si un bun mediu de afaceri. Vrem sa reflectam faptul ca Romania a facut progrese imense si, de fapt, a ajuns un model pentru tarile din regiune in ce priveste lupta impotriva coruptiei, dupa cum am vazut in ultima perioada. Este important ca momentul acesta sa nu se piarda, iar eforturile de combatere a coruptiei sa continue", a declarat Duane Butcher.

Biden - din nou in Romania, Obama - din nou in Polonia

Vizita lui Joe Biden a fost precedata, anul acesta, de cele ale adjunctului secretarului de stat pentru Europa si Eurasia, Victoria Nuland, adjunctului asistent al secretarului de stat Hoyt Yee si directorului adjunct al Agentiei Centrale de Informatii (CIA), Avril Haines.

Vizita va fi succedata de cea a secretarului apararii, Chuck Hagel. Pe de alta parte, si anul acesta presedintele Barack Obama va ocoli Romania. Liderul de la Casa Alba va face, in iunie, un turneu european, care include si Polonia, tara pe care a mai vizitat-o si in 2011. Si nu se poate spune ca cei doi si-au impartit vizitele pentru a-i multumi pe cei mai pro-americani aliati din regiune, intrucat Joe Biden a fost si el in Polonia, atat in 2009, cat si in martie anul acesta.

De partea cealalta, Traian Basescu a vizitat Casa Alba in 2011, cu ocazia semnarii Declaratiei comune privind Parteneriatul Strategic, prilej cu care s-a intalnit cu Barack Obama si cu Joe Biden. Anul trecut, in cadrul unui turneu american, premierul Victor Ponta a fost primit la Casa Alba de vicepresedintele SUA.

Misiunea lui Biden la Bucuresti

Dincolo de subiectele anuntate, pe agenda discutiilor va figura si problema vizelor pentru romani, dar oficialul american nu va putea face promisiuni ferme in acest sens. Autoritatile romane vor aborda si chestiunea noului ambasador american la Bucuresti, post vacant din 14 decembrie 2012. De altfel, la sfarsitul lunii aprilie, ministrul de Externe, Titus Corlatean, a discutat, la Washington, cu vicepresedintele SUA, dar si cu secretarul de stat, John Kerry, despre accelerarea procedurii de nominalizare a ambasadorului american la Bucuresti.

"Ministrul Titus Corlatean a adresat rugamintea privind accelerarea procedurii de nominalizare a ambasadorului SUA la București, subiect in legatura cu care vicepresedintele Joseph Biden a confirmat ca se afla in atentia administratiei SUA", potrivit unui comunicat MAE. Este posibil ca Joe Biden sa aiba si o misiune precisa, care va fi facuta public mult mai tarziu. Asa s-a intamplat si in 2009, cand Biden a venit la Bucuresti pentru a discuta despre amplasarea elementelor scutului antiracheta pe teritoriul Romaniei. Dezvaluire care avea sa fie facuta de presedintele Traian Basescu, la 13 aprilie 2010.

Prima vizita in Romania, in 1999

Joe Biden a facut prima vizita in Romania in perioada 203 septembrie 1999, in calitate de lider democrat al Comitetului pentru Relatii Externe al Senatului Statelor Unite. In cea de-a doua vizita, la 22 octombrie 2009, vicepresedintele Biden avea sa afirme ca Romania este "o tara extrem de frumoasa", care a facut progrese.

"Mi-a placut intotdeauna Romania, o tara extraordinar de frumoasa. Imi amintesc acum cand am venit aici, acum cateva decenii... Acum pot sa constat progresele pe care le-ati realizat intre timp", a spus Joe Biden. El a declarat atunci ca a venit in Romania impreuna cu fiica si cu nepoata sa, de 11 ani, mentionand ca doreste ca acestea sa cunoasca realitatile acestei zone din Europa.

"Ma intorc (in Romania, in a doua vizita - n.r.) nu numai cu delegatia oficiala, dar mi-am adus aici si nepotica, de 11 ani, si fiica, pentru ca vreau sa inteleaga, sa vada aceste regiuni", a precizat Biden, intr-un discurs la BCU.

Joe Biden vine in Romania pentru discutii cu Basescu si Ponta

Vicepresedintele Statelor Unite va sosi in capitala Romaniei la bordul unui Boeing C32, o varianta speciala a intercontinentalului 757. Avionul care poarta numele de cod "Airforce Two" este o fortareata zburatoare, configurata pe masura nevoilor celui de-al doilea om din administratia americana.

Cata vreme masurile de aparare in aer sunt strict secrete, avem datele oficiale care spun ca bimotorul de 47 de metri lungime poate zbura fara alimentare 10.000 de kilometri, la o altitudine de aproape 13.000 de metri.

Vicepresedintele ajunge in Europa cu o luna inaintea turneului lui Barack Obama, dar pe langa discursul sau de marti si intalnirile cu presedintele si premierul Romaniei, restul programului reprezinta o informatie clasificata.

La 72 de ani, Joe Biden a devenit al 47-lea vice-presedinte american, dupa o cariera de 36 de ani ca senator. Cunoscut pentru carisma sa, Biden va veni la Bucuresti insotit de Jill, sotia sa.

Joe Biden, vizita oficiala de doua zile in Romania

Conform unui comunicat oficial al Administratiei Prezidentiale de la Cotroceni, oficialul american vine intr-o vizita de 2 zile in Romania (20 si 21 mai) la invitatia presedintelui Traian Basescu. Anterior, Casa Alba a anuntat ca vicepresedintele Statelor Unite, Joseph Biden, va efectua vizite in Romania si in Republica Cipru in perioada 20-23 mai, pentru a discuta in principal despre criza din Ucraina.

In cursul acestui miniturneu, "vicepresedintele Biden va discuta cu liderii celor doua tari despre reactiile comunitatii internationale la interventia militara ilegala a Rusiei in Ucraina si la actiunile destabilizatoare" ale Moscovei, precizeaza Presedintia Statelor Unite. "Vicepresedintele Biden va discuta si despre necesitatea aprofundarii legaturilor economice" cu Romania si R.Cipru, in special in cadrul Acordului de liber-schimb SUA-UE, aflat in curs de negociere, continua Casa Alba.

La Bucuresti, vicepresedintele Biden se va intalni cu presedintele Traian Basescu si cu premierul Victor Ponta. De asemenea, Biden, care va efectua vizitele alaturi de sotia sa Jill, se va intalni cu reprezentanti ai societatii civile, precum si cu militari romani si americani. Vicepresedintele SUA va evidentia angajamentul Washingtonului pentru securitatea colectiva a membrilor Aliantei Nord-Atlantice si va multumi Romaniei pentru contributiile la securitatea regionala si globala.

Guvernul de la Nicosia a exprimat nemultumire pentru sanctiunile economice impuse Rusiei, subliniind ca aceste masuri ii distrug economia. Biden ar urma sa discute cu presedintele cipriot Nicos Anastasiades si despre negocierile sub egida ONU in vederea reunificarii Insulei Cipru.

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, ca i-a facut o invitatie vicepresedintelui SUA, Joseph Biden, pentru a veni in Romania, precizand ca va veni si seful Pentagonului, dar nu a dorit sa spuna cand va fi aceasta vizita, pentru ca s-a decis ca anuntul sa se faca simultan cu Casa Alba. "Eu am facut o invitatie vicepresedintelui Biden sa vina in Romania, a dat o data, dar am decis sa dam simultan comunicatele legate de aceasta vizita", a spus seful statului. Initial, Traian Basescu nu a dorit sa spuna cand va avea loc aceasta vizita, precizand ca "este o chestiune de securitate", dar a precizat ca va veni si seful Pentagonului. Potrivit sefului statului, reprezentantii Statelor Unite ale Americii doresc sa isi faca obligatiile de parteneri strategici fata de Romania.

Butcher: Biden vine si pentru continuarea combaterii coruptiei, e pacat ca progresele "sa se piarda"

Romania a facut progrese imense in combaterea coruptiei, dupa cum s-a vazut in ultima perioada, si este important ca momentul acesta "sa nu se piarda", a afirmat insarcinatul cu afaceri al ambasadei SUA la Bucuresti, Duane Butcher. Oficialul american a precizat ca vicepresedintele Joe Biden intentioneaza sa abordeze in discutia cu autoritatile romane si problema luptei impotriva coruptiei.

"Un alt motiv al vizitei este de a incuraja Romania sa se concentreze pe eforturile de combatere a coruptiei, de a avea institutii independente puternice si un bun mediu de afaceri. Vrem sa reflectam faptul ca Romania a facut progrese imense si, de fapt, a ajuns un model pentru tarile din regiune in ce priveste lupta impotriva coruptiei, dupa cum am vazut in ultima perioada. Este important ca momentul acesta sa nu se piarda, iar eforturile de combatere a coruptiei sa continue", a afirmat Butcher.

De asemenea, vicepresedintele SUA Joe Biden vine la Bucuresti pentru a aprecia parteneriatul cu Romania si a exprima solidaritatea SUA in urma instabilitatii create de situatia din Ucraina - mai afirma Duane Butcher - aratand ca e potrivit ca romanii sa fie preocupati, nu "in mod necesar" ingrijorati de aceasta criza.

"Motivul principal al vizitei vicepresedintelui este de a exprima aprecierea fata de Romania ca partener strategic, pentru militarii si jandarmii romani din Afganistan si din alte parti ale lumii, pentru angajamentul Romaniei in cadrul NATO. Un motiv la fel de important al vizitei este sa arate sprijinul puternic al SUA in aceste momente de instabilitate in regiune, ca urmare a evenimentelor din Ucraina. Este important si vrem sa demonstram partenerilor nostri din NATO ca suntem aici, alaturi de ei, in aceasta perioada", a spus Butcher.

El a apreciat ca este potrivit ca romanii sa fie preocupati, nu in mod necesar ingrijorati, de situatia din Ucraina, aratand insa ca in mod cert vicepresedintele american ii va asigura ca NATO si SUA le sunt alaturi in aceste momente. Diplomatul american a adaugat ca NATO este o alianta puternica, cu capabilitati uriase de aparare, iar Romania este ferm asezata sub umbrela Aliantei Nord-Atlantice.

Cine este Joe Biden - vicepresedinte al Statelor Unite ale Americii

Joe Biden, cel de-al 47-lea vicepresedinte al Statelor Unite, un barbat inalt si zambitor care implineste 72 de ani la 20 noiembrie, a reprezentat din 1973 pana in 2009 statul Delaware in Senat, unde a prezidat multa vreme Comisia pentru Afaceri Externe. El a pledat pentru reducerea numarului de arme strategice cu URSS si s-a opus razboiului din Irak, pe care l-a sustinut intr-o prima faza, inainte de a juca un rol important in definirea politicii externe a presedintelui Barack Obama in privinta Irakului si Afghanistanului.

Catolic, fiul unui vanzator de masini din Pennsylvania (est), el a fost avocat si este un apropiat al mediilor populare. Biden este un aparator al programelor sociale si al drepturilor homosexualilor. Fin cunoscator al sicanelor lumii politice, el este apreciat pentru stilul lui direct. Dar predispozitia sa pentru glume si indepartarea de la discursul scris ii joaca adeseori feste.

In august 2012, Joe Biden a afirmat ca declaratiile republicanului Mitt Romney privind bancile "le inlantuiesc picioarele americanilor" intr-un discurs in fostul stat sclavagist Virginia (est).

Inceputul sau de cariera este marcat de o tragedie. In timp ce devine, in noiembrie 1972, cel de-al 5-lea cel mai tanar senator din istoria tarii, tanara sa sotie si fiul lor in varsta de 13 luni mor o luna mai tarziu intr-un accident de masina. Cei doi baieti ai lor sunt grav raniti. Noul senator va depune juramantul in salonul de spital si va face drumuri dus-intors cu trenul intre Wilmington si Washington aproape toata cariera sa lunga de senator. El s-a recasatorit in 1977 cu Jill, profesor universitar, cu care are o fiica.

Joseph R. Biden Jr. a fost ales pentru prima oara senator de Delaware (est) in 1972, la varsta de 29 de ani. La acea vreme, Barack Obama avea doar 11 ani.

Joe Biden a fost candidat la investitura democrata pentru alegerile prezidentiale in 1987, abandonand cursa dupa ce a fost acuzat de plagiat. El si-a incercat sansa in 2007, dar a fost dominat rapid de candidaturile lui Hillary Clinton si Barack Obama. Joe Biden este unul dintre veteranii scenei politice americane cu cei 35 de ani de experienta in Camera Superioara si cu titlul sau de presedinte al Comisiei de Afaceri Internationale din cadrul Senatului.

Cel mai mare dintre cei doi fii ai sai, Beau, in varsta de 45 de ani, ocupa in prezent functia de ministru al Justitiei al statului Delaware si a fost mobilizat in Irak in cadrul unei unitati a Garzii Nationale a acestui stat. Celalalt fiu, Hunter, este avocat la Washington.

Drama familiala pe care a trait-o, precum si descoperirea unui anevrism cerebral in 1988, i-au intarit caraterul.

Dispunand de intrari in toate marile capitale, acest specialist in politica externa i-a asigurat credibilitatea tanarului candidat Obama in toate aceste probleme sensibile. "Biden ii ofera lui Obama tot ceea ce acesta are nevoie", spunea David Brooks, editorialist conservator la New York Times. Potrivit lui Brooks, printre avantajele lui Biden se numarau originile acestuia in clasa muncitoare, onestitatea, loialitatea si experienta sa.

In timpul alegerilor, tabara democrata l-a descris drept un om simplu, care discuta cu angajatii cailor ferate de fiecare data cand ia trenul pentru a merge la Senat, in Washington.

barack obama joe biden fast food

Uneori insa, face insa prea mult. In cadrul unei dezbateri televizate din 2012 la care a participat alaturi de candidatul republican la vicepresedintie, Sarah Palin, el i-a invitat pe alegatori sa il insoteasca la restaurantul "La Katie", in orasul Wilmington, pentru a cunoaste mai bine starea americanului din clasa de mijloc. Restaurantul era insa inchis de mai multi ani.

De asemenea, New York Times a dezvaluit ca locuinta acestuia, de peste 600 de metri patrati, situata pe malul unui lac, a costat trei milioane de dolari.

In timpul atentatelor de la 11 septembrie 2001, Biden prezida pentru prima oara in cariera sa Comisia de Afaceri Internationale a Senatului, facand, de asemenea, un apel catre presedintele Bush de a ramane "calm, hotarat si prudent". Contrar lui Barack Obama, care s-a opus razboiului din Irak, Biden a sustinut rezolutia din 2002 care autoriza razboiul, insa s-a distantat de politica externa a Casei Albe, sustinand ca Statele Unite trebuie "sa il elimine" pe Saddam Hussein, insa un atac unilateral ar fi "cea mai proasta optiune".

"Regret votul meu", a declarat acesta in 2008 revistei Politico. Biden scrisese in 2006 ca o retragere a soldatilor americani din Irak ar fi fost de dorit in jurul lui 2008, o pozitie apropiata de cea a lui Barack Obama.

De asemenea, fostul senatorul de Delaware a declarat in 2008 ca Barack Obama "este primul afroamerican consensual care se exprima bine, care este remarcabil, competent si seducator". Aceasta declaratie stangace, pentru care familia Obama nu pare sa nutreasca vreun resentiment, nu a fost singura gafa din lunga cariera a lui Joseph Biden, cunoscut pentru replicile sale prompte si, uneori, dure.

Joe Biden a participat in 1987 la cursa pentru investitura democrata, insa s-a retras dupa difuzarea de catre rivalul sau Michael Dukakis a unei inregistrari video in care plagia, distorsionand, parti din discursurile liderului laburistilor britanici, Neil Kinnock.

Articol recomandat de sport.ro
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Citește și...
Joe Biden si sotia sa si-au petrecut seara de marti in Centrul Vechi. Ce bacsis a lasat vicepresedintele SUA la o inghetata
Joe Biden si sotia sa si-au petrecut seara de marti in Centrul Vechi. Ce bacsis a lasat vicepresedintele SUA la o inghetata

Relaxat, zambitor si foarte comunicativ, Joe Biden a iesit marti seara cu sotia la o terasa in Centrul Vechi. Cei doi s-au plimbat prin zona istorica a Capitalei si au ales sa ia masa la o terasa, pe o strada de langa Palatul CEC.

Joe Biden, intr-un interviu pentru MEDIAFAX:
Joe Biden, intr-un interviu pentru MEDIAFAX: "SUA pot ajuta Romania sa-si reduca dependenta de petrolul si gazele rusesti"

SUA pot ajuta tarile europene, inclusiv Romania, sa-si reduca dependenta de petrolul si gazele rusesti, a declarat, intr-un interviu EXCLUSIV pentru MEDIAFAX, vicepresedintele american, Joe Biden.

Traian Basescu: L-am invitat pe Joe Biden in Romania, vine si seful Pentagonului. Adjunctul sefului CIA, primit la Cotroceni
Traian Basescu: L-am invitat pe Joe Biden in Romania, vine si seful Pentagonului. Adjunctul sefului CIA, primit la Cotroceni

Vicepresedintele SUA, Joe Biden, ar putea veni saptamana viitoare la Bucuresti pentru a discuta cu presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta - inclusiv despre situatia din Ucraina.

Recomandări
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că armata ucraineană a reuşit să ţină piept ofensivei ruse din lunile de iarnă, dar avertizează că fără un ajutor urgent în armament din partea Statelor Unite, Ucraina riscă să nu mai poate face faţă.

România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București
România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București

După o perioadă în care și-a concentrat atenția asupra Ucrainei și a Occidentului, mai ales în contextul masacrului din Moscova, dar și al războiului aflat în desfășurare, Rusia a luat în vizor, la nivel declarativ, România.

Ministrul Finanţelor, întrebat cât i-a venit factura la curent: „Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, întrebat cât i-a venit factura la curent: „Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat că a plătit la ultima factură de energie electrică suma de 199 lei şi nu ştie de ce a fost „o factură destul de mare”, în contextul în care nu este un mare consumator de energie.