Singapore si Las Vegas se muta la doi pasi de noi. Planurile lui Putin pentru Crimeea
Ce se va intampla cu Crimeea sub stapanire ruseasca? Raspunsul e surprinzator: peninsula de la Marea Neagra nu se va transforma intr-o noua Siberie, ci mai degraba intr-o combinatie de Singapore si Las Vegas.
Singapore si Las Vegas se vor muta la cateva ore de mers cu vaporul de Constanta. Cel putin, in imaginatia liderilor de la Kremlin, care au decis ca peninsula Crimeea trebuie sa devina un fel de bibelou al Federatiei Ruse, o regiune buna de pus in vitrina.
Visul singaporez
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Visul sau e impartasit si de liderul de facto al Crimeei, premierul Serghei Aksionov. “Pentru mine, Singapore e un reper”, a declarat Aksionov in martie. “Un oras de 2 milioane de locuitori intins pe 52 de kilometri patrati cu un buget de 46 de miliarde de dolari. Crimeea are 26.000 de kilometri patrati, tot 2 milioane de locuitori si un buget de 500 de milioane”.
Rusia vs. Singapore, mici diferente
Ce inseamna insa practic acest “vis singaporez”? Ca peninsula de la Marea Neagra trebuie sa devina unul dintre cele mai “business-friendly” locuri de pe glob si in acelasi timp sa isi dezvolte facilitatile portuare. Ceea ce implica si ca in Crimeea se va aplica o alta legislatie comerciala decat in restul Federatiei Ruse, o tara nu tocmai primitoare pentru investitori. Intr-un clasament al Bancii Mondiale care indica cat de usor e sa faci afaceri in fiecare tara a lumii, Rusia e pe locul 92 (iar pana acum cativa ani era chiar pe 111), in vreme ce Singapore e constant pe primul loc.
Obiectivele pe care si le-a propus Oleg Saveliev nu sunt tocmai usor de atins. Ministrul pentru Crimeea spera ca va primi ajutor de la singaporezi, care sa-i invete pe rusi, de pilda, cum fac ei ca sa descarce un container de pe cargou in port in 40 de secunde. Insa guvernul din Singapore e mai degraba ingrozit de anexarea Crimeei, pe care a refuzat sa o recunoasca, spunand ca e o amenintare la adresa statelor mici.
Las Vegas de Marea Neagra
Singapore nu e insa singurul model pe care si l-au propus rusii pentru Crimeea. Un alt model e Las Vegas. Cu toate ca Vladimir Putin a inchis toate cazinourile si salile de jocuri din Rusia de ani buni, liderul de la Kremlin vrea sa transforme Crimeea intr-o regiune cu statut special, unde jocurile de noroc sa fie legale. Un plan la care oficialii rusi au inceput sa lucreze la nicio saptamana dupa referendumul din Crimeea, potrivit Bloomberg.
Noul Las Vegas ar putea fi la Ialta, faimoasa statiune la Marea Neagra (foto jos) unde s-a decis soarta Europei dupa al Doilea Razboi Mondial. Palatele inaltate aici de tari ar putea adaposti in curand mese de joc, rulete si “pacanele”.
Crimeea, o cucerire paguboasa
Motivul pentru care rusii cauta tot felul de solutii exotice pentru Crimeea este acela ca peninsula e de fapt o gaura neagra in buget. Deficitul bugetar al regiunii e de peste 1.5 miliarde de dolari, o treime din cel al Romaniei, la o populatie de 8 ori mai mica. Iar aceste 1.5 miliarde s-ar adauga la deficitul actual al Rusiei, estimat pentru anul trecut la 9.2 miliarde de dolari. Moscova are nevoie urgent de o solutie pentru ca regiuna sa fie profitabila. Si asa cum din ordinul lui Putin Soci s-a transformat dintr-un oras cu palmieri intr-o capitala a sporturilor de iarna, si Sevastopolul ar putea deveni un nou Singapore iar Ialta, un nou Las Vegas.
Cea mai mare problema e dependenta Crimeei de Ucraina. Cateva cifre: 90% din apa, 80% din curent, 70% din turistii din Crimeea veneau din Ucraina. Oficialii rusi estimeaza acum ca vor avea de investit cam 50 de miliarde de dolari in urmatorul deceniu pentru a face Crimeea viabila din punct de vedere economic. Numai podul ar costa aproape 6 miliarde. Vi se pare mult? Atat au costat Jocurile Olimpice de la Soci.
Radu Pirca