Singapore si Las Vegas se muta la doi pasi de noi. Planurile lui Putin pentru Crimeea

crimea vazuta din spatiu

Ce se va intampla cu Crimeea sub stapanire ruseasca? Raspunsul e surprinzator: peninsula de la Marea Neagra nu se va transforma intr-o noua Siberie, ci mai degraba intr-o combinatie de Singapore si Las Vegas.

Singapore si Las Vegas se vor muta la cateva ore de mers cu vaporul de Constanta. Cel putin, in imaginatia liderilor de la Kremlin, care au decis ca peninsula Crimeea trebuie sa devina un fel de bibelou al Federatiei Ruse, o regiune buna de pus in vitrina.

Visul singaporez

Steagul Rusiei, deasupra bazei navale ucrainene din Sevastopol
Nu e doar o speculatie a jurnalistilor de la Bloomberg, care vorbesc despre visul singaporez al lui Putin. Oleg Saveliev, proaspatul ministru rus pentru Crimeea, a declarat explicit ca se inspira din micul stat asiatic. “Singapore s-a confruntat cu majoritatea problemelor pe care le are Crimeea acum – lipsa surselor de apa, dependenta de Malaysia, dezvoltarea imobiliara. Seamana foarte mult cu Crimeea”, a declarat Saveliev acum nici doua saptamani. Iar inainte de a-si prelua portofoliul, acelasi ministru a spus ca s-a apucat sa reciteasca cartea lui Lee Kuan Yew, fondatorul statului modern Singapore, despre cum s-a transformat aceasta tara dintr-o colonie britanica saraca intr-unul din “tigrii asiatici”.

Visul sau e impartasit si de liderul de facto al Crimeei, premierul Serghei Aksionov. “Pentru mine, Singapore e un reper”, a declarat Aksionov in martie. “Un oras de 2 milioane de locuitori intins pe 52 de kilometri patrati cu un buget de 46 de miliarde de dolari. Crimeea are 26.000 de kilometri patrati, tot 2 milioane de locuitori si un buget de 500 de milioane”.

Citește și
colaj Vladimir Putin dominatie globala Rusia
"Lumea vazuta de Putin". Ce s-ar intampla daca scenariul din Crimeea s-ar repeta pe tot globul
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Rusia vs. Singapore, mici diferente
Ce inseamna insa practic acest “vis singaporez”? Ca peninsula de la Marea Neagra trebuie sa devina unul dintre cele mai “business-friendly” locuri de pe glob si in acelasi timp sa isi dezvolte facilitatile portuare. Ceea ce implica si ca in Crimeea se va aplica o alta legislatie comerciala decat in restul Federatiei Ruse, o tara nu tocmai primitoare pentru investitori. Intr-un clasament al Bancii Mondiale care indica cat de usor e sa faci afaceri in fiecare tara a lumii, Rusia e pe locul 92 (iar pana acum cativa ani era chiar pe 111), in vreme ce Singapore e constant pe primul loc.

Obiectivele pe care si le-a propus Oleg Saveliev nu sunt tocmai usor de atins. Ministrul pentru Crimeea spera ca va primi ajutor de la singaporezi, care sa-i invete pe rusi, de pilda, cum fac ei ca sa descarce un container de pe cargou in port in 40 de secunde. Insa guvernul din Singapore e mai degraba ingrozit de anexarea Crimeei, pe care a refuzat sa o recunoasca, spunand ca e o amenintare la adresa statelor mici.

Las Vegas de Marea Neagra
Singapore nu e insa singurul model pe care si l-au propus rusii pentru Crimeea. Un alt model e Las Vegas. Cu toate ca Vladimir Putin a inchis toate cazinourile si salile de jocuri din Rusia de ani buni, liderul de la Kremlin vrea sa transforme Crimeea intr-o regiune cu statut special, unde jocurile de noroc sa fie legale. Un plan la care oficialii rusi au inceput sa lucreze la nicio saptamana dupa referendumul din Crimeea, potrivit Bloomberg.

Noul Las Vegas ar putea fi la Ialta, faimoasa statiune la Marea Neagra (foto jos) unde s-a decis soarta Europei dupa al Doilea Razboi Mondial. Palatele inaltate aici de tari ar putea adaposti in curand mese de joc, rulete si “pacanele”.

Crimeea, o cucerire paguboasa
Motivul pentru care rusii cauta tot felul de solutii exotice pentru Crimeea este acela ca peninsula e de fapt o gaura neagra in buget. Deficitul bugetar al regiunii e de peste 1.5 miliarde de dolari, o treime din cel al Romaniei, la o populatie de 8 ori mai mica. Iar aceste 1.5 miliarde s-ar adauga la deficitul actual al Rusiei, estimat pentru anul trecut la 9.2 miliarde de dolari. Moscova are nevoie urgent de o solutie pentru ca regiuna sa fie profitabila. Si asa cum din ordinul lui Putin Soci s-a transformat dintr-un oras cu palmieri intr-o capitala a sporturilor de iarna, si Sevastopolul ar putea deveni un nou Singapore iar Ialta, un nou Las Vegas.

Pana atunci, situatia din Crimeea e mai degraba deprimanta, potrivit reporterilor occidentali care au ajuns in peninsula dupa anexare. Cele doua surse principale de venit – porturile si turismul – nu mai aduc aproape nimic din cauza crizei diplomatice. Bancile ucrainene s-au retras dupa anexare iar cardurile bancare nu mai functioneaza, astfel incat oamenii s-au trezit cu conturile blocate. Momentan, toate platile sunt facute de Rusia prin oficiile postale. La inceputul lunii, Ucraina a oprit si alimentarea cu apa a Crimeei, invocand datorii de 140.000 de dolari. Pana si sa ajungi din Rusia in Crimeea e dificil – se poate doar cu feribotul sau cu avionul, din Moscova. Putin le-a promis insa locuitorilor peninsulei un pod de 5 kilometri.

Cea mai mare problema e dependenta Crimeei de Ucraina. Cateva cifre: 90% din apa, 80% din curent, 70% din turistii din Crimeea veneau din Ucraina. Oficialii rusi estimeaza acum ca vor avea de investit cam 50 de miliarde de dolari in urmatorul deceniu pentru a face Crimeea viabila din punct de vedere economic. Numai podul ar costa aproape 6 miliarde. Vi se pare mult? Atat au costat Jocurile Olimpice de la Soci.

Radu Pirca

Articol recomandat de sport.ro
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Citește și...
Criza in Ucraina. Serghei Lavrov a gasit originea conflictului in Romania: A inceput in timpul summitului NATO din Bucuresti
Criza in Ucraina. Serghei Lavrov a gasit originea conflictului in Romania: A inceput in timpul summitului NATO din Bucuresti

15 mai 2014. Reprezentantii Republicii autoproclamate Donetk au dat un ultimatum de 24 de ore fortelor guvernamentale ucrainene pentru a se retrage din provincia Donbass, inainte de a recurge la folosirea fortei.

"Lumea vazuta de Putin". Ce s-ar intampla daca scenariul din Crimeea s-ar repeta pe tot globul

Ce s-ar intampla daca toti liderii marilor puteri ar gandi ca Vladimir Putin si ar anexa tari pe motiv ca acolo se vorbeste aceeasi limba? Prestigioasa revista "The Economist” a facut o harta a unei astfel de lumi.

iLikeIT. Razboiul pentru Ucraina a inceput deja pe calculator. Jocurile inspirate de criza din tara vecina
iLikeIT. Razboiul pentru Ucraina a inceput deja pe calculator. Jocurile inspirate de criza din tara vecina

Situatia complicata din Ucraina este sursa de inspiratie in locuri neasteptate. Euromaidanul, tancurile sau disputele din zona le-au dat idei creatorilor de jocuri.

Recomandări
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că armata ucraineană a reuşit să ţină piept ofensivei ruse din lunile de iarnă, dar avertizează că fără un ajutor urgent în armament din partea Statelor Unite, Ucraina riscă să nu mai poate face faţă.

România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București
România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București

După o perioadă în care și-a concentrat atenția asupra Ucrainei și a Occidentului, mai ales în contextul masacrului din Moscova, dar și al războiului aflat în desfășurare, Rusia a luat în vizor, la nivel declarativ, România.

Boloș apără „taxa pe boală”: „În concediu medical primeşte mai mulţi bani decât la serviciu”. „Nu e taxă, e contribuție”
Boloș apără „taxa pe boală”: „În concediu medical primeşte mai mulţi bani decât la serviciu”. „Nu e taxă, e contribuție”

Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, despre problema concediilor medicale, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale.