Basescu: Conflictul din Ucraina se poate extinde in Odesa daca Rusia are obiectiv sa revina la gurile Dunarii
Traian Basescu a declarat ca situatia din Ucraina nu este usoara deloc si ca exista riscul extinderii conflictului si in regiunea Odesa.
”Situatia din Ucraina nu este usoara deloc”, a declarat presedintele Traian Basescu, in conferinta de presa comuna cu omologul sau ceh, intrebat daca vizita vicepresedintelui SUA, Joe Biden, la Bucuresti are legatura cu situatia din Ucraina.
Traian Basescu a aratat ca, pe de o parte, in Donetk muncitorii au iesit in strada cerand unitate, pe de alta parte, la Slaviansk, in noaptea aceasta, s-au auzit focuri de arma si au avut loc confruntari militare.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
”Este foarte greu de anticipat ce se va intampla, mai ales ca Federatia Rusa nu face publica o pozitie a sa, o pozitie credibila, care sa ne ajute sa intelegem si care va fi implicatia Federatiei Ruse pe mai departe”, a spus seful statului.
Presedintele Romaniei a mai aratat ca ceea ce este cert este faptul ca exista riscul extinderii conflictului si in regiunea Odesa, ”ceea ce ar putea afecta considerabil si situatia Transnistriei, daca, intr-adevar, Federatia Rusa are ca obiectiv sa revina la gurile Dunarii, la bratul Chilia”.
”Noi nu excludem aceasta posibilitate si o consideram doar o chestiune de timp”, a mai sustinut presedintele Traian Basescu. Potrivit lui Traian Basescu, ”situatia din Ucraina fragilizeaza situatia Republicii Moldova”.
”Republica Moldova este aproape de semnarea Acordului de asociere si a Acordului de liber schimb cu Uniunea Europeana si nu excludem posibilitatea ca in perioada urmatoare sa fie provocari, cum a fost cea a prezentei lui Rogozin in Republica Moldova si Transnistria pe 9 mai, cu survolarea spatiului aerian al Romaniei”, a spus Basescu.
Potrivit sefului statului, ”situatia Republicii Moldova va putea fi controlata cu calm si fara a se ajunge la povocari, dar situatia din Ucraina, insa, are o miza extrem de importanta, si mai este o saptamana pana la alegerile prezidentiale”.
Traian Basescu a aratat ca este esential ca presedintele ales sa fie votat pozitiv sau negativ si in estul Ucrainei, pentru a da legitimitate pe tot teritoriul Ucrainei noului presedinte.
Presedintele Cehiei, Milos Zeman, a declarat la randul sau, raspunzand aceleiasi intrebari, ca Repulica Cehia nu a fost amenintata cu ”bombardier”.
”Parerea noastra este aceeasi cu a domnului presedinte. In cazul ajutorului economic pentru Ucraina, din partea Uniunii Europene sau de la FMI, nu ar trebui sa ajunga in buzunarele oligarhilor, ci sa ajute la dezvoltarea economica a Ucrainei si pentru investitii noi in transport, infrastructura si in energie”, a explicat presedintele Republicii Cehia.
”La fel ca domnul presedinte, cred ca sunt un pas pozitiv alegerile prezidentiale de la sfarsitul acestei luni. Ucraina nu are o limita inferioara pentru alegeri, deci va fi practic formal valabila, chiar daca nu va participa populatia vorbitoare de limba rusa”, a mai declarat Milos Zeman.
Presedintele Cehiei a aratat ca absenta vorbitorilor de limba rusa de la vot este o greseala si a adresat o invitatie cetatenilor din estul Ucrainei sa mearga la vot, pentru ca in caz contrar nu este exclus ca prin acest boicot sa se creeze o tensiune intre estul si vestul Ucrainei, care va slabi tara si mai mult in viitor.