Analistul Robert Kaplan spune ca Romania trebuie sa se fereasca de actiunile subversive ale Rusiei in urmatorii cinci ani
Vladimir Putin stie ca Articolul 5 din Tratatul NATO ii protejeaza pe membrii Aliantei de o invazie terestra, dar nu si de actiuni subversive, prin cumpararea institutiilor media, a bancilor, a declarat, joi, Robert Kaplan.
Totodata, acesta a avertizat Romania sa se fereasca de actiunile Rusiei in urmatorii cinci ani, potrivit Mediafax.
"Ceea ce vrea presedintele rus este o zona tampon tranditionala in Europa Centrala si de Est si in Caucaz. Cu alte cuvinte, el nu vrea sa recreeze Pactul de la Varsovia. Acesta a fost prea scump si de aceea s-a prabusit Uniunea Sovietica. El vrea o zona tampon traditionala, de influenta, cuvantul potrivit ar fi finlandizare. Vrea ca in Europa Centrala si de Est si in Caucaz sa aiba o situatie similara celei pe care o avea URSS in Finlanda in timpul Razboiului Rece, cand politica externa finlandeza era, intr-o anumita masura, detinuta de URSS. Li se permitea sa fie capitalisti si democrati, dar in alte zone nu erau independenti deloc", a declarat, joi, la Bucuresti, analistul Stratfor Robert Kaplan, care si-a lansat, la MAE, volumul "Razbunarea geografiei".
Analistul american a precizat ca Rusia se simte permanent vulnerabila, deoarece are un teritoriu vast, dar are mai putini cetateni decat Bangladesh si este divizata interior de munti si de fluvii. Aceasta vulnerabilitate "duce la insecuritate, iar imperiile se formeaza din insecuritate, din nevoia de a avansa, pentru ca, daca nu avanseaza, sunt amenintate din interior", a explicat Kaplan.
Analistul a subliniat ca Ucraina, ca loc de nastere al Rusiei, este mai importanta pentru Moscova decat este pentru Europa si pentru SUA, astfel ca rusii vor fi "mai agresivi pentru a o pastra". Totodata, Kaplan a subliniat ca Putin "a calculat probabil corect" ca Europa nu va lua "sanctiuni semnificative" impotriva Rusiei, din cauza dependentei energetice si a implicarii economice in Rusia.
"Si probabil ca are dreptate, atat timp cat nu trimite trupe in Ucraina, ceea ce-i putin probabil", a spus Robert Kaplan.
"Presupun ca Putin, fiind un ofiter de informatii, nu un functionar plicticos, stie ca Articolul 5 din Tratatul NATO protejeaza membrii NATO impotriva unei invazii terestre, dar nu protejeaza membrii NATO impotriva actiunilor subversive, impotriva activitatii serviciilor de informatii, impotriva imperialismului prin intermediul companiilor energetice, mai degraba decat prin intermediul Armatei Rosii. Nu protejeaza Europa Centrala si de Est impotriva actiunilor subversive prin cumpararea mediei si a bancilor", a avertizat analistul american.
"De aceea, cred ca provocarea strategica pentru Romania si vecinii sai este sa se protejeze nu impotriva unei actiuni imediate a Rusiei, ci impotriva unei actiuni subversive lente in urmatorii cinci ani", a mai spus el. Robert Kaplan, desemnat in 2011 de catre Foreign Policy printre "Primii 100 de ganditori ai lumii"", si-a lansat la Bucuresti volumul "Razbunarea geografiei", anuntand ca urmatoarea sa carte va fi despre Romania.
La lansare au fost prezenti ministrul de Externe, Titus Corlatean, consilierul prezidential Iulian Fota, directorul SIE, Teodor Melescanu, si senatorul PSD Mircea Geoana.