Peste 80.000 de romani traiesc in SCLAVIE in anul 2016. Cazurile care au ingrozit o tara intreaga

om tinut insclavie

Cand spunem “sclavie” ne gandim la vremuri trecute - la constructia piramidelor egiptene sau la plantatiile din sudul Statelor Unite. In realitate, numarul celor tinuti in sclavie in zilele noastre este incredibil de mare, inclusiv in tara noastra

45.8 milioane: acesta e numarul celor care, in anul 2016, traiesc si muncesc in sclavie. Cifra provine din cel mai recent raport “Global Slavery”, realizat de organizatia independenta “Walk Free Foundation”, organizatie care incearca sa evalueze, dar mai ales sa stopeze, fenomenul “sclaviei moderne”.

Un fenomen care, potrivit celor de la “Walk Free”, afecteaza tara noastra intr-o proportie mult mai mare decat ne-am astepta, si care ne este dezvaluit din cand de cand de cazuri precum cel de la Berevoiesti.

Ce este sclavia moderna? “Walk Free Foundation” o defineste drept o situatie in care “o persoana controleaza sau detine alta persoana privand-o de libertatea sa ca individ in scopul de a exploata acea persoana”. In aceasta situatie se pot gasi femei obligate sa se prostitueze, copii traficati, oameni explotatati in regim de munca fortata etc.

Cea mai mare operatiune europeana impotriva criminalitatii organizate. 30 de copii romani, eliberati din sclavie

Citește și
Statul Islamic
O adolescenta rapita de militantii Statului Islamic spune povestea abuzului la care este supusa: Mi-au ucis deja corpul
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

In Europa numarul persoanelor aflate in aceasta situatie este mult mai mic decat in alte regiuni ale globului. De pilda, in India (foto jos) ar fi peste 18 milioane iar Coreea de Nord si Uzbekistan, se estimeaza ca in jur de 4% din populatie traieste practic in sclavie. Iar fenomenul este in crestere, atat datorita gruparilor infractionale sau teroriste, dar si externalizarii productiei industriale in tari sarace.

 

Chiar si pe continentul nostru cifrele raman ridicate - 1,24 de milioane de pesoane -, dat fiind ca vorbim de un fenomen despre care se credea ca exista doar in cartile de istorie. In Romania ar fi la ora actuala undeva 80.200 de sclavi, adica 0,404% din populatie. O situatie care ne plaseaza in top 5 in clasamentul european al sclaviei moderne, dominat de Macedonia (0,63% din populatie intr-o astfel de situatie), si de Turcia, cu 480.000 de “sclavi”.

Fundatia atrage atentia asupra faptului ca in tara noastra "complicitatea fortelor de ordine, laxitatea deciziilor din justitie si lipsa unor mecanisme de protectie a victimelor continua sa contribuie la exploatarea populatiilor vulnerabile".  Romii sunt printre cei mai afectati de aceasta situatie: "din cauza saraciei si faptului ca nu au acces la serviciile publice, unele familii de romi isi vand copiii, ii casatoresc fortat sau ii introduc in retele de exloatare sexuala, ca strategie de supravietuire".

Majoritatea cazurilor de sclavie din Europa, potrivit “Walk Free Foundation”, sunt cele ale femeilor fortate sa se prostitueze de retelele de trafic de carne vie. In cazurile de acest fel identificate de autoritatile din statele UE, 80% dintre victime erau femei, iar cele mai multe dintre acestea aveau nationalitate romana.

Ce este mai ingrijorator este ca numarul persoanelor aflate in sclavie creste de la an la an: in 2013 erau mai putin de 30 de milioane, acum sunt peste 35. Cel mai notoriu caz este cel al muncitorilor imigranti care construiesc infrastructura pentru Cupa Mondiala din 2022 din Qatar, unii dintre ei lasati fara mancare o zi intreaga si fara apa la 50 de grade Celsius.

Printre cazurile notorii de sclavie implicand romani se numara cel al unor barbati din Constanta pacaliti de fermieri din partea locului sa se angajeze ca zilieri si pusi apoi la munca fortata, in 2010. Potrivit propriilor marturisri, erau paziti ziua, incuiati in grajd noaptea si batuti cand incercau sa fuga. De mancare primeau resturile de la masa stapanilor.

In 2013, la o ferma din Giurgiu detinuta de un personaj cunoscut in lumea interlopa procurorii DIICOT au gasit un caz similar. Oamenii munceau si cate 16 ore pe zi intre garduri inalte de 3 metri iar uneori nu primeau mancare si apa.

Tot in Giurgiu, la Gostinu, ProTV a semnalat un caz in care familille din zona isi „inchiriau” copiii pentru cativa lei pe zi unor arendasi agricoli, crescatori de animale sau constructori, care ii puneau la munci grele. O situatie descoperita apoi si in Vaslui, Covasna si Galati, unde minorii nu erau doar exploatati, ci si pedepsiti prin batai crunte daca indrazneau sa li se impotriveasca stapanilor.

In Vaslui, trei copii intre 4 si 12 ani au fost transformati in sclavi chiar de asistentii maternali care i-au luat in grija. Pusi sa munceasca din zi si pana in noapte la camp, au fost gasiti de inspectorii de la Protectia Copilului cu mainile pline de rani.

Un alt caz cutremurator a avut in centrul sau o stana din Galati, unde zeci de oameni erau pusi la munca fara a primi niciun ban, ba chiar fara a fi hraniti. Cei care incercau sa fuga erau batuti iar femeile erau violate. Pe multi ii vandusera in sclavie chiar familiile iar stapanii luau ajutor de la stat pentru animalele crescute.

Situatia nu s-a limitat insa la Romania: compatrioti de-ai nostri au ajuns in sclavie si peste hotare. Este cazul unui grup de 26 de romani care au plecat la munca in padurile din Danemarca si au ajuns sa trudeasca 12 ore pe zi fara niciun ban. In Italia, cateva zeci de romani au ajuns in sclavie pe un santier de stat. Iar in Marea Britanie, in 2010, autoritatile au gasit sapte copii din tara noastra cu varste intre 9 si 15 ani, fortati sa lucreze la o ferma de dimineata pana seara, imbracati in haine subtiri in miez de iarna si subnutriti.

Mult mai mare ar putea fi numarul cazurilor de sclavie printre romancele plecate la munca in Italia, mai ales in Sicilia. In 2015, autoritatile italiene au descoperit situatia unei romance tinuta timp de 9 ani in robie de un italian  care o viola constant si o obliga sa avorteze. Iar o serie de reportaje "Romania, te iubesc!" au prezentat calvarul romancelor care lucreaza in Sicilia, in multe cazuri pentru proprietari care au legaturi cu Mafia.

"Avorturile si sarcinile ascunse au devenit parte din munca in serele siciliene. Sunt sute de romance constranse sa accepte o exploatare sexuala rusinoasa. Unele sunt violate, altele obligate sa faca avort, daca raman gravide. In ambele cazuri, nu se plang, nu fac denunturi, prefera sa ascunda rusinea. Accepta umilintele patronilor, pentru a nu fi izgonite de la locul de munca, in speranta ca la un moment dat calvarul va inceta si timpul le va vindeca ranile provocate de stapanii lor…", spunea atunci corespondentul Pro TV Rares Nastase.

Nu sunt nici pe departe toate cazurile, insa aceste exemple arata limpede ca cifra avansata de "Walk Free" nu este deloc nerealista. Dimpotriva, ea ar putea subevalua dimensiunile sclaviei in Romania, raspandita mai ales in mediul rural. ONG-urile estimeaza ca aici in jur de 140.000 de copii sunt pusi la munca in loc sa invete.

"Incep sa munceasca cat de mititei, cand incep sa aduca apa, de la 6-7 ani. De la 12 ani se duc cu ziua", marturisea o femeie sarmana din judetul Vaslui. O situatie care cu greu poate fi descrisa altfel decat drept sclavie

Radu Pirca

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
O tanara de 15 ani a fost eliberata din SCLAVIE, doar ca sa poata fi acuzata de adulter:
O tanara de 15 ani a fost eliberata din SCLAVIE, doar ca sa poata fi acuzata de adulter: "Suntem socati si ingroziti"

Imaginati-va cum ar fi sa fii eliberat din sclavie, doar ca sa fii acuzat de o crima, scriu jurnalistii de la CNN. Aceasta este, cel putin in aparenta, imaginea realitatii din Mauritania, tara cu cea mai mare rata a sclaviei din lume.

O adolescenta rapita de militantii Statului Islamic spune povestea abuzului la care este supusa: Mi-au ucis deja corpul
O adolescenta rapita de militantii Statului Islamic spune povestea abuzului la care este supusa: Mi-au ucis deja corpul

O tanara Yazidi, capturata de catre ISIS, a dezvaluit abuzurile extreme la care a fost supusa ca sclav sexual in mainile extremistilor Statului Islamic.

Finalul mult asteptat al povestei Cenusaresei, fetita tratata ca o sclava de tigani romani in Anglia
Finalul mult asteptat al povestei Cenusaresei, fetita tratata ca o sclava de tigani romani in Anglia

O fetita de doar 7 ani din Romania, preclita Cenusareasa, a fost victima unui cuplu de traficanti de carne vie, tot romani, care au tratat-o ca pe un sclav in Anglia. Cei care au abuzat-o au fost gasiti vinovati si vineri isi vor afla sentinta.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.