Scandal de SCLAVIE in Romania. Sase suspecti, acuzati ca au chinuit oameni saraci, au fost retinuti

Ultima actualizare: 04-11-2012 15:46
Scandal de SCLAVIE in Romania. Sase suspecti, acuz...
Sefii retelei care a transformat 40 de oameni sarm...
Sclavi la stana. Drama traita de zeci de sarmani, ...

Zeci de oameni, saraci lipiti pamantului, din Vrancea, Buzau, si Vaslui, au suportat ani intregi chinuri greu de imaginat. Au muncit ca sclavi pentru un grup de indivizi, proprietari ai unei turme de 4.000 de oi din Galati.

UPDATE La o zi dupa ce a iesit la iveala un caz revoltator de sclavie, in Galati, s-au facut primele retineri.

Sase dintre suspectii care puneau sa munceasca la o stana zeci de barbati, femei, si copii, fara sa le plateasca un ban, - au primit mandate de retinere pentru 24 de ore. Urmeaza sa fie prezentati judecatorilor cu propunere de arestare preventiva.

Asistenta sociala de la primaria din comuna spune ca nu a primit niciodata semnale ca s-ar afla acolo si copii chinuiti, desi oficial EA ar fi trebuit sa faca teren si sa sesizeze astfel de probleme. Politia incearca sa afla numarul real al celor care au lucrat, in conditii inmumane, la stana respectiva. Cercetarile se intind si in judetele Vaslui, Buzau si Vrancea.

Luati din familii numeroase, cu scoala putina si fara viitor, acesti oameni amarati erau majoritatea femei si copii, incapabili sa se apere. Nu erau nici platiti si nici macar hraniti, pentru o truda din zori pana-n noapte. Cei care incercau sa fuga erau batuti crunt, iar femeile din grup au fost violate.

Ionut are 16 ani, dar a trecut deja prin infern. Are maini de om batran si impreuna cu fratele lui, a trudit pe branci la stana.

"A zis ca ma plateste bine si nu-mi face niciun rau. Ma si batea, cand voiam sa ma duc acasa zicea sa imi cumpar masina si atunci o sa ma duc. Am fugit, dar a trimis baietii sa vina sa ma prinda. M-a luat de gat si mi-a spus 'Daca mai fugi, te omor!'", povesteste baiatul.

Sclavii erau special alesi dintre astfel de copii speriati si umiliti de saracie. Mama lui Ionut a primit 150 de lei ca sa-i lase la munca pe doi dintre cei opt copii ai ei. Si mai voia sa trimita un nepot.

Mancare: cate un codru de paine mucegait si mai rar, o cutie de pateu. Dormeau pe o mana pe paie, in cocioabe sau bordeie, ori in niste masini prapadite. Pasteau turmele pe terenurile a trei comune si e greu de crezut ca oficialii de aici nu stiau ca, de ani de zile, la doi pasi de ei se petrece asa ceva.

Reteaua era condusa de doi frati cunoscuti in nordul judetului Galati drept mari crescatori de ovine. De aceea, in 2011, au primit de la stat ajutor de aproape 100.000 de lei pentru cele 4.000 de oi si capre pe care le aveau.

Anchetatorii au numarat pana acum 40 de victime, dar sunt siguri ca sunt mult mai multe. In ceea ce-i priveste pe copiii chinuiti mai rau ca niste caini, ar putea fi luati la stat, in regim de urgenta.

Anchetatorii cu multi ani de experienta spun ca niciodata nu au intalnit un asemenea caz de sclavie.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO