O tanara de 15 ani a fost eliberata din SCLAVIE, doar ca sa poata fi acuzata de adulter: "Suntem socati si ingroziti"
Imaginati-va cum ar fi sa fii eliberat din sclavie, doar ca sa fii acuzat de o crima, scriu jurnalistii de la CNN. Aceasta este, cel putin in aparenta, imaginea realitatii din Mauritania, tara cu cea mai mare rata a sclaviei din lume.
Situata in Africa de Vest, la marginea desertului Sahara, Mauritania este tara in care un procent cuprins intre 4% si 20% din populatie traieste intr-o forma moderna a sclaviei. Mauritania a fost ultima tara din lume care a abolit sclavia, in 1981, iar condamnarea acestei practici a fost legiferata abia in 2007.
Jurnalistul CNN John D. Sutter a vizitat aceasta tara in 2011, pentru a produce un film documentar despre "sclavia moderna": "Am vazut aceste orori la prima mana si am intalnit victimele sclaviei si pe stapanii lor", spune jurnalistul. "Insa aceste ultime stiri de acolo ma surprind si pe mine", adauga John D. Sutter.
Mbeirika Mint M'bareck, o fata de doar 15 ani, a fost eliberata din sclavie doar ca sa poata fi acuzata de intretinerea realatiilor sexuale in afara casatoriei, conform unui raport realizat de activisti pentru apararea drepturilor omului. Nu se specifica cine ar putea fi tatal viitorului copil al acestei tinere, insa aceasta infractiune este pedepsita cu moartea prin lovirea cu pietre. Activistii intentioneaza sa trimita o scrisoare deschisa ministrului Justitiei din Mauritania, pe aceasta tema. "Suntem socati si ingroziti de faptul ca autoritatile ar putea-o acuza de adulter, desi aceasta tanara este in mod evident victima unei crime atroce de scavie si viol." - se arata in scrisoare.
CITITI SI: Reportaj cutremurator. Mauritania: ultimul taram al SCLAVIEI de pe Terra
Tanara de 15 ani a aparut la audierile de judecata "insarcinata vizibil", urmand probabil sa fie acuzata de intretinerea de relatii sexuale in afara casatoriei. In schimb, cel care a tinut-o sclava a fost acuzat doar de "exploatarea unui minor" (fara compensatii financiare), scapand de acuzatia de sclavie, care i-ar fi adus o pedeapsa mai mare de inchisoare.
Situatia este infricosatoare nu numai pentru aceasta tanara - care ar trebui sa fie eliberata din arest, iar cazul ei sa fie investigat - ci si pentru celelalte femei din Mauritania, care sunt in continuare sclave.
FOTO: Presedintele Mauritaniei, Mohamed Ould Abdel Aziz, si cel al Frantei, Francois Hollande, la Palatul Elysee din Paris, 29 septembrie 2014:
Jurnalistul CNN nu a primit, deocamdata, niciun raspuns oficial la cererea inaintata oficialilor Guvernului si, de asemenea, nu a putut intra in posesia documentelor care stau la baza acuzarii in cazul Mbeirika Mint M'bareck's.