Un job putred. 26 de romani s-au dus in Danemarca sa munceasca, dar au fost tratati ca niste sclavi
Pentru 26 de romani angajati cu contract in Danemarca, bunastarea visata s-a transformat in chin. Luni de zile au trudit pe nimic, mai rau ca niste sclavi, la taierea bustenilor, in mijlocul unei paduri.
Cand n-au mai putut sa rabde, au cerut ajutorul autoritatilor.
Mercioiu Iahim, muncitor forestier: "Muncim ca niste sclavi, 12 ore pe zi, 7 zile pe saptamana... si nu ne platesc"
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Sorescu Laurentiu, muncitor forestier: "L-am intrebat pe sef daca danezii ar veni sa munceasca in padure, in aceste conditii. Mi-a raspuns: "nici vorba!" Suntem romani si facem parte din Comunitatea europeana. Cum sa fim tratati in felul acesta?"
Plangerea lor a ajuns la autoritati. Inspectori de la Agentia pentru munca, de la Serviciile sociale, dar si politisti i-au gasit pe cei 26 de romani intr-o padure de langa Silkeborg. De luni de zile traiesc si muncesc acolo in conditii care duc cu gandul la sclavie.
O companie de exploatare forestiera i-a angajat promitandu-le mare cu sarea. Insa, in afara de 400 de coroane daneze, adica 50 si ceva de euro pentru fiecare, romanii n-au primit nimic din drepturile salariale prevazute in contract.
Directorului nu i se pare nimic in neregula.
Gunnar Petersen, director GP Skovdrift: "Le-am pus la dispozitie un container mobil cu dormitoare, omologat. Au spatii separate pentru dus si toalete, de asemenea o bucatarie de campanie"
Anette Skjoldborg, asistent social, Centrul impotriva traficului de persoane: "Au fost exploatati si au ajuns intr-o situatie precara. Au fost amagiti, si-au facut sperante desarte, iar acum muncesc si traiesc in conditii inacceptabile. Trebuie insa sa stabilim daca au fost fortati sau nu sa faca asta".
Pana la finalizarea anchetei, autoritatile au inchis ceea ce angajatorul numeste "o tabara decenta de munca".
Romanii au fost mutati temporar intr-un adapost, iar primaria sustine ca e gata sa le puna la dispozitie un microbuz care sa-i aduca inapoi in tara lor.
Sursa: Pro TV
Etichete: danemarca, romani, busteni, munca, padure, exploatare,
Dată publicare:
26-10-2013 19:46