"Sclavii" Cupei Mondiale din Qatar. Abuzurile facute de una dintre cele mai bogate natiuni din lume
Publicatia britanica The Guardian denunta intr-un amplu material abuzul si exploatarea suferite de muncitorii imigranti care construiesc infrastructura pentru Cupa Mondiala din 2022 din Qatar.
In 2010, Qatar a invins Coreea de Sud, Japonia, Australia si SUA pentru organizarea Cupei Mondiale de fotbal din 2022. Cateva zeci de muncitori imigranti din Nepal au murit in Qatar in timpul ultimelor saptamani, indurand abuzuri ingrozitoare si punand sub semnul intrebarii pregatirile pe care le face aceasta tara pentru competitia sportiva de peste 9 ani.
Potrivit The Guardian, pe durata verii trecute rata mortalitatii pe santierele din Qatar unde se lucreaza la infrastructura pentru CM din 2022 a fost de un deces pe zi. Foarte multi dintre muncitorii veniti din Nepal au suferit atacuri de cord la locul de munca. Acestia reprezinta cea mai mare forta de munca din Qatar unde sunt tratati de angajatori "ca sclavi moderni", sustine sursa citata.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Potrivit unor documente obtinute de Ambasada Nepalului in Doha, intre 4 iunie si 8 august cel putin 44 de muncitori si-au pierdut viata din cauza conditiilor de munca si a abuzurilor suferite aici, abuzuri care au dus la atacuri de cord sau accidente de munca.
Oficalii din Nepal au stabilit in urma unor investigatii ca muncitorii au fost supusi unor conditii care incalca regulile Organizatiei Internationale a Muncii pentru a finaliza un proiect urias destinat Campionatului Mondial.
De asemenea, investigatia mai arata ca multi dintre muncitorii imigranti nu au fost platiti cu lunile si ca salariile le-au fost retinute pentru a-i impiedica sa fuga. Pe unele santiere angajatorii le-au confiscat pasapoartele si nu le-au eliberat documentele de munca necesare, astfel incat sa ramana la statutul de muncitori ilegali.
Muncitorii sunt lasati fara mancare timp de 24 de ore si fara apa la 50 de grade Celsius
Unii angajati s-au plans ca nu le-a fost oferita nici apa desi lucreaza in desert iar Qatarul se confrunta vara cu temperaturi de pana la 50 de grade Celsius.
In jur de 30 de barbati din Nepal care lucrau pentru diverse proiecte destinate competitiei sportive au cautat refugiu la ambasada din Doha pentru a scapa de conditiile crude de munca.
Acuzatiile oficialilor sugereaza un lant al exploatarii muncitorilor care pleaca de la satele sarace din Nepal pana la liderii din Qatar. Practic una dintre cele mai bogate natiuni exploateaza una dintre cele mai sarace tari pentru cel mai popular turneu sportiv din lume, considera britanicii.
"Vrem sa plecam, dar compania nu ne lasa" a declarat un muncitor imigrant din Nepal care lucreaza la dezvoltarea proiectului Lusail City, un oras construit de arabi de la zero pentru CM, oras care va avea si un stadion complet nou, cu o capacitate de 90.000 de locuri. Proiectul are un buget de 45 de miliarde de dolari.
Comitetul suprem care se ocupa cu organizarea CM din 2022 din Qatar a raspuns acuzatiilor precizand ca munca nici nu a inceput pentru proiectele destinate turneului final si ca sunt "profund ingrijorati de acuzatiile care s-au facut catre anumiti contractori si sub contractori de la dezvoltarea orasului Lusail, acuzatii pe care le iau in serios."
Exploatarea muncitorilor in Qatar e o forma de "inchisoare deschisa"
Autoritatile Qatarului au inceput si ele o investigatie pentru a verifica veridicitatea acestor acuzatii.
Investigatiile ziarului britanic arata cum muncitorii din Nepal sunt fortati de unii angajatori sa doarma cate 12 intr-o camera si ca adesea se imbolnavesc din cauza conditiilor mizere de cazare. Multi dintre ei se plang ca nu primesc bani si ca sunt fortati sa cerseasca apa si mancare.
"Stam cu stomacul gol 24 de ore. Muncim timp de 12 ore iar apoi nu primim de mancare toata noaptea" a dezvaluit un muncitor. Multi dintre ei nu se pot intoarce acasa atat din cauza retinerii actelor de catre angajatori, dar si pentru ca aduna datorii fata de agentiile de recrutare de forta de munca ce i-au trimis aici.
Ambasadorul Nepalului in Qatar, Maya Kumari Sharma, a descris recent aceasta exploatare a muncitorilor drept o forma de "inchisoare deschisa".
Reprezentantii companiei care se ocupa cu dezvoltarea Lusail Real Estate au declarat ca "suntem complet ingrijorati de acuzatiile care ne-au fost aduse la cunostinta. Lusail anagajeaza direct si indirect peste 20.000 de oameni si apreciem fiecare angajat."
Cu toate acestea, ziaristii britanici sustin ca FIFA isi pune in joc reputatia pentru CM din 2022. Saptamana viitoare liderii Federatiei Internationale de Fotbal se vor reuni la Zurich pentru a decide daca turneul din 2022 se va organiza iarna si nu vara, din cauza temperaturilor, dar si pentru a analiza acuzatiile potrivit carora "nisipul din Qatar este udat cu sangele muncitorilor care pregatesc scena pentru Campionatul Mondial".
Sursa foto: Getty