Suma incredibilă pentru care a fost vândută o chitară a lui Kurt Cobain. GALERIE FOTO

Ultima actualizare: 22-06-2020 10:30

Ultima chitară la care a cântat Kurt Cobain, solistul trupei Nirvana, înainte să se sinucidă, a devenit și cea mai scumpă chitară din lume - a fost cumpărată la licitație pentru uriașa sumă de 6 milioane de dolari.

Instrumentul acustic-electric Martin D-18E, produs în 1959, a fost vândut în cadrul licitaţiei "Music Icons", licitaţie organizată vineri şi sâmbătă de Julien's Auctions. Conform casei de licitaţii din Beverly Hills, suma de 6 milioane de dolari reprezintă "un nou record pentru o chitară".

Kurt Cobain a cântat la acest instrument în cadrul concertului eveniment organizat în seria "MTV Unplugged", la New York în 1993 - concert considerat de mulţi drept cea mai reprezentativă performanţă a trupei grunge Nirvana.

Anul trecut, bluza vintage de culoare verde-oliv pe care a purtat-o Cobain în cadrul aceluiaşi concert eveniment din 1993 s-a vândut pentru suma record de 334.000 de dolari.

Kurt Cobain a susţinut acest concert cu doar 5 luni înainte să se sinucidă, în aprilie 1994.

Chitara a fost vândută în cutia ei originală, de culoare neagră şi cu interiorul violet.

Kurt Cobain a lipit pe gâtul chitării un flyer cu albumul "Feel the Darkness" al formaţiei punk americane Poison Idea. Nirvana s-a aflat în turneu alături de această formaţie în 1992.

Mânerul cutiei de chitară are încă pe el unele etichete de bagaje de pe aeroporturile pe care membrii formaţiei Nirvana au ajuns în cadrul turneului lor nord-american din 1993.

Chitara preferată a lui Prince, vândută pentru 500.000 de dolari

 

La aceeași licitație, chitara preferată a lui Prince a fost adjudecată pentru infimul preț de 500.000 de dolari, cu mult mai puțin decât cea a lui Cobain, dar de patru ori mai mult decât suma estimată inițial.

În total, câteva sute de obiecte aparținând unor mari artiști au fost licitate în weekendul care a trecut, în Beverly Hills.

Martin Nolan, co-proprietar al casei de licitații: „800 de articole scoase la licitaţie şi, desigur, vedetele sunt două chitare: cea a lui Kurt Cobain, de la concertul "MTV Unplugged" şi cea a lui Prince, "Blue Angel", chitara lui favorită.”

Chitara l-a acompaniat pe artist în multe turnee, începând cu neuitatul "Purple Rain" din anii 1984 şi 1985, dar şi la apariţiile la televiziune sau în videoclipuri.

Un costum - violet, fireşte - un pandantiv şi o pereche de bocanci, purtate de Prince pe scenă, au fost de asemenea scoase la vânzare. Licitaţia a avut loc online şi i-a îmbiat pe colecţionari şi cu alte instrumente de cântat, ce îşi datorează faima muzicienilor care le-au folosit.

Martin Nolan, co-proprietar al casei de licitații: „Nu doar chitare, avem seturi uimitoare de tobe. Avem trei piane, al lui Liberace, pianul alb al lui Johnny Cash. Mai avem bijuterii purtate de Elvis Presley şi mobilier din casa în care a locuit la Beverly Hills.”

De asemenea, lotul scos la licitaţie a inclus obiecte legate, într-un fel sau altul, de alte nume mari din istoria muzicii Jim Morrison, Rolling Stones, Queen, David Bowie, Michael Jackson, Whitney Houston, sau Madonna.

De exemplu, o centură din macrame care i-a aparţinut lui Elvis Presley a fost achiziţionată pentru aproape 300.000 de dolari, iar o rochie ivoar purtată de Madonna în videoclipul pentru piesa "Vogue", lansată în 1990, a fost licitată pentru 179.000 de dolari.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO