Eurovision 2022. Prima semifinală are loc marți. Ce țări vor concura

Ultima actualizare: 13-05-2022 14:58
Eurovision 2022
Getty

Concursul Eurovision, marele spectacol de muzică şi apariţii extravagante, începe marţi cu prima semifinală, a relatat AFP, citat de Agerpres. 

Urmărită în fiecare an de aproape 200 de milioane de telespectatori, competiţia, care se desfăşoară anul acesta în Italia, la Torino, oferă un moment de pauză Europei afectate de război.

După prima semifinală de marţi seară şi cea de-a doua programată joi, dintre cele 40 de ţări din competiţie vor rămâne 25, care vor participa la marea finală de sâmbătă, 14 mai.

Ajuns la cea de-a 66-a ediţie - după ce cea din 2020 a fost anulată din cauza pandemiei - Eurovision promite o paradă strălucitoare de reprezentaţii pline de îndrăzneală şi efecte speciale.

Situația Ucrainei și Rusiei la Eurovision

În poziţie de favoriţi sunt duo-ul italian Mahmood şi Blanco, britanicul Sam Ryder, suedeza Cornelia Jakobs şi grupul de rap folcloric ucrainean Kalush Orchestra, care va fi cu siguranţă votat de public, potrivit caselor de pariuri.

Ucraina ar putea astfel repeta victoria din 2016 - obţinută la doi ani după anexarea de către Rusia a peninsulei Crimeea - când Jamala a fost desemnată câştigătoare cu piesa „1944”, care evoca deportarea tătarilor de Stalin.

Rusia ar fi trebuit să cânte în această semifinală, însă, în urma invaziei militare din Ucraina, a fost exclusă din competiţie de organizatorul concursului, European Broadcast Union (EBU).

Emoţiile artiştilor care-şi reprezintă ţara sunt mai mari ca oricând la prima semifinală de marţi, când vor avea loc 17 show-uri de excepţie, printre care cel al băieţilor de la Zdob şi Zdub, reprezentanţii Republicii Moldova, dar şi al ucrainenilor de la Kalush Orchestra, consideraţi marii favoriţi de anul acesta.

Casele de pariuri internaţionale au anunţat că Ucraina este marea favorită la câştigarea ediţiei din acest. Kalush Orchestra, care va concura cu piesa „Stefania”, este dată drept câştigătoare deoarece foarte mulţi telespectatori din Europa îşi vor folosi voturile ca un fel de declaraţie de solidaritate cu Ucraina în urma invaziei ruse.

Ce țări au concurat în prima semifinală Eurovision

Albania, Letonia, Elveţia, Slovenia, Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina, Lituania, Regatul Ţărilor de Jos, Norvegia, Portugalia, Danemarca, Armenia, Austria, Croaţia, Islanda și Grecia concurează marţi, în prima semifinală a Eurovision.

Franţa, Germania, Spania, Marea Britanie şi Italia, ce fac parte din grupul marilor plătitoare (Big Five), au reprezentanţii calificaţi direct în finală, dar vor vota în penultimele acte ale competiţiei.

Când va fi prestația României la semifinalele Eurovision

Calificat în urma selecţiei naţionale din 5 martie, WRS, reprezentantul României, va urca pe scena Eurovision pe 12 mai, în a doua semifinală a competiţiei, având numărul 13 de intrare în concurs.

WRS (pronunţat „urs”) este numele de scenă al lui Andrei Ionuţ Ursu, care va reprezenta România cu piesa „Llamame”, după ce a câştigat finala Selecţiei Naţionale.

CITEȘTE ȘI: Preț bilete Eurovision 2022. Cât trebuie să plătești ca să vezi live concursul din Torino

WRS, artistul care va reprezenta România la Eurovision 2022: „Am început să cânt încă din clasele primare, cântam la serbări”

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO