Sfaturile lui Adi Hadean despre mancarea pentru copii: "Am intalnit o fetita care nu stia cum arata varza"

×
Codul embed a fost copiat

''Am intalnit o fetita care nu stia cum arata varza, insa cunostea toate brandurile de snack-uri nesanatoase din supermarket doar pentru ca in punga se ascundeau diverse "surprize". O pacaleala''.

Asta ne-a marturist Chef Adrian Hadean din juriul Masterchef. Acesta a fost motivul care l-a determinat sa se implice trup si suflet in programele de nutritie pentru copii. Pe multi i-a lasat cu gura cascata atunci cand a conceput un meniu sanatos si gustos cu numai 7 lei. Iar inainte de inceperea scolii ne-a aratat cateva modalitati simple, ieftine si sanatoase de a prepara pachetelul celor mici.

Chef Adrian Hadean spune ca atunci cand ii gatesti copilului trebuie sa tii cont de cateva lucruri simple: mancarea sa fie sanatoasa, gustoasa, aromata, colorata, de sezon si mai ales "povestita".

"Am intalnit o fetita care avea 3 ani si un pic, intr-o gradinita, am pregatit un desert din asta cu fructe de padure, cu branza , ceva simplu, foarte light si frumos si mi-a spus educatoarea ca ea precis nu o sa manance, ca de cand e in gradinta nu a vrut sa manance nimic niciodata, a refuzat. M-am dus la fetita si i-am oferit desertul. Mi-a spus: eu nu vreau sa mananc fructe de padure, pentru ca nu-mi plac. Si atunci am transformat toata asta intr-o poveste si i-am explicat despre pitici si despre Alba ca zapada, despre piticii care vin de la munca si trec prin padure si culeg fructe si cand ajung acasa ii pregatesc Albei ca zapada un desert cu fructe de padure. Si fetita a devenit deodata curioasa si a vrut sa guste. A gustat si i-a placut si a mancat 3. Despre ce vorbim? Despre lene de fapt. Despre dezinteres."

"E foarte simplu sa te duci cu copilul la fast food de ziua lui. Ii oferi recompensa de ziua lui. Ii oferi recompensa o mizerie. Pentru ca isi doreste nu stiu.. poate poti sa-l duci acolo, dar poti sa-i explici ce se intampla acolo si sa nu te lasi pacalit de surprizele care vin impreuna cu mancarea." - Chef Adrian Hadean.

Citește și
Mihaela Radulescu, Bebe Cotimanis
Legendele toamnei de la ProTV. MasterChef si Vocea Romaniei incep luni si marti, iar "Romanii au Talent" are 2 jurati noi
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Asa se face ca, de la an la an, numarul copiiilor cu probleme de sanatate cauzate de alimentatie este in continua crestere. Insa Chef Adrian Hadean este hotarat sa schimbe ceva acest peisaj dominat de junk food "cu surprize" la promotie. Ca orice parinte responsabil, considera sanatatea copilului prioritara si ne demonstreaza ca banalul pachetel pentru scoala poate fi o gustare savuroasa la un pret mult mai mic decat al unui hamburger.

"E o branza fina de vaci in care am mai pus putin ulei de masline. Grasimea din uleiul de masline e una buna, sanatoasa si in plus e o grasime gustoasa. E foarte important sa le dai copiilor lucruri care le plac, pentru ca altfel nu o sa se imprieteneasca cu mancarea niciodata. O crema de branza, cateva frunze de busuioc, o felie de pastrama si asta poate fi un sanwich bun", spune Chef Adrian Hadean.

"E atat de simplu. In loc sa-i dai copilului bani sa-si cumpere un hamburger care e facut din carne de provenienta incerta si amestecat cu o gramada de mizerii, cred ca e mai sanatos si mai cinstit sa faci tu asta pentru el si o sa vezi ca e fara efort, se face singur."

"Consider ca trebuie sa invatam de mici sau de cat mai tineri ca viata poate fi frumoasa si colorata si ca bucataria poate sa aiba foarte multe gusturi si arome si ca poti sa combini lucrurile in milioane de feluri. Trebuie sa ne dezvoltam fantezia si sa o folosim, pentru ca altfel o sa ajungi la 40 sau la 50 de ani si nu o sa fi in stare sa faci asta pentru ca e mult prea tarziu sa mai schimbi ceva la tine."
 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Chef FOA de la Masterchef este intr-o permanenta cautare. Ce loc a gasit in Bucuresti, in care te poti ospata ca la Istanbul
Chef FOA de la Masterchef este intr-o permanenta cautare. Ce loc a gasit in Bucuresti, in care te poti ospata ca la Istanbul

Carismatic si lipsit de orgolii, Chef FOA de la Masterchef este intr-o permanenta cautare. S-a scolit in amanunt, in strainatate, unde a invatat atat tehnici culinare, cat si secrete de preparare.

Legendele toamnei de la ProTV. MasterChef si Vocea Romaniei incep luni si marti, iar
Legendele toamnei de la ProTV. MasterChef si Vocea Romaniei incep luni si marti, iar "Romanii au Talent" are 2 jurati noi

Mihaela Radulescu revine in televiziune la Pro TV! Prezentatoarea a acceptat provocarea de a face parte din noul juriu al emisiunii "Romanii au talent".

MasterChef revine la PROTV de luni. Cum a schimbat emisiunea mentalitatea oamenilor fata de meseria de bucatar
MasterChef revine la PROTV de luni. Cum a schimbat emisiunea mentalitatea oamenilor fata de meseria de bucatar

Ascutiti cutitele, lustruiti polonicele si incalziti cuptoarele. ''Masterchef'', emisiunea care a deschis apetitul romanilor pentru mancarea bine gatita, revine de luni la Pro TV.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.