Romania, te iubesc! Ursii din Romania, delicatese pentru straini
Bat mii de kilometri pana in Romania, doar pentru o seara la restaurant! Gurmanzi rafinati din toata lumea au descoperit la noi o delicatesa de mult disparuta din meniuri: carnea de urs.
In putinele restaurante vanatoresti din Romania, laba de urs este o delicatesa pe cat de cautata, pe atat de scumpa. In timp ce clientii isi ling buzele de placere, bucatarii vorbesc despre puterile miraculoase ale carnii.
60% din ursii Europei traiesc in Romania, adica cam 7.000. Cateva sute pleaca anual in strainatate, sub forma de trofee de vanatoare. Pe carnea de vanat se bat bucatarii - care abia asteapta sa-si onoreze comenzile. Cum se prepara si cat costa laba de urs in supa sau la tigaie, ne spune un patron de restaurant care a furat meserie tocmai din Austria si Elvetia.
Preparatele vanatoresti romanesti au facut si deliciul marilor sefi de stat prezenti la Summit-ul NATO de-asta primavara. De unde provin ursii din farfurie, de ce un kilogram de carne de urs costa 9 lei la vanator, dar ajunge in restaurant la un pret de 20 de ori mai mare? Intram in culisele unei afaceri de milioane de euro, in care castigatori sunt organizatorii partidelor de vanatoare cu turisti straini, dar si proprietarii de restaurante care au invatat secretele preparatelor din vanat. Duminica, la "Romania, te iubesc".