Raportul Comisiei de la Veneția. În plină criză, ministrul Justiției și-a luat concediu și postează mesaje enigmatice

Ultimul update: Luni 22 Octombrie 2018 20:05
Data publicarii: Luni 22 Octombrie 2018 18:45
Categorie: Justitie

Preşedinţele Klaus Iohannis cheamă miercuri partidele la Cotroceni pentru discuții pe tema legilor justiției.

Consultările au fost programate după ce comisia de la Veneția a publicat raportul în care critică dur reforma sistemului juridic, promovată la București.

Pe un ton cât se poate de ferm, experții în drept le cer politicienilor să revină asupra amendamentelor care au stârnit controverse și să renunțe la redefinirea unor infracțiuni grave de corupție. În plină criză, ministrul Justiției și-a luat concediu și postează mesaje enigmatice pe Facebook, iar aleșii de la putere susțin că experţii internaționali s-au grăbit.

În raportul Comisiei de la Veneţia, experţii în drept constituţional susţin că modificările făcute la cele două coduri au un impact negativ asupra justiţiei şi le cer politicienilor să reevalueze ambele texte.

E recomandat ca autorităţile române să refacă amandamentele la cele două coduri, prin consultări mai ample şi mai eficiente, pentru a obţine o variantă legislativă coerentă şi solidă, care să se bucure de întreaga susţinere a societăţii şi care să ţină seama de toate recomandările”, se arată în raport.

Juriştii au condamnat modul rapid şi netransparent prin care aleşii au modificat două legi sensibile, faptul că nu au ţinut seama de punctele de vedere negative ale magistraţilor şi nici de controversele pe care le-au stârnit în societate şi au atras atenţia că unele prevederi vor afecta în mod direct procedurile juridice în curs, în care sunt implicaţi şi unii parlamentari.

Punctual, comisia le-a cerut aleşilor de la putere să rescrie articolele care definesc infracţiuni grave de corupţie, în special luarea şi darea de mită, traficul de influenţă, abuzul în serviciu, delapidarea, prescripţia faptelor sau confiscarea extinsă. Parlamentul a adoptat în vară aceste modificări. În opinia Comisiei, noile definiţii ar face imposibilă declanşarea unor anchete, cercetarea şi condamnarea unor fapte de corupţie.

Pentru a găsi soluţii în tot acest scandal, preşedintele Klaus Iohannis i-a invitat, miercuri, la Palatul Cotroceni pe şefii partidelor parlamentare.

În schimb, ministrul Justiţiei şi-a luat concediu câteva zile şi a scris pe pagina de Facebook mai multe mesaje despre ordonanţa de completare a legilor justiţiei. Fiecare postare se încheie ciudat, cu avertismentul că textul se va şterge. Toader nu a spus însă nimic depre criticile la codurile penale, iar cei la putere susţin că mai întâi vor ţine cont de deciziile Curţii Constituţionale, apoi de recomandările Comisiei de la Veneţia.

"În ce priveşte codurile, aşteptam vot pe care CCR urmează să le dea în această saptămână. E vorba de codul penal, în ce priveşte codul de procedură aşteptăm motivarea şi în funcţie de aceste două motivări şi de punctele exprimate de Comisia de la Veneția vom face corecţiile necesare", a transmis Florin Iordache, deputat PSD.

În acest moment, codul de procedură penală a fost retrimis parlamentului de judecătorii Curţii Constituionale, după ce aceştia au declarat neconforme 64 dintre articole, iar asupra codului penal CCR ar trebui să se pronunţe în această săptămână.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Comisia Europeană: Cerem autorităților române să ia în calcul opiniile Comisiei de la Veneția
Comisia Europeană: Cerem autorităților române să ia în calcul opiniile Comisiei de la Veneția
VIDEO PROTVPLUS.RO
Tariceanu
Dosarul în care Tăriceanu e acuzat de mărturie mincinoasă, la Instanța Supremă
Condamnări în dosarul ultrașilor care au devastat Piața Victoriei în februarie 2017
Fostul primar Gheorghe Ștefan, eliberat după ce a făcut 4 luni și jumătate dintr-o pedeapsă de 3 ani
Toader: Eu îmi fac treaba până în ultima clipă. Când apare un nou ministru, îl aştept, predau şi plec
CSM, reacție după raportul MCV, în care i s-a reproșat că a exercitat presiuni asupra ÎCCJ
Toader, despre MCV: Are iz politic și standarde duble. Recomandările nu sunt obligatorii, ci standardele europene
Cristi Danilet
Danileț: CCR a decis din 2012 că implementarea recomandărilor MCV este obligatorie
Rani Palade are calitate de suspect în dosarul mamei sale. „Sunt o fire paşnică”
Reacția DNA după raportul MCV. Ce spun procurorii anticorupție
CCR a amânat discutarea sesizării privind conflictul pe tema protocoalelor dintre SRI şi Parchetul General
Claudiu Manda, șeful Comisiei de Control al SRI din Parlament, audiat la DNA
Niculae Bădălău, audiat la DNA. ”Am fost ca orice cetăţean normal”