Decizie definitivă a Tribunalului Constanța. István Beke, extremistul condamnat pentru terorism, nu poate eliberat

Dată publicare: 24-02-2021 17:47
Dată actualizare: 24-02-2021 17:54


Decizie definitivă a Tribunalului Constanța. István Beke, extremistul condamnat pentru terorism, nu poate eliberat

Istvan Beke, extremistul condamnat definitiv în 2018 la 5 ani de închisoare pentru terorism, nu poate fi eliberat, a decis Tribunalul Constanța. Bărbatul plănuia un atentat cu bombă la parada de Ziua Națională a României, la Târgu Secuiesc, în 2015.

 

Tribunalul Constanța a respins definitiv pe 23 februarie cererea de liberare condiționată depusă de Beke Istvan Attila, confirmând astfel o decizie similară luată pe 9 decembrie 2020 de Judecătoria Medgidia.

Istvan Beke a fost condamnat în iulie 2018 de către Înalta Curte de Casație și Justiție la 5 ani de închisoare pentru terorism, pentru că plănuia să detoneze o bombă la parada organizată pe 1 decembrie 2015, de Ziua Națională a României, la Târgu Secuiesc.

Potrivit agenției de presă maghiare Hirado, aceeaşi decizie definitivă a fost luată pe 1 februarie şi de Tribunalul Braşov, în cazul celuilalt secui condamnat pentru terorism, Zoltán Szőcs.

 

Judecat la Constanța pentru că s-a îmbolnăvit de Covid-19

 

Cauza eliberării condiţionate a lui István Beke a fost judecată în judeţul Constanţa deoarece bărbatul condamnat s-a îmbolnăvit de coronavirus şi a fost transferat de la închisoarea din Codlea la spitalul închisorii Poarta Albă.

A doua cerere de eliberare a lui István Beke a fost respinsă în primă instanţă de Judecătoria Medgidia. Instanţa a decis şi cu privire la următoarea posibilitate de cerere a eliberării condiţionate, care poate fi depus cel mai curând pe 25 mai.

Cei doi bărbaţi din Ţinutul Secuiesc au cerut deja de două ori eliberarea condiţionată, invocând faptul că au executat deja o parte a pedepsei şi că au avut o purtare bună în închisoare.

În ambele cazuri, decizia în prima instanţă a fost punerea în libertate a lui Zoltán Szőcs, însă cererea lui István Beke a fost respinsă de fiecare dată. În urma recursurilor, sentinţele definitive au fost nefavorabile pentru ambii condamnaţi.

Motivaţia Curţii de Apel Braşov a precizat că Zoltán Szőcs “nu realizează încă gravitatea actelor sale”, iar în cazul lui István Beke “nu a trecut încă timp suficient pentru ca acesta să se îndrepte”.

În data de 4 iulie 2018, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de la Bucureşti l-a condamnat pe István Beke şi pe Zoltán Szőcs la câte 5 ani închisoare cu executare pentru săvârşirea de acte teroriste şi instigare la acte teroriste.

 

Hirado: ”Cei doi sunt victimele unui proces înscenat”

 

Agenția Hirado susține că sentinţa pronunţată împotriva preşedinţilor filialelor Mişcării de Tineret 64 de Comitate (HVIM) din Târgu Secuiesc respectiv din Transilvania a provocat indignare generală în rândul maghiarilor din Transilvania, deoarece Curtea de Apel Bucureşti, în calitate de primă instanţă, a considerat că rechizitoriul redactat de parchet este în mare parte nefondat, şi a hotărât să pedepsească inculpaţii cu doar 11, respectiv 10 luni de închisoare, adică la perioade egale cu timpul deja petrecut în arestul preventiv.

István Beke şi Zoltán Szőcs au fost trimişi în judecată de către DIICOT, după ce autorităţile române au concluzionat – pe baza convorbirilor interceptate purtate de aceştia şi a petardelor descoperite în locuinţa lui Beke – că cei doi ar fi plănuit să detoneze o bombă artizanală la parada militară organizată în piaţa centrală din Târgu Secuiesc, de 1 decembrie 2015, de ziua naţională a României.

Agenția de presă ungară precizează că ”organizaţiile politice maghiare şi presa maghiară sunt de părere că cei doi sunt victimele unui proces înscenat”.

 

 

Sursa: StirilePROTV