Beke Istvan ramane dupa gratii. Tatal sau ii ia apararea: "A ucis pe cineva? Petardele astea erau pentru efect"

×
Codul embed a fost copiat

Istvan Beke, barbatul acuzat ca ar fi planuit un atentat cu bomba de Ziua Nationala a Romaniei, ramane dupa gratii. Magistratii Inaltei Curti i-au respins contestatia facuta la prelungirea arestului preventiv.

Cand a cerut sa fie eliberat, Beke a sustinut ca nu intentiona sa detoneze bomba, ci doar a incercat sa testeze vigilenta autoritatilor. Beke a fost adus incatusat la Inalta Curte de Casatie si Justitie sub paza stricta. Acuzat de infractiuni la adresa ordinii constitutionale, barbatul sustine ca este nevinovat. Mai mult, s-a aparat in fata judecatorilor spunand ca atentatul de la Targu Secuiesc era de fapt o metoda ca sa afle daca este urmarit de autoritati.

De altfel, inca de la inceput, Beke a sustinut in fata procurorilor ca inregistrarile in care vorbeste de un posibil atentat la Targu Secuiesc ar fi niste prostii.

Referat DIICOT: "Constient fiind de faptul ca autoritatile se afla in posesia continutului discutiilor purtate in mediul ambiental in data de 10.10.2015, suspectul Beke Istvan Attila a incercat cu ocazia audierii sa confere un caracter neserios ("prostii") actului de planificare a activitatilor ce vizau realizarea, amplasarea si detonarea in public(.....) a unui dispozitiv exploziv improvizat."

Pe 1 decembrie, procurorii DIICOT l-au retinut sub acuzatia de tentativa la actiuni impotriva ordinii constitutionale. La perchezitii au gasit peste 400 de petarde clasa 3, ce urmau sa fie detonate impreuna, intr-un cos de gunoi, in timpul paradei de ziua nationala de la Targu Secuiesc. Tatal suspectului ii ia apararea.

Citește și
Kelemen Hunor - AGERPRES
Liderul UDMR s-a plans ambasadorilor UE de stigmatizarea intregii comunitati maghiare dupa cazul Beke Istvan Attila
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Erno Beke: "Spuneti ce a facut el ca este extremist? A ucis pe cineva? A batut pe cineva? Eu nu am auzit de asa ceva. Petardele astea erau pentru efect."

Bomba ar fi provocat panica si chiar ar fi putut rani spectatorii, spun specialistii.

Beke a ramas dupa gratii, iar acum 5 zile, un alt suspect Zsoltan Soczs a fost arestat in acelasi dosar. El este considerat initiatorul atententatului, cel care i-a cerut lui Beke sa pregateasca dispozitivul exploziv si telecomanda pentru actionare la distanta.

Acuzatiile aduse de procurori

Beke Istvan, cetatean roman de etnie maghiara, a fost arestat preventiv pe 1 decembrie, el fiind acuzat de savarsirea infractiunilor de tentativa la infractiunea de actiuni impotriva ordinii constitutionale si nerespectarea regimului materiilor explozive privind prevenirea si combaterea terorismului.

Potrivit anchetatorilor, exista date ca Beke Istvan, membru marcant al extensiei in Romania a structurii nationalist-extremiste HVIM Ungaria, ce are obiective revizionist-separatiste, printre care realizarea, inclusiv prin acte de violenta indreptate impotriva cetatenilor romani si a bunurilor acestora, a dezideratului de ingreunare si impiedicare a autoritatilor romane in actul de exercitare a puterii de stat in zona asa-zisului "tinut Secuiesc", si-a asumat, si ulterior a procurat mijloacele si instrumentele necesare confectionarii unui dispozitiv exploziv improvizat pe care intentiona sa-l detoneze in public, pe raza localitatii Targu Secuiesc, pe parcursul desfasurarii manifestatiei prilejuite de sarbatorirea zilei de 1 Decembrie.

Procurorii sustin ca Beke Istvan Attila planuia sa detoneze dispozitivul artizanal de la distanta prin intermediul unui telefon mobil, acesta urmand sa fie amplasat intr-un cos de gunoi din centrul localitatii Targu Secuiesc, pe traseul de deplasare a paradei militare de 1 Decembrie.

Detonarea dispozitivului ar fi fost planuita inca din luna octombrie, in cadrul unei intalniri la care au luat parte membri ai organizatiei "Miscarea de Tineret 64 de Comitate" - HVIM.

"Din actele de urmarire penala a rezultat faptul ca, in cursul zilei de 10.10.2015, pe raza judetului Covasna, a avut loc o intalnire a mai multor membri HVIM, pe parcursul careia numitul (...) a propus amplasarea si detonarea unui dispozitiv exploziv improvizat pe timpul desfasurarii manifestatiei prilejuite de sarbatorirea zilei de 1 Decembrie pe raza localitatii Targu Secuiesc, afirmand ca are o cutie de petarde acasa ce poate fi folosita in acest sens", precizeaza DIICOT.

Procurorii noteaza ca, pe parcursul respectivei intalniri, s-a convenit ca dispozitivul sa fie realizat de Beke Istvan, care se pricepe la electronica, prin utilizarea unui fitil care "ar face sa se aprinda cel putin 3-4 petarde simultan" si ca mai trebuie "doar o baterie".

Beke Istvan a afirmat ca de pe telefonul mobil poate accesa camera video amplasata in exteriorul magazinului sau situat in centrul localitatii Targu Secuiesc si ca va putea urmari marsul de Ziua Nationala a Romaniei si detona dispozitivul exploziv improvizat de la distanta, "chiar daca va fi plecat din localitate cu familia".

"Pentru conspirarea activitatilor desfasurate, numitul (...) a propus ca pentru detonarea dispozitivului exploziv improvizat sa se cumpere 'o cartela nou-nouta si un telefon la fel, apelezi si apoi le distrugi', Beke Istvan precizand ca 'la ce am avut noi, puteai sa fixezi un cronometru la maxim 24 de ore'. (Cu ocazia perchezitiei domiciliare efectuate la locuinta suspectului Beke Istvan Attila a fost identificat si ridicat un dispozitiv electronic de initiere si temporizare a impulsurilor electrice de 12 V. Totodata, urmarirea penala a materializat probator faptul ca, dupa momentul intalnirii din data de 10.10.2015, suspectul Beke Istvan Attila a efectuat demersuri de achizitionare a unui telefon mobil nou de pe site-ul 'rezistent telefon.ro')", mai spun procurorii.

Potrivit DIICOT, ca loc de amplasare a dispozitivului, a fost propus perimetrul din zona in care se afla statuia lui Gabor Aron, unul dintre participantii la intalnire propunand ca loc de amplasament un cos de gunoi din centrul localitatii situat pe traseul de deplasare a paradei militare, afirmand ca dupa actiune "o sa se spuna ca Targu Secuiesc a fost atacat de teroristi".

De asemenea, participantii la intalnire au folosit un limbaj codificat.

Astfel, unul dintre ei a insistat ca "trebuie sa facem o incercare, nu mananci pizza cu pofta, doar o gusti, vezi cum e", termenul de "pizza" fiind folosit cu referire la dispozitivul exploziv improvizat, H. I. afirmand: "Ar merita sa facem, macar sa acumulam experienta".

Anchetatorii au descoperit ca Beke Istvan Attila este administratorul SC B.I.A. Electronic SRL, cu sediul in Targu Secuiesc, judetul Covasna, si ca folosea un teren situat pe raza localitatii Estelnic, judetul Covasna, unde are amenajat un poligon de airsoft.

La perchezitii, procurorii au gasit 195 de dispozitive explozive clasa articole pirotehnice categoria a III-a cod FP3, dintr-un total de 400 bucati achizitionate de Beke Istvan cu incalcarea legii; materii explozive - clasa articole pirotehnice categoria a II-a cu fum alb; dispozitiv de initiere si temporizare a impulsurilor electrice de 12 V.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Descinderi in toata tara, intr-un dosar privind vanzarea ilegala de artificii. Beke Istvan era unul dintre cumparatori
Descinderi in toata tara, intr-un dosar privind vanzarea ilegala de artificii. Beke Istvan era unul dintre cumparatori

Descinderi au loc miercuri in toata tara, dupa ce politia a descoperit ca in ultimele luni o firma din Timisoara a vandut articole pirotehnice periculoase.
 

Liderul UDMR s-a plans ambasadorilor UE de stigmatizarea intregii comunitati maghiare dupa cazul Beke Istvan Attila
Liderul UDMR s-a plans ambasadorilor UE de stigmatizarea intregii comunitati maghiare dupa cazul Beke Istvan Attila

Liderul UDMR a transmis presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis, premierului Dacian Ciolos si ambasadorilor statelor Uniunii Europene la Bucuresti o scrisoare referitoare la pozitia Uniunii fata de “atentatul” de la Targu Secuiesc.

Beke Istvan, barbatul acuzat ca voia sa detoneze o bomba la parada de 1 Decembrie din Targu Secuiesc, ramane in arest
Beke Istvan, barbatul acuzat ca voia sa detoneze o bomba la parada de 1 Decembrie din Targu Secuiesc, ramane in arest

ICCJ a decis miercuri ca Beke Istvan Attila sa ramana in arest preventiv, in dosarul in care este acuzat de DIICOT ca intentiona sa detoneze un dispozitiv exploziv improvizat la manifestatia de 1 Decembrie de la Targu Secuiesc.

Recomandări
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News joi seară, citând un înalt oficial american, transmite vineri AFP.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline
SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline

SUA au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene, criticată de Israel.