Liderul UDMR s-a plans ambasadorilor UE de stigmatizarea intregii comunitati maghiare dupa cazul Beke Istvan Attila

Ultima actualizare: 13-12-2015 00:01
Kelemen Hunor - AGERPRES

Liderul UDMR a transmis presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis, premierului Dacian Ciolos si ambasadorilor statelor Uniunii Europene la Bucuresti o scrisoare referitoare la pozitia Uniunii fata de “atentatul” de la Targu Secuiesc.

Kelemen Hunor si-a exprimat “ingrijorarea” cu privire la “culpabilizarea colectiva” si “stigmatizarea” intregii comunitati maghiare", relateaza Agerpres.

“Ne ingrijoreaza modul in care o parte a mass-mediei romanesti, conform datelor oferite de autoritati, a prezentat cele intamplate la Targu Secuiesc din unghiul culpabilizarii colective a maghiarilor. Un rezultat previzibil al acestui demers ar putea fi acela ca, de acum incolo, societatea romaneasca poate percepe drept sursa de pericol fiecare nazuinta legitima a comunitatii noastre. Am avut prilejul de a-i informa pe seful statului si pe primul-ministru asupra acestor temeri, la care ni s-au alaturat si dansii. Totodata, ne-au asigurat de faptul ca cele intamplate nu vor insemna o schimbare de directie in privinta raportarii la comunitatea maghiara din Romania. Acest fapt ne da speranta ca, dupa aceste turbulente, relatia dintre majoritate si minoritate va reveni la normalitate”, afirma Kelemen Hunor in scrisoarea transmisa miercuri, sefilor reprezentantelor diplomatice ale tarilor UE la Bucuresti.

Intr-un comunicat de presa, se mentioneaza ca liderul UDMR a considerat important sa-i informeze personal pe ambasadori si “datorita abordarilor manipulative raspandite in presa”. “Presedintele UDMR si-a manifestat nemultumirea fata de modul in care acest caz, inca neelucidat de autoritatile responsabile, a fost prezentat cu trimitere la atacurile teroriste de la Paris si, zile de-a randul, au putut fi urmarite in presa diverse teorii conspirationiste care au vizat direct comunitatea maghiara din Romania (...) Respingem in modul cel mai ferm faptul ca anumiti oameni politici si reprezentanti ai presei incearca sa stigmatizeze o intreaga comunitate, se incearca identificarea comunitatii maghiare cu fenomenul terorismului. Acest mod de a gandi nu este doar gresit, dar si extrem de daunator. Poate distruge tot ce au consolidat impreuna romanii si maghiarii in ultimul sfert de secol si poate periclita climatul de toleranta si pacea sociala", se arata in comunicatul UDMR

Potrivit documentului citat, “procedurile aplicate de DIICOT si isteria creata in presa” nu au ramas fara ecou, in ultimele zile, sute de persoane din judetul Covasna cerand in strada eliberarea lui Beke Istvan, care este suspectat ca ar fi intentionat sa detoneze un dispozitiv exploziv improvizat in timpul manifestatiei organizate cu prilejul Zilei Nationale a Romaniei la Targu Secuiesc.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis miercuri ca Beke Istvan Attila sa ramana in arest preventiv, in dosarul instrumentat de DIICOT. Beke Istvan, cetatean roman de etnie maghiara, a fost arestat preventiv pe 1 decembrie, fiind acuzat de savarsirea infractiunilor de tentativa la infractiunea de actiuni impotriva ordinii constitutionale si nerespectarea regimului materiilor explozive privind prevenirea si combaterea terorismului.

Potrivit anchetatorilor, exista date ca Beke Istvan, membru marcant al extensiei in Romania a structurii nationalist-extremiste "Miscarea tinerilor din cele 64 de comitate" - HVIM Ungaria, ce are obiective revizionist-separatiste, printre care realizarea, inclusiv prin acte de violenta indreptate impotriva cetatenilor romani si a bunurilor acestora, a dezideratului de ingreunare si impiedicare a autoritatilor romane in actul de exercitare a puterii de stat in zona asa-zisului “Tinut Secuiesc”, si-a asumat, si ulterior a procurat mijloacele si instrumentele necesare confectionarii unui dispozitiv exploziv improvizat pe care intentiona sa-l detoneze in public, pe raza localitatii Targu Secuiesc, pe parcursul desfasurarii manifestatiei prilejuite de sarbatorirea zilei de 1 Decembrie.

Procurorii sustin ca Beke Istvan Attila planuia sa detoneze dispozitivul artizanal de la distanta prin intermediul unui telefon mobil, acesta urmand sa fie amplasat intr-un cos de gunoi din centrul localitatii Targu Secuiesc, pe traseul de deplasare a paradei militare de 1 Decembrie.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO