Vin Sauvingnon Blanc. Totul despre faimosul vin alb franțuzesc și unde se obține în România
Când vine vorba de vinuri albe rafinate, Sauvignon Blanc este un exemplu de eleganță și aromă. Originar din Franța, acest soi renumit a captivat palatele pasionaților de vin din întreaga lume.
Este genul de vin care poate fi pe placul tuturor, fie că sunt pasionați de vin sau nu. Ce caracteristici particulare are, cum este obținut și de ce este atât de faimos?
Cum se obține vinul Sauvignon Blanc
Sauvignon Blanc este unul dintre cele mai populare vinuri albe din lume. Este obținut din struguri cu coajă verde, care pot crește într-o serie de climate pentru a produce vinuri prietenoase cu alimentele, la mai multe categorii de preț.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Sauvignon are întotdeauna o aciditate caracteristică. Este revigorant, ușor de identificat și există un stil pentru fiecare, motiv pentru care atât de mulți oameni îl iubesc.
Vinificarea vinurilor albe se poate face din struguri albi (cel mai adesea), dar și din struguri cu coajă mai închisă, cum ar fi Pinot Gris sau Gewurztraminer. Iată cum se face Sauvignon Blanc.
Culesul de pe ciorchine și zdrobirea. Aceste etape sunt opționale. Imediat după recoltarea din podgoria de Sauvignon Blanc și sosirea lor în pivniță, ciorchinii de struguri pot fi plasați într-o mașină al cărei scop este de a separa boabele de struguri de tulpini. Apoi, strugurii sunt zdrobiți pentru a scoate sucul.
Macerarea. Nici această etapă nu este obligatorie. Toate boabele zdrobite se pun într-o cuvă pentru ca acestea să macereze la rece timp de câteva ore. Această tehnică face posibilă extragerea unui maxim de arome din pielițe. Ea se referă doar la vinificarea cu struguri albi. Într-adevăr, dacă ar fi macerat strugurii negri, sucul ar căpăta culoare și nu am mai obține un vin alb.
După recoltare, ciorchinii întregi de struguri sunt plasați direct în presă. Această etapă constă în stoarcerea strugurilor pentru a recupera sucul. Este o etapă foarte delicată. Ciorchinii nu trebuie să fie presați prea mult pentru că, altfel, pielițele și pedunculii încă prezenți ar putea da sucului un gust prea ierbos și acid.
Fermentația alcoolică este transformarea zaharurilor prezente în suc în alcool sub acțiunea drojdiei. Drojdiile sunt prezente în mod natural în struguri, dar este posibil să se adauge unele pentru a stimula fermentația. Acțiunea drojdiilor poate avea loc numai la o temperatură cuprinsă între 12° și 36° (nici prea cald, nici prea rece) și durează aproximativ 10 zile.
Scopul operațiunii de învechire este de a clarifica și stabiliza vinul, de a elimina defectele de tinerețe și de a-l aduce la deplina înflorire. Învechirea vinului poate dura mai multe luni. Pentru a face acest lucru există mai multe tipuri de creștere:
Învechirea în cuve de inox (fără fermentație malolactică) cu sau fără învechire pe drojdie, adică cu drojdii moarte și alte particule pentru a adăuga complexitate vinului.
Învechirea în butoaie (cu fermentație malolactică) în care vinurile sunt puse pe drojdie.
Odată ce vinul este considerat pregătit pentru vânzare, este momentul îmbutelierii. Vinul din cuve este pus în sticle și este închis cu un dop de plută sau cu un capac.
După îmbuteliere, vinul mai poate îmbătrâni o perioadă de timp în noul său recipient (maturare în sticlă) sau poate fi pus în vânzare direct.
Strugurii Sauvignon Blanc
Strugurii Sauvignon Blanc sunt originari din regiunea Bordeaux din Franța. Acești struguri cu coajă verde sunt cunoscuți pentru că produc vinuri cu aciditate ridicată și o serie de arome captivante. Strugurii prosperă într-o varietate de climate, ceea ce contribuie la prezența lor în numeroase regiuni viticole din întreaga lume.
Aromele caracteristice ale Sauvignon Blanc includ note de citrice, fructul pasiunii, măr verde și chiar nuanțe ierboase. Această complexitate aromatică se datorează compușilor naturali ai strugurelui, cum ar fi tiolii, care sunt responsabili de mirosul distinctiv al vinului. Interacțiunea dintre aceste arome și aciditatea naturală a strugurilor creează o experiență de băut vin răcoritoare și memorabilă.
Vin Sauvignon Blanc românesc
În România, vinul Sauvignon Blanc este răspândit în 41 de centre viticole, printre care podgoriile Drăgășani, Ștefănești, Alba Iulia și Iași.
În Dobrogea, în 1907 se plantau primele 10 hectare de viță de vie, iar acum podgoria Murfatlar este printre cele mai celebre din România. Soiurile vedetă de aici sunt Sauvignon Blanc, dar și Muscat Ottonel sau Chardonnay.
Acest vin deosebit se face și în Oltenia, o regiune geografică unde cultivarea de viță de vie are rădăcini îndepărtate. Cele mai cunoscute podgorii de aici sunt Dealurile Craiovei, Podgoria Drăgășani, Severin, Sâmburești sau Plaiurile Drâncei, iar cele mai cultivate soiuri sunt Cabernet Sauvignon, Fetească Neagră și Sauvignon Blanc.
Și în Transilvania și în Banat acest tip de vin este vedetă, iar în Moldova, pe lângă soiurile românești, se face și Sauvignon Blanc sau Chardonnay.
Chateau Valvis Sauvignon Blanc 2020, Domeniile Sâmburești, Mysterium 2020 (Riesling, Sauvignon Blanc), Jidvei și Naiada Sauvignon Blanc 2020, Domeniile Ostrov sunt vinurile albe care au luat medalii de aur la Premiile de excelență Vinul.ro 2021.
Curiozități despre vinul Sauvignon Blanc: Explorarea farmecului său
Vinurile Sauvignon Blanc pot fi clasificate în linii mari în stiluri din Lumea Nouă și Lumea Veche. Stilurile din Lumea Nouă, așa cum se găsesc în regiuni precum Noua Zeelandă și California, prezintă adesea arome intens fructate și îndrăznețe. Pe de altă parte, stilurile din Lumea Veche, în special din regiuni precum Valea Loirei din Franța, tind să fie mai rezervate, cu accent pe mineralitate și aciditate.
Natura versatilă a Sauvignon Blanc îl face să fie un companion excelent pentru o varietate de feluri de mâncare. Aciditatea sa și caracterul său răcoritor îl fac să se potrivească perfect cu fructele de mare, salatele și mâncărurile ușoare din carne de pasăre. În plus, notele ierboase ale vinului se pot armoniza minunat cu mâncăruri care conțin ierburi verzi precum busuioc, coriandru și mentă.
Putregaiul nobil și Sauvignon Blanc dulce: Deși Sauvignon Blanc este adesea asociat cu vinurile seci, poate da naștere și la vinuri dulci excepționale, printr-un fenomen natural cunoscut sub numele de putregai nobil.
Acesta apare atunci când strugurii sunt afectați de un mucegai special care le concentrează zaharurile și aromele, rezultând vinuri de desert delicios de dulci, precum celebrul Sauternes din Bordeaux.
Sauvignon Blanc își are de fapt originea în faimoasa regiune Bordeaux din Franța, unde are norocul să crească sălbatic.
Sauvignon Blanc a fost unul dintre primele vinuri care a folosit un capac cu șurub în locul dopului tradițional.
Una dintre caracteristicile distinctive ale Sauvignon Blanc este o nuanță distinctă de "verde". Între exploziile de citrice și fructe cu sâmburi, vei observa o notă curată și ușoară de lămâie și măr verde. Este o parte din ceea ce face ca acest vin delicios, plin de fructe, să fie atât de special!
Aceste nuanțe verzi caracteristice Sauvignon Blanc îi conferă abilități speciale de asociere. Acest lucru îl face unul dintre puținele vinuri care se potrivește bine cu mâncăruri "greu de asociat", cum ar fi sparanghelul, salatele verzi și legumele crocante.
Sauvignon Blanc este, de asemenea, unul dintre puținele vinuri cunoscute pentru că se potrivește bine cu sushi.
Sauvignon Blanc nu are nevoie să îmbătrânească. De fapt, de obicei, este considerat a fi cu atât mai bun cu cât este mai proaspăt.
Prima vineri din luna mai este Ziua Internațională a Sauvignon Blanc.
În secolul al XVIII-lea, Sauvignon Blanc a fost încrucișat cu Cabernet Franc. Care a fost rezultatul? Varietatea bogată și delicioasă pe care o numim acum Cabernet Sauvignon. Există multă magie în acest strugure delicios.
Aromele de Sauvignon Blanc se schimbă drastic în funcție de climă. În climatele mai reci, rezultatul este mai "verde", cu arome precum ardei gras, iarbă și citrice care domină. Regiunile mai calde, pe de altă parte, produc Sauvignon Blanc care au arome intense de fructe cu sâmburi și fructe tropicale.
Sauvignon Blanc se savurează cel mai bine într-un pahar îngust cu picior lung. Piciorul lung are de fapt un scop important. Protejează vinul de încălzirea acestuia de către căldura corporală a mâinii. Acest lucru îl menține rece și răcoros pentru mai mult timp.
Cu ce poți servi Sauvignon Blanc
Datorită acidității ridicate și a aromelor proaspete, Sauvignon Blanc este un vin potrivit pentru multe feluri de mâncare.
În cazul stilurilor mai ușoare, Sauvignon Blanc este un aperitiv plăcut cu brânzeturi proaspete precum cea de capră sau cu stridii, crustacee și pește alb precum păstrăv, cod și halibut.
Varietățile mai înțepătoare și mai ierboase, cum ar fi cele din Noua Zeelandă, se potrivesc bine cu ierburile și legumele clasice din bucătărie. Sparanghelul la grătar, fasolea verde trasă la tigaie cu usturoi, salatele cu multă verdeață. Pentru proteine, peștele, puiul și carnea de porc slabă, în special cu sosuri de citrice, merg de minune.
Sauvignon Blanc mai bogat în alcool este ideal cu sosuri mai grele și cu carne albă la grătar, cum ar fi un piept de curcan cu sos gorgonzola. Cheia este să potrivești greutatea și intensitatea gustului vinului cu greutatea și intensitatea gustului mâncării.