Vinul Merlot, tot ce trebuie să știi despre cel mai cunoscut vin roșu și unul dintre cele mai accesibile

Vinul Merlot
Shutterstock

Merlot a cucerit inimile pasionaților de vin din întreaga lume. Cu aromele sale plăcute, Merlot este unul dintre cele mai populare vinuri roșii la nivel mondial și pe bună dreptate.  

Merlot, ca soi de vin, este celebrat pentru profilul său bogat și fin.

Caracteristicile vinului Merlot

Vinul Merlot se mândrește adesea cu arome de fructe roșii, cum ar fi cireșe, prune și zmeură. De asemenea, poate avea note de ciocolată, vanilie și cedru, în funcție de procesul de învechire și de tehnicile de vinificație.

Merlot are de obicei taninuri mai slabe în comparație cu vinuri precum Cabernet Sauvignon. Acest atribut îl face mai ușor de abordat, în special pentru cei care nu se pricep la vinurile roșii.

De obicei, Merlot are o aciditate moderată, lucru care contribuie la natura sa bine echilibrată. Această aciditate ajută la asocierea cu mâncărurile grase, ceea ce face din Merlot o alegere versatilă pentru asocierile cu mâncăruri grele.

Citește și
Războiul din Ucraina s-ar încheia în două săptămâni, dacă Occidentul şi-ar înceta sprijinul, susţine Moscova

În timp ce vinurile Merlot sunt plăcute când sunt tinere, unele Merlot de înaltă calitate pot îmbătrâni cu grație timp de un deceniu sau mai mult, evoluând în complexitate și profunzime.

Vița de vie Merlot

Vinul Merlot

Strugurii Merlot sunt originari din Bordeaux, Franța, unde sunt cultivați de secole. Este unul dintre strugurii principali folosiți în amestecurile de Bordeaux.

Vița de vie Merlot este cunoscută pentru adaptabilitatea sa la diferite climate și tipuri de sol. Acest lucru îi face să fie predominanți în multe regiuni viticole din întreaga lume, din Franța până în California și nu numai.

Vița de vie Merlot este viguroasă și poate produce recolte mari dacă nu este gestionată corespunzător.

Vinificatorii taie adesea vița de vie pentru a regla producția și a îmbunătăți calitatea strugurilor.

Strugurii de Merlot tind să se coacă mai devreme decât alte soiuri de Bordeaux, ceea ce poate fi un avantaj în regiunile cu sezoane de vegetație mai scurte.

Curiozități despre vinul Merlot

Acest vin roșu plin de fructe este ideal pentru începători, deoarece este fin, ușor de băut și se potrivește bine cu o varietate de alimente.

În timp ce Merlot este adesea comparat cu Cabernet Sauvignon, realitatea este că Merlot are un gust excelent și este de obicei mai accesibil decât vinurile roșii similare.

Merlot este al doilea cel mai plantat strugure din lume.

Cu mai mult de 600.000 de hectare în întreaga lume, Merlot este al doilea cel mai plantat strugure de vin din lume, după Cabernet Sauvignon. Este, de asemenea, cel mai plantat strugure în regiunea Bordeaux din Franța și printre primii cinci struguri cultivați în Italia, unde este cunoscut sub numele de Super Tuscan.

În timp ce Merlot este în mod clar un strugure foarte popular pe podgorii, nu a avut întotdeauna cea mai bună reputație în rândul experților în vinuri. Totuși, acest lucru s-a schimbat în ultimii ani.

Merlot este mai puțin costisitor decât alte vinuri roșii

De ce este așa? Cu zeci de ani în urmă, cantitățile mari de Merlot comercial ieftin au dat acestui strugure o reputație proastă.

Recent, însă, Merlot a revenit în forță și acum este produs cu grijă și calitate. Cu toate acestea, deoarece Merlot este considerat un soi de calitate inferioară, îl pți obține la un preț avantajos în comparație cu Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc și Zinfandel.

Vinul Merlot

Merlot are note luxuriante de fructe negre

Deși gustul și caracterul acestui soi se schimbă destul de mult în funcție de locul în care este produs, Merlot este în general cunoscut pentru că este un vin roșu plin de fructe, cu note lucioase de cireșe negre, zmeură și prune.

Deoarece este de obicei învechit în stejar, vei detecta, de asemenea, note de vanilie, cedru și ciocolată cu lapte. Spre deosebire de Cabernet, care are mai multe condimente, Merlot are mai multe fructe.

Merlot de climă caldă este foarte diferit de Merlot de climă rece

Merlot este puternic influențat de solul și obiceiurile locului în care este produs, iar clima este un factor foarte important în determinarea gustului unei anumite sticle de Merlot.

Merlot de climă rece - produs în Franța, Italia și Chile - are taninuri mai structurate, note pământii și note de condimente. În aceste regiuni, este ușor să confunzi Merlot cu Cabernet Sauvignon.

În regiunile cu climă caldă, precum California, Argentina și Australia, Merlot este suculent, cu taninuri delicate și mătăsoase și note somptuoase de moca și vanilie.

Merlot are o culoare distinctivă

Merlot este, de obicei, de culoare roșu rubiniu și semi-opace în pahar. Este mai închis decât Pinot Noir și mai deschis decât Cabernetul.

Ceea ce îl deosebește însă pe Merlot este o nuanță subtilă de portocaliu pe margine. De asemenea, ar putea arăta puțin ca o cărămidă.

Merlot înseamnă mierlă mică

Vrei să-ți impresionezi prietenii la o cină? Numele Merlot provine dintr-un cuvânt francez și se traduce prin "mica mierlă". Numele provine probabil de la culoarea strugurilor Merlot, care sunt negri și mici.

La fel ca mulți struguri populari, strugurii Merlot sunt rezultatul unei încrucișări între alți doi struguri: Cabernet Franc și un soi vechi cunoscut sub numele de Magdeleine Noire des Charentes.

Cabernet Franc - care este cultivat și astăzi și este amestecat cu Merlot în Bordeaux - este, de asemenea, strugurele părinte al Cabernet Sauvignon. De aceea, aceste două soiuri au atât de multe asemănări.

În mod clasic, Merlot este un ingredient cheie în celebrul amestec roșu din Bordeaux, alături de Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Malbec și Petit Verdot.

Vinificatorii francezi sunt foarte pretențioși cu privire la amestecurile lor, iar raportul exact al acestor soiuri se schimbă de la o regiune la alta și chiar în cadrul regiunii Bordeaux.

La mijlocul secolului al XIX-lea, când Merlot a ajuns în California, a fost transformat într-un vin monovarietal - adică 100% struguri Merlot. Pe cont propriu, Merlot a devenit popular printre iubitorii de vinuri pentru taninurile sale moi și notele sale fructate.

Datorită taninurilor sale fine și a acidității medii, Merlot se potrivește bine cu o mare varietate de alimente, de la pui la carne de vită și până la pizza. Are un gust grozav alături de legume prăjite sau ciuperci portobello. În plus, este unul dintre rarele vinuri care se potrivește bine cu sosul de roșii.

Vinul Merlot - Beneficii

Dincolo de gustul său încântător și de istoria fascinantă, vinul Merlot oferă mai multe beneficii potențiale pentru sănătate:

Ca și alte vinuri roșii, Merlot conține antioxidanți, în special resveratrol, care pot ajuta la combaterea stresului oxidativ și la reducerea riscului de boli cronice atunci când este consumat cu moderație.

Consumul moderat de Merlot a fost asociat cu îmbunătățirea sănătății inimii. Acesta poate contribui la creșterea nivelului de colesterol HDL (bun) și la reducerea riscului de boli de inimă.

Unele studii sugerează că resveratrolul din Merlot poate susține funcția cognitivă și poate reduce, potențial, riscul de boli neurodegenerative precum Alzheimer.

Articol recomandat de sport.ro
OFICIAL Plecare definitivă de la FCSB! A semnat deja cu noua echipă
OFICIAL Plecare definitivă de la FCSB! A semnat deja cu noua echipă
Citește și...
Legendarul Nokia 3210, relansat după 25 de ani, cu tot cu jocul Snake: ”E «fun phone»-ul anului 2024”. Cât costă FOTO
Legendarul Nokia 3210, relansat după 25 de ani, cu tot cu jocul Snake: ”E «fun phone»-ul anului 2024”. Cât costă FOTO

Emblematicul telefon Nokia 3210 este relansat după 25 de ani, cu tot cu jocul Snake, iar în România va putea fi cumpărat cu 349 de lei.  

De ce a fost nevoită femeia cu cele mai mari buze din lume să-și injecteze și nasul
De ce a fost nevoită femeia cu cele mai mari buze din lume să-și injecteze și nasul

Andrea Ivanova, care traiește în Sofia, Bulgaria, este supranumită „femeia cu cele mai mari buze din lume” și are peste 20.000 de urmăritori datorită aspectului ei extrem.  

Cea mai caldă lună aprilie din istorie. Din iunie 2023, în fiecare lună a fost un record de temperatură
Cea mai caldă lună aprilie din istorie. Din iunie 2023, în fiecare lună a fost un record de temperatură

Lumea tocmai a cunoscut cea mai caldă lună aprilie înregistrată vreodată, prelungind o serie de 11 luni în care fiecare lună a stabilit un record de temperatură, a anunţat, miercuri, serviciul de monitorizare a schimbărilor climatice al UE.  

Recomandări
Analist: Fotografia în care Joe Biden îl ține de braț pe Klaus Iohannis arată că discută ceva important
Analist: Fotografia în care Joe Biden îl ține de braț pe Klaus Iohannis arată că discută ceva important

"Ați depășit toate așteptările!" Asta i-a transmis Joe Biden lui Klaus Iohannis într-o discuție purtată la Casa Albă. Președintele american a lăudat relația bună și de durată cu România, cu atât mai importantă în contextul conflictului din Ucraina.

Starea lui Florin Piersic este stabilă, dar are o infecție generalizată în organism. De ce s-a făcut transferul la București
Starea lui Florin Piersic este stabilă, dar are o infecție generalizată în organism. De ce s-a făcut transferul la București

Adus de la Cluj cu un avion SMURD, îndrăgitul actor Florin Piersic are o infecție generalizată în organism. Potrivit medicilor, de la spitalul Matei Balș care îl îngrijesc acum, este în stare stabilă, iar o echipă multidisciplinară îl evaluează.

Adulții care lovesc sau umilesc copiii în grădinițe și școli vor risca închisoarea. Ce presupune legea intrată în vigoare
Adulții care lovesc sau umilesc copiii în grădinițe și școli vor risca închisoarea. Ce presupune legea intrată în vigoare

În țara în care încă se petrec numeroase abuzuri în grădinițe și școli, apare în sfârșit o completare a legii pentru protecția copilului, care interzice pedepsele corporale și umilirea celor mici.