Untura - un produs vedetă în piețe și magazine, în ultimii ani. Ce spun, însă, nutriționiștii
Întinsă pe pâine prăjită și frecată cu usturoi, ori cu boia, castraveți murați sau cu ceapă roșie, tăiată solzișori. Untura de porc și slănina, răsfățurile din vremea bunicilor noștri, câștigă tot mai mult teren, inclusiv în restaurante.
Pentru că cererea a crescut în ultimii ani, am ajuns să importăm aceste produse și din Germania, Italia ori Austria. Nutriționiștii spun că untura de porc este o grăsime bună, pentru că poate fi procesată uşor de organism, însă nu trebuie să exageram.
În multe piețe și magazine din țară, untura cu usturoi rămâne produsul vedetă.
Client: „Cât de des posibil folosim untura”.
Reporter: Iese mai gustoasă mâncarea?
Client: „Bineînțeles. Cartofii pai, ceva fantastic!”
Reporter: Cumpără oamenii untură?
Andreea Zsigmond, comerciant: „Da, cumpără. Acum se mănâncă mai bine pâinea cu untură”.
Reporter: Folosiți untură la gătit?
Client: „Da. La fripturi numai untură, e mai gustos, incomparabil cu uleiul”.
Vânată este untura de mangaliță, convenabilă la preț direct de la producător -20 de lei caserola de 700 de grame.
Mihai Kovacs, producător: „În ultimul timp multă untură cumpără lumea, că untura e foarte bună și cred că pentru gătit”.
Ovidiu Oltean, proprietar băcănie: „La cererea clienților am început să aducem. Este la mare căutare în ultimii doi ani de zile”.
Iar produsul se folosește tot mai mult și în restaurante.
Bogdan Farcaș, chef: „Am început să folosim tot mai mult untura de porc la anumite preparate cum ar fi confitul de rață. Iese ceva senzațional. Crocantă pe exterior și pe interior moale”.
Într-o carmangerie din Alba Iulia, cererea pentru untură s-a triplat. Aici se folosește osânza, grăsimea crudă din zona abdominală a porcului, topită la foc domol.
Adrian Elecfi, proprietar carmangerie: „Vindem la caserolă de jumătate de kilogram și la găleată de 5 kg. Vindem câteva tone de produs finit”.
Medicii îndeamnă, însă, la moderație ca să nu avem mai târziu probleme de sănătate.
Evelin Papp, medic nutriționist dietetician: „Să ne gândim la untura ca și ceva deliciu, la o masă aș recomanda 20-30 grame și nu mai mult. 100 de grame de untură conțin 900 de calorii”.
În ulltimii 3 ani, importurile aproape că s-au dublat și au ajuns la aproape 30 de milioane de euro. După Ungaria, aducem tone întregi de untură din Germania, Polonia sau Italia.
Prețul unui kilogram de untură pleacă de la 10 lei, dar poate ajunge și la 80 de lei dacă vorbim de untură de magaliță din băcănii.