Untura - un produs vedetă în piețe și magazine, în ultimii ani. Ce spun, însă, nutriționiștii

×
Codul embed a fost copiat

Întinsă pe pâine prăjită și frecată cu usturoi, ori cu boia, castraveți murați sau cu ceapă roșie, tăiată solzișori. Untura de porc și slănina, răsfățurile din vremea bunicilor noștri, câștigă tot mai mult teren, inclusiv în restaurante.

Pentru că cererea a crescut în ultimii ani, am ajuns să importăm aceste produse și din Germania, Italia ori Austria. Nutriționiștii spun că untura de porc este o grăsime bună, pentru că poate fi procesată uşor de organism, însă nu trebuie să exageram.

În multe piețe și magazine din țară, untura cu usturoi rămâne produsul vedetă.

Client: „Cât de des posibil folosim untura”.

Reporter: Iese mai gustoasă mâncarea?

Citește și
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Client: „Bineînțeles. Cartofii pai, ceva fantastic!”

Reporter: Cumpără oamenii untură?

Andreea Zsigmond, comerciant: „Da, cumpără. Acum se mănâncă mai bine pâinea cu untură”.

Reporter: Folosiți untură la gătit?

Client: „Da. La fripturi numai untură, e mai gustos, incomparabil cu uleiul”.

Vânată este untura de mangaliță, convenabilă la preț direct de la producător -20 de lei caserola de 700 de grame.

Mihai Kovacs, producător: „În ultimul timp multă untură cumpără lumea, că untura e foarte bună și cred că pentru gătit”.

Ovidiu Oltean, proprietar băcănie: „La cererea clienților am început să aducem. Este la mare căutare în ultimii doi ani de zile”.

Iar produsul se folosește tot mai mult și în restaurante.

Bogdan Farcaș, chef: „Am început să folosim tot mai mult untura de porc la anumite preparate cum ar fi confitul de rață. Iese ceva senzațional. Crocantă pe exterior și pe interior moale”.

Într-o carmangerie din Alba Iulia, cererea pentru untură s-a triplat. Aici se folosește osânza, grăsimea crudă din zona abdominală a porcului, topită la foc domol.

Adrian Elecfi, proprietar carmangerie: „Vindem la caserolă de jumătate de kilogram și la găleată de 5 kg. Vindem câteva tone de produs finit”.

Medicii îndeamnă, însă, la moderație ca să nu avem mai târziu probleme de sănătate.

Evelin Papp, medic nutriționist dietetician: „Să ne gândim la untura ca și ceva deliciu, la o masă aș recomanda 20-30 grame și nu mai mult. 100 de grame de untură conțin 900 de calorii”.

În ulltimii 3 ani, importurile aproape că s-au dublat și au ajuns la aproape 30 de milioane de euro. După Ungaria, aducem tone întregi de untură din Germania, Polonia sau Italia.

Prețul unui kilogram de untură pleacă de la 10 lei, dar poate ajunge și la 80 de lei dacă vorbim de untură de magaliță din băcănii.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Paste Bolognese – de unde provine și cum se prepară această rețetă clasică italiană. Cum se face Ragù alla Bolognese
Paste Bolognese – de unde provine și cum se prepară această rețetă clasică italiană. Cum se face Ragù alla Bolognese

Pastele Bolognese sunt un preparat clasic italian. Prepararea unui sos Bolognese autentic pentru paste este un proces minuțios care necesită răbdare și ingrediente de calitate.  

Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2024. Recomandările chefilor pentru românii care nu vor să mai postească „clasic”
Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2024. Recomandările chefilor pentru românii care nu vor să mai postească „clasic”

De vineri credincioșii încep Postul Crăciunului, perioadă în care bucatele "de dulce", adică bazate pe carne, ouă, lapte sau brânză, vor fi date uitării, iar fructele, semințele de tot felul, cerealele și legumele vor fi esențiale.

Horoscop Luna Plină în Taur. Nativii Taur, Leu, Scorpion si Vărsător pot avea parte de schimbări majore
Horoscop Luna Plină în Taur. Nativii Taur, Leu, Scorpion si Vărsător pot avea parte de schimbări majore

Pe 15 noiembrie are loc Luna Plină în zodia Taur. Luna Plină anunță concluzii, decizii importante, încheieri de etape și culegerea roadelor unor demersuri începute în urmă cu jumătate de an.

 

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.