Șobolanii din New York, omorâți în somn cu o armă ”revoluționară”

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Duminica 17 Iunie 2018 16:13
Categorie: Divers
sobolan

Directorul Serviciului antiparazitar din New York, Rick Simeone, a început să folosească o nouă armă letală pentru a combate şobolanii din oraş, gheaţă carbonică, considerată drept sinonimă cu moartea sigură pentru rozătoare.

Echipa sa plasează în fiecare gaură creată de şobolani mai multe mici spatule care arată ca nişte cuburi de gheaţă. Este vorba de gheaţă uscată, sau dioxid de carbon în formă solidă. La temperatura ambiantă, dioxidul de carbon va reveni la forma gazoasă şi îi va asfixia pe şobolani, care cel mai adesea dorm în acest moment al zilei. În medie, între 90 şi 100% dintre rozătoare sunt exterminate, relatează AFP duminică.

"Este o revoluţie pentru parcuri şi spaţiile verzi", spune Simeone, al cărui serviciu, care cuprinde aproximativ 160 de persoane, este subordonat Departamentul de sănătate al oraşului. "Întotdeauna am auzit că şobolanii sunt cei care câştigă bătălia. Dar asta schimbă situaţia'', a spus el.

Prezenţi la New York de la mijlocul secolului al XVIII-lea, şobolanii, responsabili pentru transmiterea multor boli, ar număra aproximativ două milioane de exemplare în capitala financiară americană, potrivit unui studiu publicat în 2014 de către un doctorand de la Universitatea Columbia.

Îi vedem deseori pe stradă sau în metrou. Un videoclip popular postat pe YouTube în 2015 îi arăta chiar trăgând o felie de pizza pe scările metroului.

Durata lor medie de viaţă este de numai aproximativ 6 până la 7 luni în oraşul portuar, dar o femelă poate da naştere la 100 de pui pe an.

Cel care a folosit primul gheaţa uscată împotriva şobolanilor în Statele Unite a fost John Stellberger, în 2012, pe baza unei idei a unuia dintre angajaţii săi. Patron al companiei antiparazitare EHS Pest Control, Stellberger povesteşte că a luat legătura cu serviciile de sănătate din Boston. În 2016, ei încearcă experimentul, cu rezultate imediat concludente.

Cu toate acestea, utilizarea gheţii uscate este suspendată câteva luni mai târziu, în aşteptarea unei omologări din partea Agenţiei SUA pentru Protecţia Mediului (EPA), obţinută în iunie 2017.

La începutul anului 2018, după câteva luni de testare, New York a adoptat oficial această tehnică anti-şobolani, alăturându-i-se Boston, Chicago şi Washington.

Gheaţa carbonică nu este utilizată decât în zone deschise, în parcuri şi spaţii verzi, a explicat Rick Simeone, deoarece ar fi prea complex să se identifice vizuinile şobolanilor pe străzi şi în clădirile rezidenţiale, unde betonul este omniprezent.

În plus faţă de eficacitatea sa, gheaţa carbonică nu prezintă riscuri pentru fauna din parcuri şi grădini grădini publice, spre deosebire de otravă, singura metodă folosită până acum.

Metoda, cu un cost echivalent cu cel al otrăvii, corespunde şi epocii în care trăim, spune Stellberger: mulţi dintre clienţii săi îi cer astăzi ''să-i scape de aceste animale într-un mod fără cruzime''.

"Şobolanii adorm, într-un fel", înainte de a muri asfixiaţi, explică Simeone.

Dar gheaţa carbonică nu va rezolva, ea singură, problema şobolanilor din New York, avertizează Simeone, ca şi specialistul mondial în lupta împotriva şobolanilor Robert Corrigan.

În iulie anul trecut, primarul din New York, Bill de Blasio, a prezentat un plan de amploare, axat pe cele trei cartiere cele mai afectate din oraş, şi dotat cu 32 de milioane de dolari.

El nu a scos în evidenţă gheaţa carbonică, ci accesul la hrană, detaliul din centrul problemei pe care o reprezintă prezenţa şobolanilor, care au nevoie de aproximativ 80 de grame de mâncare pe zi pentru a supravieţui.

Prevăzând pubele inteligente, containere închise, creşterea frecvenţei de colectare a gunoiului, colaborarea între diferitele servicii ale oraşului, acest program doreşte să pună capăt acestei cămări permanente care o reprezintă trotuarele din New York.

Robert Corrigan, care a lucrat cu municipalitatea timp de 12 ani, este mulţumit de faptul că oraşul a ales în cele din urmă să abordeze problema într-un mod mai mult ştiinţific decât empiric.

"Când văd o mulţime de şobolani într-un cartier, mai degrabă decât să caut unde să pun otrava, mă întreb: ce anume hrăneşte aceşti şobolani?", a spus el, pentru a ilustra această schimbare de filozofie.

"Scoateţi gunoiul", aprobă Rick Simeone, "şi nici nu mai aveţi nevoie de otravă''.

sobolan Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Salvat de la sinucidere de două ori într-o săptămână. Motivul tânărului din Timiș
Salvat de la sinucidere de două ori într-o săptămână. Motivul tânărului din Timiș
Nou-născut de 15 zile, mâncat de viu de șobolani. Pedeapsa primită de părinții iresponsabili
Nou-născut de 15 zile, mâncat de viu de șobolani. Pedeapsa primită de părinții iresponsabili
Româncă din Italia, ținută într-un beci cu şobolani și violată, timp de 10 ani
Româncă din Italia, ținută într-un beci cu şobolani și violată, timp de 10 ani
Caz revoltător la o cofetărie din Brăila. Mai mulţi şobolani au fost filmaţi în laborator
Caz revoltător la o cofetărie din Brăila. Mai mulţi şobolani au fost filmaţi în laborator
VIDEO PROTVPLUS.RO
politia rutiera
Ce trebuie să facem când ne oprește poliția. Totul despre procesele verbale
Cum a reușit un câine să salveze o familie întreagă. „Nu mi-a venit să cred”
ONU: Zece copii au murit în urma unui raid aerian al SUA în Afganistan
Face mii de lire pe lună din selfie-uri. FOTO: imaginile la care bărbaţii se abonează
Și-au dus fetița în parc, dar au uitat de ea. Părinții au sunat la poliție după 14 ore
Povestea unei femei care a fost sechestrată în Pakistan. Cum a reușit să se întoarcă acasă
Și-a înșelat soțul cu un bărbat cunoscut pe Instagram
Și-a înșelat soțul cu un bărbat cunoscut pe Instagram. Cum a fost șantajată femeia
Un bărbat a reînviat la 21 de minute după ce a fost declarat mort. Cum a fost posibil
Motivul pentru care o pisică atacă doar bărbați și câini. „Posibil să fi suferit o traumă”
Un copil a murit, după ce a început să strănute pe aeroport. Explicația medicilor
Un bătrân bolnav de inimă a învins un tigru care-i mânca vacile. De ce riscă închisoarea
Motivul incredibil pentru care o mireasă a fost deranjată de ținuta unui invitat