Reacția doctoriței din Bacău care a trimis acasă să moară o femeie cu infarct: ”De ce ați venit, că noi avem treabă”

Ultima actualizare: 03-12-2021 20:01

Poveste șocantă în Bacău, unde rudele unei femei care a murit la 67 de ani aduc acuzații grave unui medic de la Spitalul de Urgență.

Pacienta s-a stins după ce a fost examinată și trimisă acasă cu un simplu diagnostic de faringită, deși, de fapt, suferise un infarct.

Fiul ei a depus plângere la Colegiul Medicilor și spune că investigațiile făcute în camera de gardă arătau clar că mama lui se afla în stare critică. Femeia lucrase mai bine de 40 de ani în același spital, ca asistentă medicală.

Nuțica Baluș lucrase 42 de ani ca asistentă la pediatrie. Pe 12 octombrie a ajuns la fostul ei loc de muncă, Spitalul Județean din Bacău, cu ambulanța, în calitate de pacient. Avea dureri în piept, greață, vărsături și oboseală accentuată.

Aici, însă, a trecut printr-un coșmar, după de a fost preluată de doctorița de gardă, susține fiul femeii.

 

Doctorița lucrează în continuare 

 

Dorian Ilie, fiul femeii: ”A fost preluată după trei ore, i-a spus ”doamnă, de ce ați venit aici pentru o durere în gât, că noi avem treabă”. Fusese externată cu diagnostic de faringită pe fița de externare și cu mențiunea să ia un antiinflamator și un antibiotic. Avea și un EKG făcut. EKG ul respectiv l-am trimis mai multor medici cardiologi care dintr-o simplă privire pe WhatsApp mi-au zis că din păcate este un infarct în curs de desfășurare. Mama s-a dus la spital cu infarct și a plecat cu faringită”.

Femeia s-a stins acasă, după 4 zile. Doctorița care a preluat-o pe pacientă fusese transferată la Spitalul Județean din Bacău, de la Vaslui, în urmă cu 7 luni. Este medic de familie, dar lucrează și la camera de gardă.

Mirela Romaneț, purtător de cuvânt Spitalul Județean Bacău: Vreau să vă spun că la unitatea noastră nu există nicio plângere în acest sens. Oricum, singurii care se pot pronunța pe cazurile de malpraxis sunt fie Colegiul Medicilor, fie o instanță care numește un inspector din rândul medicilor.

Reporter: La acest moment ce se întâmplă cu doctorul este în continuare la serviciu?

Mirela Romaneţ, purtător de cuvânt Spitalul Județean Bacău: Este în serviciu. Legal nu avem niciun motiv să luăm vreo măsură”.

Fiul femeii moarte a făcut deocamdată o plângere la Colegiul Medicilor.

Mirela Romaneţ, purtător de cuvânt Spitalul Județean Bacău: ”Vreau să vă spun că la unitatea noastră nu există nicio plângere în acest sens. Oricum singurii care se pot pronunța pe cazurile de malpraxis sunt fie Colegiul Medicilor, fie o instanță care numește un inspector din rândul medicilor”.

 

”Dacă și o viață va fi salvată de faptul că acest medic va pleca din sistem, moartea mamei nu va fi fost în van”

 

Marilena Căliman, președinte Colegiul Medicilor: ”Se va declanșa o anchetă disciplinară. În primă fază se va constitui un dosar de anchetă și se vor cere de la instituțiile abilitate, respectiv spitalul județean, salvare și alte instituții sanitare implicate documente medicale. O eventuală sancțiune poate merge de la o simplă mustrare până la o retragere a dreptului de a profesa în funcție de gravitatea faptei. În același timp s-ar putea ca doamna doctor să nu fie vinovată de cele acuzate și atunci nu se va aplica nicio sancțiune”.

Însă fiul femeii este decis să meargă până la capăt. El ne-a declarat că va depune plângere și la parchet, dar și la Spitalul Județean de Urgență Bacău și va cere ca doctorița care a preluat-o pe mama lui să fie cercetată disciplinar.

Dorian Ilie: ”Îmi dau seama că astfel de demersuri pe care le fac nu o vor aduce pe mama înapoi, dar dacă și o viață va fi salvată de faptul că acest medic va suferi niște consecințe, va pleca din sistem, vor fi aplicate niște sancțiuni și măcar o viață aș ști că este salvată, moartea mamei nu va fi fost în van”.

Contactată de echipa Știrilor Protv, doctorița acuzată nu a vrut să-și exprime punctul de vedere.

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO