Producţia românească "Blue Moon" a câştigat marele premiu la festivalul de film de la San Sebastian

Ultima actualizare: 26-09-2021 21:41

O producţie românească scrie istorie la festivalul de film "San Sebastian", în Spania. Pelicula "Blue Moon", scrisă şi regizată de Alina Grigore, a câştigat marele premiu al galei.

Potrivit juriului, regizoarei românce i-a fost decernat trofeul suprem Concha de Oro - Scoica de Aur pentru angajamentul ei faţă de limbajul cinematografic şi pentru curajul cu care a abordat povestea.

Alina Grigore: ”Nu mă aşteptam deloc. În numele întregii echipe aș vrea să mulțumesc pentru șansa de a împărtăși această poveste cu restul lumii! Mulțumesc tuturor femeilor şi bărbaţilor care au făcut posibilă colaborarea noastră, astfel încât ca mesajul filmului să ajungă atât de departe!”

Pelicula, care e și debutul regizoral al Alinei Grigore, îi are în distribuţie pe Ioana Chiţu, Mircea Postelnicu, Mircea Silaghi şi Vlad Ivanov. Este povestea unei tinere din mediul rural care doreşte să scape dintr-un anturaj abuziv. Irina, o tânără de 22 ani, mezina unei familii disfuncţionale, cu un tată absent şi o mamă bolnavă, este dominată de unchiul şi mătuşa ei, care se opun celui mare vis al fetei: acela de a studia în Bucureşti.

Regizoarea Alina Grigore, născută în 1984, care a semnat şi scenariul, s-a inspirat din realitatea satului în care a crescut.

Alina Grigore: ”La 18 ani, am fost cam singura fată din comunitate care a plecat la facultate și, când m-am întors în sat, după 15 ani, situația era neschimbată. Poate doar un pic, acum pleacă două fete la facultate în fiecare an... În România, educația rămâne o problemă uriașă. Cred că e rădăcina tuturor problemelor noastre.”

"Crai Nou" a concurat pentru marele premiu al festivalului de la San Sebastian alături de alte 17 filme, iar palmaresul anunțat sâmbătă seară a fost dominat de femei. Premiul pentru cea mai bună regie a fost câştigat de Tea Lindeburg pentru filmul "As In Heaven". De asemenea, două actrițe și-au împărțit trofeele de interpretare: daneza Flora Ofelia Hofmann și Jessica Chastain, de origine americană.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
ShARE ÎN BUCATE
Share în bucate cu Alex Petricean - Mămăligă fiartă în zer, cu ciuperci

21:04
Alt Text!
ePlan
Schimbări de comportament, tendințe, evoluție ecosistem si oportunități de dezvoltare deschise prin eMAG Marketplace cu Florin Filote - Vicepreședinte eMAG pentru marketplace și vânzări corporate

30:44
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 24 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!