Iubitorii aromelor tradiționale se adună la festivalul slăninii de la Cluj: „Se vede că e românesc, de casă”
Sfârșit de săptămână plin de savoare la Cluj-Napoca. Arome tradiționale, gusturi autentice și multă voie bună – acestea sunt ingredientele festivalului organizat acolo, dedicat slăninii.
Pe lângă preparatul-vedetă, vizitatorii au ocazia să se răsfețe cu multe alte bunătăți de la producători locali din toată țara – de la mâncare gătită și cârnați aromați, până la brânzeturi maturate.
Ispitiți de aromele greu de ignorat, vizitatorii au făcut un prim popas lângă oalele puse deja pe foc.
Jumările au fost gătite mai bine de un ceas, pentru a fi crocante și gustoase. Secretul stă în oala de cupru, spun bucătarii, care nu s-au oprit din amestecat.
Slănina, regina evenimentului, a fost ținută 5 săptămâni în saramură, apoi a fost lăsată în afumatoare pentru a căpăta aromă. Un kilogram costă între 50 și 70 de lei.
Peter Vincze, producător local: „Nu trebuie complicat cu toate altele. Fără potențatori de gust, fără conservanți, totul cu condimente.”
Vizitatorii așteptați cu produse inedite
Vizitator: „Delicioase, se topesc în gură, foarte bune, fragede și se vede că e tradițional românesc, de casă."
Din periplul culinar nu lipsește jambonul. O bucată poate cântări în jur de 10 kilograme și costă aproape 1.300 de lei. Este musai să fim atenți la carnea de lângă os, care trebuie să fie cât mai uscată, spun specialiștii.
Producător: „Acest jambon a fost maturat în salină 16 luni. A pierdut din greutate undeva la 38-39% față de greutatea lui inițială.”
Cu tehnologii împrumutate de la francezi sau elvețieni, și producătorii noștri au început să facă brânzeturi maturate, apreciate de români.
Filip Szabolcs, producător local: „Categoria cealaltă e categoria semi-tare proaspăt, cu nucă, cu nucă afumată, cu semințe afumate, chilli și chimen. Dar facem și cașuri tip montane, de diferite maturări. Maturate în vin roșu, de exemplu.”