Iubitorii aromelor tradiționale se adună la festivalul slăninii de la Cluj: „Se vede că e românesc, de casă”

festival slanina, cluj
Pro TV

Sfârșit de săptămână plin de savoare la Cluj-Napoca. Arome tradiționale, gusturi autentice și multă voie bună – acestea sunt ingredientele festivalului organizat acolo, dedicat slăninii.

Pe lângă preparatul-vedetă, vizitatorii au ocazia să se răsfețe cu multe alte bunătăți de la producători locali din toată țara – de la mâncare gătită și cârnați aromați, până la brânzeturi maturate.

Ispitiți de aromele greu de ignorat, vizitatorii au făcut un prim popas lângă oalele puse deja pe foc.

Jumările au fost gătite mai bine de un ceas, pentru a fi crocante și gustoase. Secretul stă în oala de cupru, spun bucătarii, care nu s-au oprit din amestecat.

Slănina, regina evenimentului, a fost ținută 5 săptămâni în saramură, apoi a fost lăsată în afumatoare pentru a căpăta aromă. Un kilogram costă între 50 și 70 de lei.

Citește și
slanina de porc
Cum se pregătește slănina de porc după Ignat. De la slăninuța ardelenească la șunca de porc din Muntenia sau saramură

Peter Vincze, producător local: „Nu trebuie complicat cu toate altele. Fără potențatori de gust, fără conservanți, totul cu condimente.”

Vizitatorii așteptați cu produse inedite

Vizitator: „Delicioase, se topesc în gură, foarte bune, fragede și se vede că e tradițional românesc, de casă."

Din periplul culinar nu lipsește jambonul. O bucată poate cântări în jur de 10 kilograme și costă aproape 1.300 de lei. Este musai să fim atenți la carnea de lângă os, care trebuie să fie cât mai uscată, spun specialiștii.

Producător: „Acest jambon a fost maturat în salină 16 luni. A pierdut din greutate undeva la 38-39% față de greutatea lui inițială.”

Cu tehnologii împrumutate de la francezi sau elvețieni, și producătorii noștri au început să facă brânzeturi maturate, apreciate de români.

Filip Szabolcs, producător local: „Categoria cealaltă e categoria semi-tare proaspăt, cu nucă, cu nucă afumată, cu semințe afumate, chilli și chimen. Dar facem și cașuri tip montane, de diferite maturări. Maturate în vin roșu, de exemplu.”

Articol recomandat de sport.ro
Acuzații grave! Englezii susțin că grupa în care poate ajunge România la Mondial a fost măsluită
Acuzații grave! Englezii susțin că grupa în care poate ajunge România la Mondial a fost măsluită
Citește și...
Festivalul slăninei autohtone, în acest weekend la Cluj-Napoca. Pe piață predomină cea de import
Festivalul slăninei autohtone, în acest weekend la Cluj-Napoca. Pe piață predomină cea de import

Untoasă, să se topească în gură, cu aromă de fum și șorici moale, slănina este regină în sezonul rece.

Cum se pregătește slănina de porc după Ignat. De la slăninuța ardelenească la șunca de porc din Muntenia sau saramură
Cum se pregătește slănina de porc după Ignat. De la slăninuța ardelenească la șunca de porc din Muntenia sau saramură

Românii sunt experți în tăierea porcului și în prepararea celor mai delicioase feluri tradiționale. De Ignat, pe 20 decembrie, gospodarii sacrifică animalul și încep oficial pregătirile pentru masa de Crăciun.

Bunătăți din porc după Ignat. Rețete de jumări, pomana porcului, tobă, slănină și caltaboș
Bunătăți din porc după Ignat. Rețete de jumări, pomana porcului, tobă, slănină și caltaboș

În ziua de Ignat, pe 20 decembrie, românii sacrifică porcul pe care l-au îngrășat tot anul și prepară din el tot felul de bunătăți, de la jumări, pomana porcului, cârnați de casă, tobă și multe altele.  

Recomandări
Alegeri locale 2025. Pentru a vota este nevoie de un document de identitate. Ce trebuie să știe cei cu carte electronică
Alegeri locale 2025. Pentru a vota este nevoie de un document de identitate. Ce trebuie să știe cei cu carte electronică

Sute de tehnicieni STS lucrează în schimburi în aceste zile, ca să rezolve problemele ce apar în secții. Deja sunt ocupați, pentru că în sâmbătă seară se pun în funcțiune tabletele pentru înregistrarea și verificarea alegătorilor.

R. Moldova a solicitat energie de avarie din România, după ce sudul Ucrainei a rămas fără curent în urma atacurilor rusești
R. Moldova a solicitat energie de avarie din România, după ce sudul Ucrainei a rămas fără curent în urma atacurilor rusești

Moldelectrica a anunțat că atacurile rusești din regiunea Odesa au lăsat fără curent sudul Ucrainei și au afectat fluxurile energetice din zonă.

A început să curgă apa la robinetele locuitorilor din Prahova și Dâmbovița, însă poate fi folosită doar la toalete
A început să curgă apa la robinetele locuitorilor din Prahova și Dâmbovița, însă poate fi folosită doar la toalete

A început să curgă apa la robinetele locuitorilor din Prahova și Dâmbovița. Va dura, însă, până va ajunge peste tot, pentru că rețeaua are peste 700 de kilometri.