În băcănii și în bucătăriile restaurantelor este forfotă mare. Ce aleg românii pentru masa de Paște
Pască, borș de miel, câțiva cozonaci, dar și niște vin și brânzeturi. Așa sună cerințele celor care aleg și anul acesta să nu gătească pentru masa de Paște ci să comande gata făcut sau semi-preparat.
Astfel că, în băcanii și bucătăriile restaurantelor este agitație mare. Dacă până acum românii comandau câte puțin din fiecare preparat, anul acesta fie cumpără un singur produs, fie tot meniul de la antrenuri până la desert. Și restaurantele de fine dining care își surpindeau clienții cu delicatese, după doi ani de pandemie și livrări, acum au renunțat la pachete.
Atmosfera în băcanii și restaurante, cu câteva zile înainte ca toate comenzile de Paște să fie livrate, este una agitată. Pasca fără aluat cu stafide, care conține puțină faină, a prins tot mai mult teren în fața celei clasice cu aluat. Însă și o jumătate de cozonac se regăsește tot mai des în comenzile oamenilor.
Mihaela Gheorghe, managerul unui magazin: „Pentru vineri avem 60 de comenzi pentru produse de Paște, iar pe site e deschis până la 12 noaptea și tot intră. Vor de toate, legume, fructe de la producători micuți, mezeluri, produse de Paște: pască, cozonac, ouă.”
În general se mai iau comenzi până joi, iar livrările se fac vineri și puține sâmbătă când e program scurt.
Prețul unui pachet de Paște începe de la 100 de lei, însă conține un singur cozonac și cel mult jumătate de pască, însă poate ajunge până la 1500 de lei. Aici deja vorbim despre o masă bogată de Paște pentru cel puțin 6 persoane. Și avem legume, fructe, cel puțin 2-3 pâini, 2-3 cozonaci, foarte multă pască, nu lipsește drobul de miel, 2-3 kg, dar nu numai, drob de curcan și de porc. Avem și 3 l de borș de miel, brânzeturi, carne de mangaliță, salată de boeuf și vin.”
Într-un restaurant se preiau zilnic peste 60 de comenzi. Sunt atât de multe încât au pus toate foile într un dosar să nu le piardă. Un munte de cutii cu cozonaci deja ambalați urmează să fie livrate.
Taras Corina, angajat: „Cozonacul însiropat în vin ars este cel mai căutat, are multă nucă, este împletit și înmuiat în vin ars și în coniac.”
Costă 95 de lei kilogramul. Până în acest moment sunt peste 100 de bucăți. Pentru zilele următoare, cofetarii așteaptă alte comenzi. Anul acesta vor face două mii de cozonaci. Dacă în alți ani și restaurantele de fine dining făceau pachete cu produse de Paște, după doi ani de livrări, cei mai mulți au renunțat. Așa că, magazinele tradiționale sunt cele mai căutate. În plus, unele adaugă în coș și unt de fistic, dar și decorațiuni de Paște cu iepurași și ouă de ciocolată ori vopsite.
Stefania Grama, co-fondator al unei băcănii: „Și clientul alege dacă dorește să pună o sticlă de vin, pască, mezeluri, o dulceață bună. Noi recomandăm să se cumpere în cantități mici pentru că masa de Paște e plină cu de toate și mi-e milă să se arunce, să se facă atâta risipă pe anumite mezeluri.”
Cei care nu se lasă pe mâna altora, sunt de acum printre rafturi la cumpărături cu cerințe clare.
Cumpărători: „Eu gătesc, sunt de modă veche.”
Reporter: Cum trebuie să fie un cozonac să fie bun?
Cumpărători: „Ouă, unt, dar multe ouă, eu la un kg de făină pun 8 ouă. Lapte, nucă, eu sunt cel care dictează, ea e executantul.”
Dacă până acum obișnuiam să cumpărăm câte puțin din fiecare preparat gata făcut, anul acesta bucătarii și administratorii băcăniilor au observat că fie se comandă un singur fel, fie toată masa de Paște.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: paste, mancare, bucatari, retete, cozonac, pasca,
Dată publicare:
19-04-2022 20:13