REȚETE DE PAȘTE | Friptură de miel la cuptor și grătar

reteta carne de miel
Getty

Friptura de miel la cuptor preparată pentru Paște trebuie să fie bine pătrunsă, condimentată și aromată.

Cum să alegeți carnea de miel, cum să o pregătiți și cât să o țineți la cuptor, astfel încât friptura de miel pentru Paște să fie delicioasă.

O friptură de miel suculentă și gustoasă se gătește în funcție de câteva mici secrete. După ce le învățați, nu aveți cum să dați greș și de Paște puteți prezenta cu mândrie o pulpă de miel împănată cu ustuori și rozmarin sau chiar costițe de miel cu sos picant.

 

Cum alegeți carnea de miel pentru friptura la cuptor

 

Citește și
miel-paste-pret
Mielul de Paște intră în categoria delicateselor datorită prețului tot mai ridicat. Cât costă un kilogram de carne
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Când mergeți la cumpărături, alegeți bucăți de carne de miel slabă, fără prea multă grăsime, din care vă va fi ușor să pregătiți friptura la cuptor. Carnea pentru această rețetă de Paște trebuie să fie fermă la atingere, să aibă un miros specific de oaie, o culoare rozalie și să nu fie lipicioasă.

 

 

Asigurați-vă că pentru friptura de miel la cuptor alegeți o sursă sigură de carne. Chiar dacă prețul este tentant, recomandarea este să nu cumpărați carne de oriunde.

 

Cum păstrați carnea de miel pentru friptura de Paște

 

Carnea de miel pentru friptura la cuptor ar trebuie să ocupe ultimul loc pe lista de cumpărături de Paște, astfel încât să fie proaspătă și să nu fie nevoie să o țineți prea mult în frigider. Dacă luați carne de miel congelată, lăsați-o să se dezghețe în frigider și nu la temperatura camerei. Carnea de miel crudă decongelată trebuie să fie folosită cât mai repede.

 

 

Carnea de miel tocată, tăiată în bucățele sau feliată este mult mai perisabilă în comparație cu o bucată mare. Așa că, nu vă apucați de porționat decât cu puțin timp înainte de a găti această rețetă de Paște. Bucățile de friptură care rămân după masa de Paște trebuie puse la frigider cât mai repede (maxim 2 ore după ce au fost gătite).

 

Ce puteți prepara din carnea de miel pentru masa de Paște

 

Din pulpă, antricot, ceafă și spată de miel poți să faci fripturi delicioase la cuptor. Pulpa de miel poate fi pregătita și pe grătar, în timp ce antricoatele fără os pot fi folosite pentru ruladă.

 

 

Cea mai vânătă bucată de carne de miel, mai ales pentru frumoasele costițe cu os, este partea de pe spatele mielului care conține un grup de cotlete. Acestea pot fi pregătite separat sau ca o adevărată coroană din friptura de miel. Bucățile slabe de carne de miel, din spată sau pulpă pot fi folosite și pentru frigărui, stufat sau tocăniță. Secretul pentru orice friptură de miel suculentă este marinarea ei.

 

Cum pregătești friptura de miel la cuptor și grătar

 

Carnea de miel trebuie gătita la temperaturi mici, în jur de 160 grade Celsius. Coacerea la temperaturi joase pentru un mai mult timp va face ca friptura să fie moale și suculentă. Ca să evitați uscarea fripturii atunci când folosiți bucăți de carne de miel și nu o pulpă întreagă, este recomandat să ungeți friptura cu ulei sau să o stropiți din când în când cu sosul care se formează în tavă.

 

 

Pentru mai multă precizie ar fi bine să aveți la îndemână un termometru pentru carne, cu care să verificați dacă friptura de miel este gata, mai ales dacă gătiți o bucată de friptură dintr-o pulpă întreagă. În funcție de cât de pătrunsă doriți să fie carnea, termometrul ar trebui să arate 60 grade Celsius pentru o friptură în sânge, 65 grade Celsius pentru o friptură pătrunsă ușor și 70 grade Celsius pentru o friptură bine pătrunsă.

Trebuie să țineți cont de faptul că o bucată de carne de miel fără os va fi gata mai repede decât una cu os. În plus, o bucată de carne de miel care are un strat de grăsime la suprafața ei are nevoie de un timp mai mare de gătire decât o bucată de carne slabă. În funcție de cât de mare este friptura, ea poate sta la cuptor și câteva ore bune ca să se pătrundă.

 

Condimente pentru carnea de miel

 

Carnea de miel este mai gustoasă dacă este marinată înainte de preparare (câteva ore la frigider). Fiecare rețetă are propriile condimente, dar puteți inventa o rețetă de Paște nouă dacă amestecați după gust și inspirație condimentele și carnea de miel. Puteți folosi usturoi, boia dulce, semințe de muștar, cimbru, rozmarin, piper, ceapă verde, ardei, mentă, foi dafin, curry.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Veterinarii recomandă oamenilor să cumpere miel cu cap. ”Au fost decoperite tentative de trafic al cărnii de câine”
Veterinarii recomandă oamenilor să cumpere miel cu cap. ”Au fost decoperite tentative de trafic al cărnii de câine”

Veterinarii din Giurgiu recomandă populaţiei să cumpere miel cu cap, organe şi ştampilă pe carcasă, arătând că ”nu de puţine ori au fost descoperite tentative de trafic al cărnii de câine”.

 

Mielul de Paște intră în categoria delicateselor datorită prețului tot mai ridicat. Cât costă un kilogram de carne
Mielul de Paște intră în categoria delicateselor datorită prețului tot mai ridicat. Cât costă un kilogram de carne

Anul acesta mielul de Paște intră în categoria delicateselor. Este atât de scump încât prea puțini români vor mai putea să cumpere unul întreg.

Cum să alegem cea mai bună carne de miel sau de ied pentru Paște. Sfaturile fermierilor
Cum să alegem cea mai bună carne de miel sau de ied pentru Paște. Sfaturile fermierilor

Mai sunt câteva săptămâni până la Paște, iar în ferme și băcănii se fac deja liste cu numele celor care vor să cumpere carne de miel sau de ied.

Românii au început să cumpere carne de miel pentru Paște. Care este prețul
Românii au început să cumpere carne de miel pentru Paște. Care este prețul

Anul acesta, de Paște, mieii vor fi mai mari. Au deja 30 - 40 de kilograme și vor mai lua în greutate. În aceste condiții, cine vrea să cumpere un miel întreg va putea să cheme la masă toată familia.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.