Ignatul: tradiții și obiceiuri. De ce trebuie să vezi sânge în această zi și cum se prepară pomana porcului

Ignatul 2021. Tradiții și obiceiuri. De ce trebuie sa vezi sânge astăzi
Agerpres

Tăiatul porcului sau Ignatul este un eveniment important pentru români. Are loc în fiecare an, în ziua de 20 decembrie, iar sângele este elementul central.

Porcul și sângele lui simbolizează norocul, belșugul și fertilitatea.

De obicei, carnea porcului este destinată preparării produselor ce urmează a se consuma pe tot parcursul perioadei dintre Crăciun şi Bobotează. 

Ignatul: Tradiții si superstiții 

- În popor se spune că „dacă nu tai porcul la Ignat, nu-i mai merge bine”, „după Ignat, porcul slăbește”;

- Tăierea porcului este singura activitate permisă în ziua de Ignat;

Citește și
porci in batatura
Tradiţiile de Crăciun, afectate de schimbarea climei. De ce au renunţat oamenii la porci
Putin are un plan de împărțire a Ucrainei care implică și România și i-l va propune lui Trump

- Tăierea porcului trebuie să aibă loc pe lumină, întrucât doar lumina poate ţine la distanţă spiritele malefice;

- Sacrificarea porcului nu poate fi începută înainte de ivirea zorilor şi nici nu poate depăşi apusul soarelui;

- În multe zone din România, animalul este stropit cu apă sfințită și așezat cu capul spre Răsărit. 

De ce trebuie să vezi sânge astăzi 

- De Ignat este interzisă prestarea altor munci: spălatul, cusutul sau măturatul în casă;

- Dacă vezi sânge în ziua de Ignat, ești ferit de boli;

- După tăiere, urmează, obligatoriu, pomana porcului, la care participă cei care s-au ocupat de sacrificare;

- La pomana porcului, carnea se serveşte cu mămăligă şi cu murături. Mâncarea se servește în curte, iar toată lumea stă în picioare. Țuica fiartă este nelipsită de la pomana porcului;

- Când carnea de porc este dusă în casă, prima dată se aduce căpățâna cu râtul înainte, pentru a avea parte de noroc;

- Părul de porc se păstrează, iar cu el se afumă copiii atunci când se crede că aceștia sunt deocheaţi. De asemenea, cu el se afumă şi adăposturile vitelor, pentru a le proteja de atacul animalelor sălbatice.

Cum se pregătește „pomana porcului”

Pentru pomana porcului sau cina porcului, cum mai este cunoscută în Ardeal, se folosește carne grasă de la porcul proaspăt tăiat. 

Pe lista de ingrdiente se mai află cârnați, untură, vin roșu, sare, piper și boia dulce, potrivit rețetei prezentate de Emanuel Cîrstea pe foodstory.ro

Carnea de porc se taie în cuburi mari, care oricum se vor micșora odată puse în cratiță. 

În continuare, într-o oală se pune untura și se topește pe foc mic. Când untura este topită, se adaugă bucățile de porc și se prăjesc în baia de untură. 

După ce bucățile de carne sunt rumenite, se adaugă peste ele sarea, piperul, și bucățile de cârnați. Se mai țin câteva minute, apoi se adaugă și o cană de vin. 

Se dă focul mic și se lasă să fiarbă totul. Înainte de a se reduce tot lichidul se adaugă boia dulce și se mai lasă în continuare la foc mic. 

Când este gata pomana porcului, se servește alături de mămăligă și muraturi. 

 

Articol recomandat de sport.ro
Reacția lui Gică Hagi după conflictul dintre Denis Alibec și Mircea Lucescu! Mesajul către jucătorul său
Reacția lui Gică Hagi după conflictul dintre Denis Alibec și Mircea Lucescu! Mesajul către jucătorul său
Citește și...
Preparatele tradiționale pentru masa de Crăciun, afumate în podul casei, la fumul dulce de fag
Preparatele tradiționale pentru masa de Crăciun, afumate în podul casei, la fumul dulce de fag

Ignatul e abia luni, însă unii săteni au tăiat mai devreme porcul îngrășat peste an. Pentru că toba, cârnații și caltaboșul trebuie să fie gata până la Crăciun.

Tradiţiile de Crăciun, afectate de schimbarea climei. De ce au renunţat oamenii la porci
Tradiţiile de Crăciun, afectate de schimbarea climei. De ce au renunţat oamenii la porci

Pesta porcină, vremea neobişnuit de caldă, şi de ce nu, lipsurile, schimbă tradiţiile în România.

Au încins o petrecere în comună, de pomana porcului. De ce nu au mai așteptat până la Ignat
Au încins o petrecere în comună, de pomana porcului. De ce nu au mai așteptat până la Ignat

Localnicii dintr-o comună din Gorj nu au mai avut răbdare până la Ignat şi au făcut de pe-acum pomana porcului.

Recomandări
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta

Prima ninsoare serioasă din acest sezon a provocat haos pe drumurile din țară și pe calea ferată. Cele mai mari probleme au fost pe Drumul Național 1, unde, joi înainte de răsărit, un TIR a intrat într-un parapet la Bușteni, blocând complet circulația.

BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui

BEC pentru alegerea preşedintelui României a decis înlăturarea materialelor de propagandă electorală din mediul online care îl ilustrează pe candidatul independent Călin Georgescu şi nu conţin codul de identificare al mandatarului financiar.

Ministrul Digitalizării: „Nu se pune problema desfiinţării de oficii poştale. Îi sugerez dlui director să cântărească bine”
Ministrul Digitalizării: „Nu se pune problema desfiinţării de oficii poştale. Îi sugerez dlui director să cântărească bine”

Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a afirmat că nu se pune problema desfiinţării unor oficii poştale, aşa cum anunţase directorul Poştei Române.