Preparatele tradiționale pentru masa de Crăciun, afumate în podul casei, la fumul dulce de fag

×
Codul embed a fost copiat

Ignatul e abia luni, însă unii săteni au tăiat mai devreme porcul îngrășat peste an. Pentru că toba, cârnații și caltaboșul trebuie să fie gata până la Crăciun.

Și nu oricum, ci preparate după rețete vechi. Mai sunt gospodării unde bunătățile stau în pod, la fumul dulce de fag ce vine de la sobă.

În satul Nadăș, din Arad, tradiția nu s-a pierdut. Mai mult, a devenit o marcă a localității, numită și "satul fără hornuri."

După ce porcul a fost tăiat, preparatele sunt lasate în sare, apoi urcate în podul casei. Acolo stau la fum cam două săptămâni. Se conservă mai bine astfel și prind un gust de neegalat.

Gustul e strâns legat de lemnul din sobă. Fagul e cel mai bun. Arde lent, face caldură în casă și transformă carnea într-o delicatesă.

Citește și
masa de Crăciun
Tradiții și obiceiuri de Crăciun. Ce trebuie să faci ca să-ți meargă bine

Pavel Cois, localnic: „Se pune lemn bun pe foc, în special lemn de fag esența tare dau o aromă deosebită culoare te lingi pe degete”.

Dorin Manciu, localnic: „Noi nu cumpăram aproape nimic, noi ce producem, producem grâul poumbul producem tot și îl băgăm în porci, ca fiecare 1, 2, cât își permite să taie”.

Rețetele sunt transmise de la o generație la alta. Odată ce sunt bine afumate, o parte dintre bunătăți vor completa meniul de Crăciun.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! A murit pe teren, chiar în timpul meciului, dintr-un motiv bizar
NEWS ALERT Tragedie! A murit pe teren, chiar în timpul meciului, dintr-un motiv bizar
Citește și...
Sfântul Ștefan, 27 decembrie. Ce ar trebui să facă cei care au probleme de sănătate. Tradiții și obiceiuri
Sfântul Ștefan, 27 decembrie. Ce ar trebui să facă cei care au probleme de sănătate. Tradiții și obiceiuri

Numit și Primul Diacon al lui Iisus, Sfântul Ștefan este serbat în fiecare an pe 27 decembrie, în a treia zi de Crăciun.

Tradiții și obiceiuri de Crăciun. Ce trebuie să faci ca să-ți meargă bine
Tradiții și obiceiuri de Crăciun. Ce trebuie să faci ca să-ți meargă bine

Pe lângă cadourile oferite de Moș Crăciun, sărbătorile de iarnă atrag o serie de superstiții și tradiții bazate pe obiceiurile locale. Află ce nu trebuie să faci în ziua de Ajun.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Nicolae de la noi și din lume
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Nicolae de la noi și din lume

Creștin ortodocșii îl sărbătoresc pe 6 decembrie pe Sfântul Nicolae.

Recomandări
Crăciun pe Valea Prahovei. Zeci de unităţi de cazare şi-au aşteptat în zadar oaspeţii. „Nu putem face faţă concurenţei”
Crăciun pe Valea Prahovei. Zeci de unităţi de cazare şi-au aşteptat în zadar oaspeţii. „Nu putem face faţă concurenţei”

Zeci de unităţi de cazare de pe Valea Prahovei au avut camere libere în acest an de Crăciun, o situaţie greu de imaginat în urmă cu câţiva ani, când rezervările se făceau încă din octombrie, noiembrie sau chiar cu un an înainte.

Accident grav de Crăciun pe o pârtie din Predeal. O femeie a leșinat după ce a fost lovită de o sanie
Accident grav de Crăciun pe o pârtie din Predeal. O femeie a leșinat după ce a fost lovită de o sanie

Un grav accident s-a produs în ziua de Crăciun pe o pârtie din Predeal, unde o femeie care se dădea cu sania a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce a fost lovită de o sanie. Ea a leșinat.

Medicul Adrian Marinescu avertizează: ”Avem 70-80 de pacienţi cu gripă în fiecare zi, poate chiar şi mai mult”
Medicul Adrian Marinescu avertizează: ”Avem 70-80 de pacienţi cu gripă în fiecare zi, poate chiar şi mai mult”

Numărul cazurilor de gripă în București s-a mărit în această perioadă, ajungând la aproximativ 80 de persoane care se prezintă într-o zi la camera de gardă, afirmă Dr. Adrian Marinescu, managerul Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş din Capitală.